in ,

2dehands: ervaringen en hoe oplichting voorkomen (+klachten?)

(Last Updated On: February 11, 2020)

Ik koop en verkoop zelf al jaren op 2dehands.be, maar de laatste jaren komen er steeds meer gevallen van oplichting naar buiten. Zelf heb ik bijna alleen maar positieve ervaringen met 2ehands (al mogen ze echt hun website wel eens moderner gaan maken) en ik heb er graag op gekocht en verkocht. Wat zijn de tekenen dat je misschien in een oplichting loopt en hoe kan je voorkomen dat je opgelicht wordt op 2dehands? Dit zijn onze allerbeste tips: een gewaarschuwd mens is er 2 waard!

Mijn ervaring met 2dehands.be

Eerst en vooral: er is natuurlijk een reden dat ik voor veel items overgestapt ben op tweedehands verkoop via Vinted: ik vind het businessmodel van 2dehands ongelofelijk ouderwets en wil ook gelijk kunnen afrekenen. Daarbij vind ik hun app niet gebruiksvriendelijk genoeg. Toen er nog geen andere grote concurrenten waren, was ik wel heel redelijk tevreden van 2ehands.be

De afgelopen jaren heb ik tientallen items gekocht op 2dehands: van tweedehands makeup (dat zou ik nu niet zo snel meer doen, lees hier meer over de gevaren van tweedehands make-up kopen), leuke King Louie jurkjes, Oilily tassen, Gabor laarzen, Zara jassen,… you name it! Ook vond ik het handig om er mijn gedane miskoopjes weer op te zetten (redelijk onvermijdelijk als je graag tweedehands shopt, haha!) en heb ik er bijvoorbeeld mijn oude schoolboeken en woordenboeken op verkocht.

Opgelicht op 2dehands.be?

Ben ik zelf ook eens opgelicht op 2dehands? Nee, zelf ben ik nooit opgelicht op deze website. Maar, ik moet er wel bij vertellen dat ik altijd heel erg voorzichtig ben en nogal snel en grote mond opzet zodra ik zelf ook voel dat het niet pluis is. Meestal druipen de verkopers of kopers in kwestie dan af.

Hoe oplichting op 2dehands voorkomen:

 • koop en verkoop geen dure spulletjes
 • maak nooit geld over naar een Paypalrekening
 • hetzelfde voor andere online betaalmanieren
 • betaal nooit in cryptomunten
 • doe nooit een IBAN-verificatie (dit is echt NOOIT nodig) en schrijf zeker geen cent over
 • pushen mensen je erg op 2ehands omdat ze ‘ooit bedrogen zijn geweest?’. Niet jouw “é”&à probleem 😉 Dat ze hun onzekerheid en oplichting maar op een ander gaan botvieren. Die mensen zijn pure vreemden voor jou, daar heb je geen spatje verantwoording aan af te leggen.
 • wordt de koper of verkoper wel érg mondig, veeleisend en beginnen ze agressief te worden? Laat de koop of verkoop dan niet doorgaan
 • Is het koop je echt te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook… laat maar schieten!
 • spreekt de koper/verkoper echt geen Nederlands? Ook dan moet je opletten (en dit zeg ik niet graag en is zéker niet racistisch bedoeld). Er is een tijd geweest dat er veel Franse oplichters op 2dehands zaten, vandaar eventjes deze tip
 • ze zijn extreem gehaast
 • ze moeten en zullen jouw adres krijgen, ook al geef je aan liever niet persoonlijk te verkopen
 • stuurt de koper of verkoper je naar een andere webpagina? Breek dan de verkoop af.
 • lees de reviews van de koper/verkoper
 • vraag om extra, nieuwe foto’s met een briefje bij met de datum erop
 • spreek liever af op een openbare plaats dan bij jou thuis
 • de leeftijd van een profiel maakt ook niets meer uit: er worden vaak oudere profielen gehackt

Bah, afhalen bij jou thuis

Ik vond het altijd erg vervelend als mensen aandrongen om een kledingstuk te komen passen bij mij thuis, of ze erop stonden om het thuis op te halen. Zeker toen ik nog single was en alleen woonde, weigerde ik dit regelmatig. Het is 2020, kunnen we dit misschien gewoon regelen via de Post ofzo, ktxbyeeee 😀

‘Oeps, ik heb toch niet genoeg geld bij’

Hier was ik ook keihard in: dan liet ik eens mensen naar mijn adres komen (geen idee hoe dat bij jullie zit, maar ik geef die info gewoon écht niet graag aan wildvreemde mensen die gewoon een koopje willen doen). Stonden ze dan eindelijk in je living (je weet wel: je bent al een paar keer voor niets thuisgebleven voor potentiële kopers en plannen maken is erg vervelend), hadden ze niet genoeg geld bij. Dan zei ik dat ze ofwel konden betalen via een PC banking app, of dat ze anders maar weer naar huis mochten gaan. “Jammer van de rit hierheen om met lege handen weer thuis te komen.” 😉

Afbieden, gemem en gemekker

Volgens mij heb ik 2dehands ooit zo omschreven aan mijn lief: ‘afdingen en gemem’. Waar ik maar mee wil zeggen dat ik het als verkoper echt bloedirritant vond wanneer mensen maar bleven afbieden terwijl ik iets verkocht voor een habbekrats.

