in

23x Beter slapen tijdens een hittegolf – lekker slapen in de hitte en warmte

(Last Updated On: September 3, 2020)

Wat een hittegolf, maar hoe kan je beter slapen tijdens een hittegolf? Dit warme weer zorgt ervoor dat het moeilijk is om ‘s nachts goed te kunnen slapen. Zeker als de hitte en warmte enkele dagen blijft aanhouden, is het heel erg belangrijk om ‘s nachts goed te kunnen slapen.

Beter slapen tijdens een hittegolf

Ik spreek vast en zeker niet alleen maar voor mezelf, maar ik word echt heel chagrijnig als ik niet goed slaap tijdens een hittegolf, en dat is vaak wel zo geweest.

Zeker omdat we nu ook geen airco in huis hebben, in houtskeletbouw wonen én onze grootste ramen op het zuiden gericht zijn, werd het tijd om nog eens enkele van mijn favoriete anti-hitte tips op te schrijven voor jullie.

slapen-hittegolf
slapen-hittegolf

Kinga Cichewicz/ Unsplash

Heb je zelf nog enkele fantastische tips die je echt goed helpen om je hoofd koel te houden tijdens de hitte en lekker te slapen ‘s nachts? Laat het hieronder in de comments zeker weten!

Lekker slapen in hitte en warmte

Lang leve de diepvriezer

Is het te heet in de slaapkamer, plakkerig overal en heb je geen airco in de slaapkamer? Dan zijn deze tips echt de moeite. Vaak is het moeilijk om een aircooler, ventilator of een airco te kunnen kopen omdat de stock uitverkocht is.

Wat heeft dat met je diepvriezer te maken? Als je echt veel last hebt van slapen in de warmte, is het een goed idee om je lakens in de diepvriezer te stoppen. Maar: stop ze niet zomaar in de vriezer, steek het eventjes in een zakje. Heb je geen hele grote vriezer? Dan kan je alvast proberen om een kussenhoes in de vriezer te stoppen.

Verduisterende gordijnen

Een van de allerbelangrijkste stappen om de hitte niet in je huis te krijgen, is proberen om het zo min mogelijk binnen te krijgen. Heel belangrijk: verduisterende gordijnen! Maar: koop wel kwalitatieve verduisterende gordijnen. Die zijn niet alleen maar handig om lekker in het donker te kunnen slapen, maar helpen ook zeker om wat hitte en zon uit je huis te houden.

Aluminiumfolie

Heb je al verduisterende gordijnen hangen, maar komt er alsnog warmte binnen in huis? Dan kan je de ramen afplakken met aluminiumfolie. Normaal zou ik zo’n tip niet aanraden omdat aluminiumfolie niet goed is voor het milieu, maar als je het op maat maakt van je ramen en iedere zomer opnieuw gebruikt, is dat natuurlijk veel beter.

Karton

Net als de tip hierboven, kan je de ramen nog isoleren tegen hitte met karton. Snijd het karton op maat van je ramen (dit mag best een dikke laag zijn) en plaats het tegen je ramen. Maak het vast met schilderstape, zo maak je zeker je kozijnen niet vuil, plakkerig of haal je niet per ongeluk verf van je kozijnen als je tape weghaalt.

Katoen, Bamboe en Tencel

Wat draag je het beste tijdens een hittegolf? Laat alle synthetische stoffen zo veel mogelijk links liggen (en ja, dat geldt ook voor je ondergoed en lingerie) en kies voor stoffen die vocht absorberen zoals katoen, bamboe en tencel. Ook fantastisch als lakens!

Lees ook: wat dragen tijdens een hittegolf

Lees: Kapsels voor warm weer / Kapsels tijdens een hittegolf

DIY airco

Deze heb ik ondertussen ook al enkele keren getest: verwacht er geen wonderen van (zeker niet in een grote ruimte), maar het helpt zeker iéts. En hey, het kan deugd doen!

Plaats enkele lege flessen met water in de vriezer. Vul de flessen zeker niet volledig, laat er wat ruimte vrij. Het water stijft namelijk op tijdens het vriesproces en anders zou je fles wel eens kunnen barsten. Not good…

Plaats je ventilator (dit is mijn favoriete ventilator) achter de bevroren flessen water en geniet van de koele lucht die naar je toe geblazen wordt. Let op: zet de flessen water in een bakje, er gaat een flinke plas water liggen. Let natuurlijk ook extra op dat de elektriciteit niet in aanraking komt met het water!

Hou enkele lege flessen bij en vul deze met water, zo kan je de flessen afwisselen.

Haal de koude lucht binnen

‘s Avonds zet je best de ramen open, als het kan tegenover elkaar. Zo krijg je wat tocht in het huis. Nog een extra tip: zet een ventilator vlak aan het raam en laat de koele lucht op die manier wat sneller binnenkomen.

Als je ‘s nachts kan slapen met het raam open, is dat ideaal (natuurlijk wel alleen maar als het ook daadwerkelijk frisser is). Slaap je helemaal niet fijn met een raam open, of woon je in een luidruchtige buurt? Dan zijn oorstopjes je redding!

Koele lakens

Deze tip kreeg ik jaren geleden van mijn moeder: ik slaap in de zomer tijdens een hittegolf niet met een donzen dekbed, maar alleen maar onder de dekbedovertrek. Mijn favoriete overtrek om onder te slapen, is van satijnkatoen. Heerlijk koel! Ik zou je ook nog deze stoffen aanraden: percal, katoen, tencel en bamboe. Zalig fris om onder te slapen!

Geen afleiding

Dit is een tip die je überhaupt kan gebruiken als je moeite hebt met in slaap geraken: geen afleiding voor je gaat slapen! Zorg ervoor dat je geen televisie hebt in de slaapkamer en ook geen tablet, smartphone,… meer gebruikt voor je wilt gaan slapen.

