in

Dresscodes uitgelegd (mét voorbeelden en tips voor mannen en vrouwen)

(Last Updated On: August 22, 2021)
Welke dresscodes zijn er? Alle dresscodes uitgelegd

De dresscode: passend gekleed voor elke gelegenheid

Wat is een dresscode?

Een dresscode is een kledingvoorschrift dat aangeeft welke kleding geschikt wordt geacht voor een bepaald evenement. De dresscode is vaak terug te vinden op de uitnodiging voor het evenement.

dresscode
dresscode

Welke dresscodes zijn er?

Er zijn veel verschillende dresscodes en elk daarvan is geschikt voor een bepaald soort evenement. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Casual

Casual kleding is kleding zonder voorschriften en regels, oftewel vrijetijdskleding. Het is de kleding die je thuis draagt of tijdens een dagje shoppen en waarbij het vooral gaat om comfort. De dresscode Casual staat je toe je eigen stijl te laten zien. Hoewel het een informele dresscode is, is de invulling ervan wel afhankelijk van de gelegenheid of locatie.

Een bedrijf kan best de dresscode Casual hanteren, maar teenslippers en een korte broek worden op de werkvloer meestal niet gewaardeerd. Een spijkerbroek is toegestaan en ook in het gebruik van accessoires ben je vrij.

 

Smart Casual

Creatieve bedrijven zoals design- of marketingbureaus hanteren vaak de Smart Casual dresscode. Hierbij kleedt je je casual, maar dan met een chic tintje. Je bent dan overal op voorbereid, wát de dag ook brengt. Deze dresscode zie je ook vaak terug bij bruiloften en bepaalde zakelijke bijeenkomsten.

Je kunt in principe dragen wat je wil, zolang de combinatie er maar netjes, modieus en elegant uitziet. Een spijkerbroek is Casual, maar niet geschikt voor Smart Casual. Stel jezelf altijd de vraag of de gekozen kleding geschikt is voor de gelegenheid. Combineer je kleding met nette en subtiele accessoires.

 

Tenue de Ville

De naam zegt het eigenlijk al: kleding die je naar de stad draagt. Deze dresscode zie je vooral overdag en omvat een nette stijl. Je ziet deze formele dresscode vaak bij feestelijke aangelegenheden zoals bruiloften of een officiële opening. Bij dames wordt gekozen voor een rok tot op de knie of een cocktailjurkje in zomerse, lichte kleuren.

Hierbij worden nette ballerina’s of pumps gedragen. Heren kunnen kiezen voor een pak in blauw of grijs. Zwart is een minder gebruikelijke kleur bij Tenue de Ville. Het is een subtiele dresscode: passend, geraffineerd en netjes, maar niet té chic. Kleding, make-up en accessoires die erg in het oog springen zijn niet geschikt voor Tenue de Ville.

 

Cocktail

Cocktail is dé dresscode voor feestelijke aangelegenheden. Staat deze dresscode op je uitnodiging voor een cocktailparty, een strandfeest of een bruiloft? Dan kun je een keer flink uitpakken! Dames dragen een cocktailjurk gecombineerd met hakken of pumps en een clutch.

Voor heren is een strak pak of een overhemd met pantalon gebruikelijk, met daaronder nette schoenen. Bij dresscode cocktail geldt: hoe feestelijker de gelegenheid, hoe opvallender het mag. Denk hierbij aan glitter, prints, felle kleuren en opvallende make-up en sieraden.

 

Black tie

De Black Tie dresscode wordt meestal gehanteerd bij evenementen die ’s avonds beginnen, zoals bruiloften en prijsuitreikingen. Bij de dresscode gelden een aantal verplichtingen. Uiterlijke verzorging is zeer belangrijk. De heren worden geacht in een zwarte smoking met wit overhemd te verschijnen, inclusief strik.

Dames hebben meer vrijheid bij hun kledingkeuze, zolang de outfit past bij de gelegenheid en netjes is. Kies hierbij voor een hak of nette pump. Een clutch en andere accessoires zijn toegestaan, een grote tas en een horloge (ook voor heren) daarentegen niet.

 

White Tie

De dresscode White Tie is de meest formele dresscode. Hij wordt vaak gedragen bij officiële aangelegenheden zoals gala’s, speciale diners of bij aanwezigheid van een koningshuis. De heren worden verwacht in rokkostuum, de dames in een klassieke, lange galajurk (décolleté is toegestaan).

De outfits dienen ten alle tijden elegantie uit te stralen en gestyled te zijn met opvallende details, accessoires en make-up. Omdat de dresscode White Tie wordt geassocieerd met rijkdom en exclusiviteit is het gebruikelijk dure juwelen te dragen. Er dient echter geen horloge gedragen te worden.

 

Summer Chic

De dresscode Summer Chique omvat zomerkleding die is voorzien van een chique touch. Je vindt deze dresscode vaak op uitnodigingen voor bruiloften. Summer Chic omvat luchtige stoffen zoals katoen en linnen in lichte kleuren.

Combineer met ballerina’s of pumps, maar niet met teenslippers. Om de outfit compleet te maken kun je kiezen voor accessoires zoals een hoed of een zonnebril. Houd de outfit bij formele gelegenheden enigszins rustig.

