in

Mijn favoriete huidverzorgingsproducten + skincare routine (adult acné + hormonale acné)

(Last Updated On: March 21, 2021)

Ik heb nu ondertussen al een vaste routine met mijn favoriete huidverzorgingsproducten waar ik bijna niet van afwijk. Doe ik dat toch, dan betaal ik daar vaak de prijs voor en krijg ik weer puistjes, pukkeltjes en een onrustige huid voor in de plaats. Eerst en vooral: ik ben zéker geen dermatologe of experte, maar ik heb de laatste jaren regelmatig een dermatoloog bezocht voor mijn huidproblemen en geef ook die info graag door – al is dat natuurlijk op mijn huid gericht.

Omdat ik problemen heb mijn mijn schildklier en daarvoor iedere dag schildklierhormoon moet innemen, heb ik een standaard onrustige huid en zeker in het begin had ik flink veel adult acné (hormonale acné). Hoe ik dat allemaal zo goed mogelijk onder controle gekregen heb, lees je hieronder! (zelfs toen ik enkele jaren geleden met de pil stopte, kreeg ik mijn hormonale huidje weer snel onder controle!)

Mijn favoriete huidverzorgingsproducten en skincare

Als je op Youtube mijn opgemaakt-filmpjes bekijkt, zal je hier vast en zeker wel enkele items uit herkennen. Ik moet op voorhand wel zetten dat mijn favoriete skincare best wat prijzig is, maar ik ben er erg blij mee en vind dat ik er goede resultaten mee behaal, voor zover dat voor mijn huid dan mogelijk is. Het is wat duurder dan producten uit pakweg het Kruidvat, Etos,… maar ik weet zeker dat deze huidverzorging veel beter helpt. Ik heb ook vele skincare producten getest uit de apotheek, maar die vond ik lang niet allemaal even efficiënt en met mijn gevoelige huid vond ik er nog te vaak parfum en alcohol in zitten.

Adult acné en hormonale acné: naar de dermatoloog

Ik ging jaren geleden naar de dermatoloog toen ik enkele jaren bezig was met de schildklierhormonen en constant last had van adult acné en hormonale acné. Met de crèmes en zepen die ik kocht bij Kruidvat en de apotheek (Effaclar, Vichy, Louis Widmer, Benzac,…) lukte het gewoon écht niet meer om mijn huid weer rustig te krijgen.

Helaas kreeg ik daar te horen dat mijn acné zo erg was dat ik maar aan de Roaccutane moest. Ik las er op het internet over bij en besloot dat ik dat niet wilde: ik voelde me al ziek genoeg omdat mijn schildklier niet goed ingesteld stond, wilde ik mezelf niet nog ellendiger gaan maken dan ik me al voelde. Voor mij persoonlijk was Roaccutane gewoon geen optie, mijn endocrinologe vond het ook geen topidee.

Volgens de dermatologe moest ik oftewel erg regelmatig antibioticakuren van maanden aan een stuk volgen (ik heb dat geprobeerd, maar ik werd er echt heel erg ziek van: mijn maag en darmen zijn erg gevoelig en ik ben iedere keer na ongeveer anderhalve week moeten stoppen omdat ik veel pijn kreeg) of Roaccutane, dat waren mijn enige opties. Wilde ik dat niet? Tja, dan moest ik maar mijn onzuivere huid gaan aanvaarden. Ik ben toen echt huilend buitengestapt.

Klinkt misschien allemaal erg ijdel van mij, maar dat is dan maar zo. Ik vond het echt verschrikkelijk en voelde me echt ongelofelijk onzeker. Ik besloot het maar te aanvaarden, tot ik de blog van dokter Jetske Ultee ontdekte en mijn ogen echt geopend werden.

Kiezen voor goede producten en informeren

Wat mij uiteindelijk heel goed heeft geholpen? Ik begon skincareblogs te lezen (voornamelijk die van dr. Jetske Ultee) en besefte dat ik eigenlijk iedere dag een hele hoop rommel gebruikte en op mijn huid smeerde. Wat veranderde ik?

 • ik was mijn huid alleen met lauw water, bijna nooit met zeep (en anders een hele zachte zeep zonder SLS)
 • ik was mijn huid met een zacht washandje en dep in plaats van flink te wrijven
 • ik gebruik geen scrubs met microplastics (sowieso een grote no-no) of ‘natuurlijkere’ scrubdeeltjes
 • mijn huidverzorging is zonder alcohol
 • ook zit er geen parfum in mijn skincare (en ja, dat is even wennen… maar zo veel beter voor je huid!)
 • ik koop alleen producten met genoeg werkende bestanddelen erin
 • de producten die ik koop zijn 99% van de keren dierproefvrij
 • ik gebruik ook geen etherische oliën op mijn huid (de meeste zijn daar overigens ook niet geschikt voor)
 • SPF is super belangrijk!!

