in

Hoe begin je een bullet journal? De beste benodigdheden en tips om je bujo te starten!

(Last Updated On: December 23, 2020)

Leuk! Je hebt op internet vast al veel bullet journals gezien en nu wil je graag zelf een bullet journal beginnen? Maar hoe start je eigenlijk je bullet journal? Welke benodigdheden heb je nodig? Bepaalde pennen of bullet journals die je misschien best koopt als starterskit? Ik help je als ‘ouwe bullet journal rot’ graag met jouw vragen! Plus: helemaal onderin dit artikel heb ik een fijne starterskit voor je samengesteld!

Waarom beginnen met een bullet journal?

Hoe werkt een bullet journal?

Waarom zou je beginnen met bullet journalen? Misschien heb je wel honderdeneen dingen te doen in een dag en ben je de structuur helemaal kwijt. Of wil je graag een journal waarin je je dankbaarheidslogjes kwijt kan. Zie je misschien meer iets in habit trackers om jezelf goede gewoontes aan te leren en slechte gewoontes weer kwijt te geraken? Klieder je graag met verf of stempel je graag? Je kan een bullet journal helemaal inrichten zoals je dat zelf graag wilt, dat is net wat veel mensen zo aanspreekt!

Wat heb je nodig om te kunnen bullet journalen?

Heel simpel: een bullet journal boekje, wat pennen waar je graag mee schrijft en een beetje tijd. Dat is het. Je hoeft eigenlijk helemaal geen dure pennen of boekjes aan te schaffen. Zeker in het begin zou ik je aanraden om daar nog even mee te wachten, zeker tot je een beetje je eigen bullet journal stijl gevonden hebt.

Wat is het verschil tussen een bullet journal en een gewone agenda of planner?

Je hangt ten eerste al helemaal niet vast aan data: jij kiest alles gewoon helemaal zelf. Je kan ieder moment beginnen met je bullet journal, en da’s een van de grote verschillen met een planner. Die zijn vaak gedateerd waardoor je gebonden bent aan die planner.

  1. Welke bullet journal is geschikt voor jou?

Ha, da’s gelijk een moeilijke vraag! Dat hangt er helemaal vanaf wat je graag met je bullet journal wilt gaan doen. Wil je een minimalistische bullet journal starten? Waarin je alleen maar schrijft en niet tekent? Dan kan je sneller kiezen voor merken met een iets minder goede kwaliteit van papier. Denk daarbij maar aan Leuchtturm, misschien zelfs Moleskine (al raad ik die niet aan voor gelpennen of stiftjes).

Veel bullet journal beginners starten met een journal van MUS of eentje van Hema of de Action. Persoonlijk vind ik die echt niet goed of fijn omdat ze erg kunnen ghosten. (welke bullet journals van MUS ghosten heel erg?) Plus: wil je graag een dotted journal (met stipjes) of vind je lijntjes veel leuker? Dat zijn allerlei knopen die je eerst zal moeten doorhakken voor je aan je plannen begint!

 

2. Met welke pennen wil je werken?

Met vulpen schrijven in je bullet journal

Moet en zal je met een vulpen in je bujo schrijven? Een vulpen is soms een moeilijke combinatie met een bullet journal, omdat dat qua papier soms een beetje moeilijker ligt. Hiervoor moet je zeker goed opzoeken welke bullet journals geschikt papier hebben voor de inkt van jouw vulpen. Ik weet dat Moleskine op zich wel erg fijn vulpenpapier heeft, maar het schijnt wel énorm door.

Ik wil brush pens in mijn bullet journal gebruiken

Ook als je graag brush pens wilt gaan gebruiken, moet je zeker opletten welk papier je uitkiest. Zijn de brush pens op alcoholbasis, zullen ze zo goed als altijd doorschijnen en ghosten. Bij de Action heb je de laatste maanden ook brush pens op waterbasis die je zou kunnen proberen als je nog geen duurdere brush pennen wilt gaan gebruiken. Maar die van Ecoline zijn trouwens echt énorme aanraders!

Minimalistisch bullet journalen of eerder een art journal?

En dan: welk soort bullet journal wil je? Wil je een eerder minimalistische bullet journal en vind je die voorbeelden erg mooi of kijk je je ogen uit naar alle art journals die je op Pinterest en Instagram kan vinden? Het kan eventjes duren voor je hier je weg in hebt gevonden, en da’s normaal! Er is zoveel leuks en inspiratie te ontdekken!

Wat wil je in je bujo gaan schrijven?

Ook heel belangrijk: wat wil je eigenlijk in je bullet journal gaan schrijven? Ga je er voornamelijk een planner van maken? Of wil je er graag een hoop herinneringen in steken, werken met foto’s, waterverf en nog veel meer mixed media?

Of, ga je helemaal back to basics en volg je de Bullet Journal bedenker Ryder Carroll volledig? Als je dat graag wilt doen, raad ik je trouwens écht aan om zijn boek te lezen!

De basics om te bullet journalen: een starterskit

Dus… leuk, die hele lap tekst, maar wat heb je nu écht nodig? Is er een soort starterskit om te beginnen bullet journalen? Ik had die vraag ook toen ik zelf nog maar net begon met bullet journalen, en die is er zeker! Om te beginnen met je bullet journal of planner (of art journal), raad ik je deze spulletjes aan:

Een bullet journal van MUS

Shop een leuke bullet journal van MUS hier

Zwarte stiftjes van Micron

Deze stiftjes shop je hier

Ecoline brush pennen (optioneel)

Ecoline brush pennen zijn heerlijk om mee te werken, je kan er ook erg veel mee doen! Shop je brush pennen hier

Leuke bullet journal stickers (optioneel)

Cute bullet journal stickers shop je hier

 

Bullet journal: een handleiding

Al helemaal zin om te gaan bullet journalen? Abonneer je dan ook zeker op mijn Pinterest en bullet journal Instagram!