Als er niet constant afgeboden werd, duurde het vaak erg lang voor je écht tot een verkoop kwam. En dan was het weer wachten op kopers die eindelijk eens gingen betalen. Natuurlijk, dit was niet zo voor de meerderheid, maar ik wil écht niet gaan berekenen hoeveel tijd ik zo kwijt ben geweest aan het antwoorden op mailtjes etc,…

De nieuwe app van 2dehands.be… gemiste kans

Enkele maanden geleden was er veel tamtam om de app van 2dehands: die was namelijk vernieuwd. Ondertussen was ik gewend geraakt aan de gemakkelijke interfaces van Vinted (mijn ervaring met Vintedopgelicht op Vinted?) en United Wardrobe en ik blijf de nieuwe look van 2dehands te oubollig vinden. De foto’s zijn te klein voor zo’n visueel platform en ik had zo hard gehoopt op een platform waar je gemakkelijk ook gewoon online kan betalen.

 • geen online betalingen
 • zeker niet visueel genoeg
 • reclame zit soms erg sneaky tussen de advertenties
 • de filters zouden veel beter moeten zijn: ik wil kunnen filteren op maat, kleur,…

Jammer: alles regelen buiten 2dehands om

Het jammere aan dit platform is dat 2dehands eigenlijk amper iets van verantwoordelijkheid neemt voor hun platform. Als je bij Vinted bijvoorbeeld iets verkoopt wat toch niet oké bleek te zijn, houden ze het geld vast op de tussenrekening en krijg je je eerste en enige aanmaning als verkoper. Hoewel het als verkoper soms vervelend kan zijn, mis ik die controle wel bij 2dehands.

Ook hebben zowel Vinted als United Wardrobe een betaalsysteem geïntegreerd waardoor je via de geijkte betaalmethoden betaalt. Omdat 2dehands deze functionaliteit niet heeft, moet je zelf iets regelen tussen koper en verkoper. Als er dan iemand tussenzit met kwade bedoelingen, wordt het zo wel érg gemakkelijk gemaakt.

Maak altijd melding van oplichting, fraude en phishing op 2dehands

Ook al voel je je heel erg beschaamd en vervelend, het is toch echt belangrijk om iedere vorm van oplichting, fraude en phishing te melden aan de politie, dat kan je gemakkelijk online doen via deze link (meldpunt Fraude België).

Zie je verdacht gedrag op een tweedehands marktplaats? Door helemaal onderin te scrollen, zie je een link waarbij je de verdachte advertentie kan melden. 

 

Moet 2dehands.be offline gehaald worden?

Als er weinig controle is qua phishing, oplichting en fraude, moet 2dehands.be dan offline gehaald worden? Nee, dat vind ik persoonlijk niet. De mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het gebruik van een platform en moeten zichzelf goed inlichten. Maar: je weet op voorhand als je zo’n platform opricht dat de meeste mensen dat niet doen en ter goeder trouw handelen.

Er loopt nu een petitie van een Antwerpse man die opgelicht werd op 2dehands (of, zijn vrouw werd opgelicht) om de website offline te halen. Dat vind ik niet nodig, dat is de klacht steken op het medium en niet op de mensen die verkeerd gehandeld hebben. Aan de andere kant vind ik wel dat er bij 2dehands eens goed gekeken moet worden naar hun platform en hoe ze het toch veiliger kunnen maken. Als je leest hoeveel gevallen van oplichting er zijn op 2dehands, zouden ze er goed aandoen hand in eigen boezem te steken.

Ze kunnen zeker eens extra inspiratie opdoen bij hun concullega’s waar je online betaalt en de app niet verlaat. Waar het geld op een tussenrekening staat tot de verkoop aan beide kanten goedgekeurd is én waar je ook ineens het verzendetiket kan regelen, zonder dat je persoonlijke informatie keer op keer moet doorgeven via een chat.

Mijn eigen ervaring met 2dehands

Wat is jullie ervaring met de app van 2dehands of de website 2ehands.be? De mijne is overwegend positief qua ervaringen, maar ik zou willen dat ze eens meegingen met hun tijd en je ook minder kans loopt om opgelicht te worden.

Ben jij ooit opgelicht op 2dehands? Of merkte je net op tijd dat er iets niet juist was?

Written by admin