Om maar te zeggen: in de producten van L’Oréal, Kruidvat, Etos, … al die drogisterijmerken etc, zitten zo weinig actieve bestanddelen en voornamelijk alcohol, water en parfum en nog een hoop vulstoffen. Sorry, maar daar weiger ik voor te betalen.

Dan liever een – op het eerste zicht – duurdere crème die én niet op dieren getest is, én die wel resultaten oplevert. Ik probeer zo minimalistisch mogelijk te zijn in mijn verzorgingsroutines, dus wil ik goede producten die ik niet iedere maand weer opnieuw moet kopen en waarvan ik weet dat ze over enkele jaren nog steeds te verkrijgen zijn.

Mijn huidverzorgingsroutine: ochtend

Zo ziet mijn standaard ochtend eruit: ik blijf liggen tot ik éééécht moet opstaan en snooze nog veel te vaak (vraag maar aan mijn lief, ocharme). Ik mag dan wel een bekende blog hebben over fashion en beauty, ik ben niet iemand die vroeger kan opstaan om haar haren te stylen ofzo… never have, never will: ik slaap veel te graag!

Maar dus: ik sta op en ga naar de badkamer. Daar fris ik mezelf op met een washandje (ik neem liever ‘s avonds een bad dan dat ik ‘s ochtends zou douchen) en plens wat lauw water in mijn gezicht. Heel rustig en voorzichtig: ik boen en schrob mijn huid niet.

Zodra dat water weggedept is, breng ik mijn grote favoriet aan: mijn dagcrème. Van deze dagcrème heb ik ondertussen al wel een stuk of 8 tubes versleten en ik blijf er naar teruggaan. Hij heeft alles wat ik zoek: hydratatie, niet te vet maar ook weer geen te dunne lotion, een flinke SPF van 50, geen parfum, geen alcohol, goede geconcentreerde crème.

paulas-choice-skin-restoring-moisturiser
paulas-choice-skin-restoring-moisturiser

Hier breng ik best wel een flinke laag van op (dat moet zo om genoeg SPF op je gezicht te krijgen) en soms meng ik deze crème met enkele druppels Hyaluronzuur, Buffet of Niacinamide, afhankelijk van wat mijn huid nodig heeft. Wil ik wat extra moeite doen tegen rimpels, meng ik er enkele druppels hyaluronzuur bij, wil ik mijn huid sneller laten herstellen van een puistje oid, kies ik voor de Niacinamide.

huidverzorging-skincare-favorieten
huidverzorging-skincare-favorieten

Afhankelijk van de staat van mijn wallen, breng ik deze oogcrème (naja, eerder ooggel) aan: heerlijk verkoelend door de fijne verpakking, trekt snel in en geeft me een wakkerdere blik. Ongelofelijke aanrader!

paulas-choice-anti-aging-eyegel
paulas-choice-anti-aging-eyegel

Als ik iets minder SPF nodig heb die dag, gebruik ik mijn Aloë Vera creme van The Body Shop.

Draag ik make-up die dag, dan breng ik hoogstens een foundation (Charlotte Tilbury) aan over mijn crème als die ingetrokken is, met soms wat transparant poeder als afwerking. Ik doe eigenlijk niet aan primers. Deze dagcrème is ideaal als basis onder make-up, heel erg fijn. Als je er ook enkele druppels serum onder zou mengen zoals ik, let dan op dat je er niet te veel onder mengt: het zou wel eens kunnen gaan ‘pillen’ onder je make-up.

Mijn huidverzorgingsroutine: avond

Make-up bijwerken doe ik tijdens de dag eigenlijk ook niet: hooguit wat lippenbalsem smeren om mijn lippen gehydrateerd te houden. Daarvoor gebruik ik deze lippenbalsems: die zijn volledig natuurlijk (dus geen Labello op mijn lippen) en voeden je lippen écht, in plaats van maar een laagje op je lippen te leggen (Labello en consoorten zijn gemaakt van petroleumderivaten a.k.a vaseline, ook wel petroleum jelly genaamd. Als je die ingrediënten ziet staan op je lippenbalsem, step away! Het is veel beter om te kiezen voor een lippenbalsem die echt voedend is voor je lippen met boters en oliën.

 

In bad haal ik mijn make-up eraf met een herbruikbaar watje en een oliecleanser van Lush: oftewel Ultrabland in een potje, ofwel een van hun zero waste cleansing balms. Ik ben ongelofelijk fan van een make-up remover die uit boters en oliën bestaat: je brengt wat aan op je gezicht en ogen en wrijft het voorzichtig over je gezicht. Daarna gebruik je een natgemaakt herbruikbaar watje om alles van je gezicht te halen: wees weer heel voorzichtig met je huid.

lush-ultrabland
lush-ultrabland
lush-sleepy-face
lush-sleepy-face

Als mijn make-up verwijderd is, ga ik gewoon verder met mijn gebadder. Zodra ik uit bad ben, dep ik mijn gezicht droog en laat het verder opdrogen. In mijn haren breng ik een haarolie aan (dit is mijn grote favoriet op dit moment) en mijn huid verzorg ik ook nog.