  • geen televisie in de slaapkamer
  • gebruik geen schermen 1 uur voor je gaat slapen

Douchen

Neem geen ijskoude douche tijdens een hittegolf, maar ga voor een lauwe douche.

Een koude kruik

Heb je wat verfrissing nodig in bed? Een heerlijk koude kruik helpt! Normaal doe je warm water in de kruik om in de winter wat op te warmen, maar in de zomer kan je er ook koud water insteken. Nog beter: vul de kruik niet helemaal en steek de kruik in de diepvries.

hittegolf-slapen
hittegolf-slapen
Kate Stone Matheson / Unsplash

Natte sokken

Nog zo’n handige tip om in slaap te geraken tijdens deze warmte? Trek licht vochtige sokken aan (ook niet té nat) om te gaan slapen. Wist je dat je zelf helemaal afkoelt als je voeten koeler zijn? Daarom doet het enorm veel deugd om je voeten op deze manier te koelen. Je kan hiermee gaan slapen, maar ik zou je wel aanraden om je matras wat te beschermen zodat er niet te veel vocht in je matras kruipt.

Drink genoeg

Het spreekt eigenlijk voor zich maar drink genoeg! Probeer ook te stoppen met drinken enkele uren voor je gaat slapen. Stel dat je eindelijk in slaap geraakt en je moet enkele keren opstaan om naar het toilet te gaan, argh!

Probeer om voornamelijk water te drinken tijdens deze hete dagen (alcohol en gesuikerde dranken zijn zeker niet aangeraden in dit weer), maar je kan ook zeker afwisselen met koude soep, thee, ijskoffie (maar: niet te veel koffie, dat onttrekt vocht aan je lichaam),…

Lees ook: drink jij wel genoeg?

Lees ook: dalgona coffee recept / Dalgona koffie recept

Menthol

Wist je dat menthol goed helpt om een koud gevoel te krijgen? Een van mijn geheimen tegen rusteloze benen, is menthol. Ik gebruik daarom op avonden dat mijn benen vervelend aanvoelen, een beetje Vicks Vaporub! Helpt heel fijn tegen rusteloze benen en is heel fijn om je benen wat koeler aan te laten voelen.

Wil je dat liever niet gebruiken omdat het te erg plakt? Dan kan je mentholpoeder gebruiken.

Voetbadjes

Nog een grote aanrader: een heerlijk fris voetenbad voor je het bed induikt. Gebruik wat menhol of euchalyptus voor extra afkoeling.

Ieder in een eigen bed

Ah, dit gaat geen populaire tip zijn… maar soms is het nodig om apart te slapen. Als je allebei ligt te draaien en te woelen en elkaar wakker houdt, is het soms wel een goed idee om toch maar apart te slapen.

Kan je er na de hittegolf net zo hard van genieten om weer gezellig naast elkaar te liggen snurken 😉

Slaap op een koele plaats

Bij ons is de bovenverdieping heet tijdens een hittegolf en is het niet fijn om er te slapen. De eerste dagen van een hittegolf lukt het nog wel, maar als zo’n hittegolf enkele dagen duurt, kan het echt heel onaangenaam worden.

Dus, hebben we vorig jaar onze matrassen naar beneden gebracht en enkele nachten beneden geslapen. En dat deed deugd!

Drink geen ijskoude drankjes

Ook al een oude tip, maar veel mensen volgen het nog niet: drink niet de hele dag door ijskoude drankjes met flink veel ijsblokjes in. Je lichaam doet na het drinken en eten van zoiets kouds extra moeite om weer op te warmen!

Je kan beter iets drinken of eten dat lauw is. Door te vaak ijskoude drankjes etc te consumeren, kan je trouwens ook maagpijn krijgen… dat kan je dan weer missen als kiespijn tijdens dit weer!

Buiten slapen

Beetje een gekke tip… maar het kan echt goed helpen: ga buiten slapen! Dat hebben wij hier in huis nog niet gedaan omdat er een beekje vlak achter ons huis loopt (helllooooo opgevreten worden door muggen), maar is zeker een optie. Ik zou zeggen: vergeet je anti-insectenspray niet!

Coldpacks

Ah, coldpacks zijn je grote vriend deze hittegolf! Je kan ze tijdens de dag gebruiken, maar ook ‘s nachts om wat beter te slapen. Als je ze in bed legt (misschien best in een washandje), koelen ze het bed ook wat af. Je kan ze even voor je in bed kruipt, in bed leggen, zo is het bed al flink koeler als je gaat slapen.

Slaapthee

Dit is niet persé een tip voor de hitte, maar het helpt wel erg goed: drink een speciale slaapthee. Deze thee is vaak met valeriaan (let op als je de anticonceptiepil neemt!!) en helpt je in slaap vallen. Ook tijdens een hittegolf kan je dit vast en zeker gebruiken, maar check eerst met je dokter of je wel valeriaan mag innemen (zeker als je andere medicatie neemt).

Zorg voor een slaapritueel

Als je moeite hebt met slapen, is het de moeite om een slaapritueel te overwegen. Als ik zelf een periode heb waarin ik niet goed kan slapen, doe ik dit:

Vermijd alcohol

Als het warm is, stijgt de alcohol sneller naar je hoofd. De klop kan ineens komen, dus zorg ervoor dat je zeker goed water blijft drinken. Alcohol droogt je lichaam sneller uit (en dat kan je tijdens deze hitte helemaal niet gebruiken) en door de warmte zweet je veel meer, daardoor verdampt het vocht sneller. Zo blijft er procentueel meer alcohol over, daarom ben je er zo gevoelig voor in de hitte.

Written by admin