 

Business Casual

Deze dresscode zie je vaak in het bedrijfsleven en zit wat stijl betreft tussen Casual en Smart Casual in. Business Casual is eigenlijk de kleding die je in je vrije tijd draagt, maar dan een klein beetje netter. Hierdoor is de dresscode wat lastiger te interpreteren, hoewel je veel vrijheid hebt in je kledingkeuze.

De combinatie met uiterlijke verzorging is heel belangrijk, vooral wanneer je vaak contact hebt met zakelijke relaties. Door je aan een aantal regels te houden kom je altijd goed voor de dag. Draag geen spijkerbroek en kies voor schone kleding die comfortabel zit en er netjes en verzorgd uitziet. Besteed aandacht aan je haar en make-up.

 

Festival Chic

Festivals horen bij de zomer en bieden veel inspiratie op het gebied van fashion. Een aantal festivals hebben zelfs hun eigen dresscode, zoals Bohemian op Coachella of Surrealistisch op Burning Man.

Festival Chic combineert de hippie-look met een chique kledingstijl. Het staat je toe je creativiteit en fantasie de vrije hand te geven. Hierbij kun je denken aan wijde pijpen, felle kleuren en bloemenprints. Een belangrijk aandachtspunt zijn de overvloedige aanwezigheid van kleurige sieraden en accessoires.

Lees ook: festival outfits

Lees ook: festival kapsels

 

Gala

Bij een gala worden vaak striktere eisen gesteld aan de kleding dan bij andere evenementen of feesten. Meestal wordt bij een gala de dresscode Black Tie verwacht, maar de code die vermeldt wordt op de uitnodiging is leidend. Een gala is altijd een formele gelegenheid. Dames kunnen kiezen voor een opvallende avondjurk met eventueel een stijl en kleur die aansluiten bij het evenement.

Het is gebruikelijk om onder een galajurk pumps te dragen. Maak je outfit af met opvallende accessoires. Heren kiezen voor een kostuum. De keuze voor het soort kostuum is afhankelijk van de dresscode op de uitnodiging. Bij Black Tie en White Tie gelden verschillende, strikte regels.

Lees ook: galakapsels

 

Ibiza Chic

De Ibiza Style ademt de relaxte sfeer van het eiland uit. De substijl Ibiza Chic is geïnspireerd op de Hippies, het bonte gezelschap dat al sinds de jaren zestig deze geliefde bestemming bezoekt. Ibiza staat voor ultieme vrijheid, wat ook te zien is bij deze dresscode.

De kledingstijl is informeel, maar mag ook weer niet té casual gemaakt worden. Je maakt het chic door te combineren met hakken of mooie sandalen. Maak de styling compleet met een bijpassend tasje en, zeker niet te vergeten, heel veel andere opvallende accessoires.

 

Jacquet

Een Jacquet is een dresscode alleen voor heren en wordt ook wel morning suit genoemd. Het bestaat uit een gestreepte, grijze broek, een zwart jasje met rond afgesneden, lange voorpanden, een wit overhemd met dubbele manchetten en een blinde knoopsluiting in combinatie met handschoenen, das, hoed en zwarte schoenen. Het is de meest officiële gelegenheidskleding. Voor overdag dan, want een Jacquet wordt nooit na zonsondergang gedragen.

Zijn jullie uitgenodigd op een klassieke bruiloft en ben je daar ook nog ’s avonds te gast? Dan is er voor manlief ergens voor het eten een moment waarop hij zich om moet kleden, want dineren in een Jacquet kan niet! Vaak zal op de uitnodiging gevraagd worden om ’s avonds een smoking aan te trekken. Dames dragen bij de dresscode Jacquet een feestelijk mantelpak of een nette jurk. Ook kan gekozen worden voor Summer Chic of Tenue de Ville.

 

New York Chic

Deze dresscode lijkt op Casual Chic en is een vrije dresscode. De belangrijkste voorwaarde is dat de kleding supertrendy moet zijn. Het is een Casual kledingstijl met een formeel of luxe detail. De stijl werd in New York populair onder vrouwen, omdat ze, tussen werk en privé-aangelegenheden door, geen tijd hadden om zich om te kleden.

Ze kozen voor een outfit die geschikt was voor zowel op het werk als daarna. Een voorbeeld van typisch New York Chic is een designer jurk in combinatie met dure hoge hakken en een chique blazer. Om het er wat minder formeel en wat feestelijker uit te laten zien kan na werktijd de blazer uitgetrokken worden. Voor mannen omvat New York Chic een trendy business look.

 

Urban dresscode

Deze dresscode komt uit de jaren ’90 en is geïnspireerd op de hip hop scene en de straatcultuur in de Verenigde Staten en de bijbehorende originele, verrassende trends. Urban combineert sportieve kleding met stoere elementen.

Kenmerkend zijn oversized t-shirts, bomberjacks en baggy broeken. Verder omvat de dresscode grote prints, stoere sneakers en opvallende sieraden. Door het chiquer wordende karakter van de Urban dresscode vertoont deze steeds meer raakvlakken met New York Chic.

 

Written by admin