 • Iedere 2 weken gebruik ik een AHA exfoliator (fruitzuur) (ondertussen alweer aan mijn 3e flesje hiervan bezig)
 • om de 3 à 4 dagen gebruik ik een BHA-lotion (exfoliator) (dit moet ondertussen flesje nummer 5 al zijn, voor de lotion heb ik ook jarenlang de gel gebruikt… maar dat vind ik nu te onhandig omdat het wat langer duurt voor die intrekt in je huid)
 • iedere avond: lippenbalsem en een lik nachtcrème – wel pas vlak voor ik ga slapen
 • ik verzorg de rest van mijn huid 3 keer per week met een goed voedende body butter
 • sporadisch gebruik ik enkele druppels van mijn retinolcrème
 • iedere 3 dagen ofzo breng ik mijn oogcrème aan
paulas-choice-bha-exfoliant-liquid
paulas-choice-bha-exfoliant-liquid
paulas-choice-barrier-repair-moisurizer-retinol
paulas-choice-barrier-repair-moisurizer-retinol
paulas-choice-water-infusing-electrolyte-moisturiser
paulas-choice-water-infusing-electrolyte-moisturiser
paulas-choice-barrier-repair-moisurizer-retinol
paulas-choice-barrier-repair-moisurizer-retinol
paulas-choice-anti-aging-eyegel
paulas-choice-anti-aging-eyegel

Je ziet: ik heb geen uitgebreide skincare routine en al helemaal geen super uitgebreide routine zoals sommige beautybloggers dat doen (die Koreaanse skincare met veel stappen is dus ook écht niks voor mij :D). Ik heb liever een paar producten die echt heel goed werken en hou me daar ook aan. Zodra ik iets nieuws uittest voor de blog, wreekt mijn huid zich 😉

Meestal is het 1 ‘bijzonderheid’ zoals een exfoliant of retinol, voor de rest is het mijn gewone nachtcrème, lippenbalsem en mezelf wat insmeren met bodybutter (of mijn vriend lief aankijken tot ik een massage in the pocket heb, lukt bijna iedere keer… moehahaha!).

De nachtcrème die ik de laatste weken gebruik, is nog niet zo lang in hun gamma… maar ik ben om! Ik had hiervoor niet echt een vaste nachtcrème om iedere nacht te proberen (eerst gebruikte ik de Vitamine E creme van The Body Shop, maar daar zit nog SPF in). Deze heeft een lekkere opgeklopte structuur en voelt heerlijk verfrissend aan.

Weg met agressieve skincare producten

Ik heb dan ook best een gevoelige huid, ben ik achter gekomen. Tijdens mijn tienerjaren heb ik mijn huid helemaal naar haar grootje geholpen door het 3-stappen plan van Clinique erop te gaan kwakken, vreselijk slecht plan was dat. Producten vol SLS, parfum, parabenen en alcohol… ik eindigde met een droge én puisterige huid… top.

Op dit moment ben ik heel tevreden met mijn huidverzorgingsroutine: ik koop dan ook niet voor niets iedere keer tijdens de sale van Paula’s Choice mijn onmisbare producten nog een keer. Als je voor je huidverzorging eindelijk die holy grails hebt gevonden, zou ik je echt aanraden om daarbij te blijven en niet voor iedere trend te zwichten. Dat heb ik zelf ook vaak gedaan en pas nu mijn huid rust krijgt en iedere keer dezelfde producten gebruikt worden, is ze weer happy.

Bij Lush haal ik dan weer mijn favoriete spulletjes met boters en oliën, al ben ik nu ook een pure mengeling van cacaoboter en sheaboter aan het testen: ook heel fijn!

De producten van The Ordinary hebben mij ook echt kunnen overtuigen, maar die zijn op dit moment helemaal op in mijn stash, door COvid-19 heb ik ze nog niet bij kunnen bestellen. Eerst maar eens verder opmaken wat ik nog heb liggen 🙂 Zodra ik die producten opgemaakt heb (heb er ook nog enkele andere die ik nog aan het testen ben en waar mijn huid voorlopig erg goed op reageert), komt daar nog een apart artikel over.

Welke producten zijn een echte must-have?

Als je maar een beperkter budget wilt uitgeven aan slechts enkele producten (begrijp ik helemaal!), zijn dit dé holy grails uit mijn skincare routine die ik je zou aanraden (of om eerst eventjes mee te beginnen, je kan later nog uitbreiden als je dat graag zou willen):

Hopelijk hebben jullie hier iets aan, en als je vragen hebt: stel ze gerust! Ik ben natuurlijk geen professional, maar kan je vast en zeker uit mijn ervaring helpen met bepaalde vragen. Wat is jouw favoriete skincareproduct? Laat het me gerust weten!