Vinted app (klachten, fraude ): betrouwbaar?

Laatste update

Ik koop en verkoop nu al ruim 2 maanden op Vinted: tijd om nog extra updates en ervaringen te geven over deze app! Voor ik begon met kopen en verkopen op de Vinted app wou ik zeker zijn of het wel de moeite zou zijn en of het wel betrouwbaar genoeg was. Zelf verkoop en koop ik al jaren tweedehands op Marktplaats en 2ehands.be dus besloot ik Vinted al eens te googlen. Niet zo heel slim, want ik kwam veel verschillende klachten tegen over fraude, dat de app niet betrouwbaar was en nog meer leuks.

Eerlijk gezegd: ik was een beetje afgeschrikt. Toch besloot ik om gewoon eens te gaan proberen of ik nog kleding tweedehands verkocht kreeg, die ik op geen ander platform verkocht had gekregen.

Het ding is: tevreden mensen laten sowieso amper reacties achter, vooral misnoegde mensen doen dat… en dat geldt voor alles op internet. Eerlijk gezegd zie ik tussen die klachten ook mensen staan die écht voorzichtiger hadden kunnen zijn, dus ik geef je graag tips mee.

Mijn eerste ervaringen met Vinted (zie link)

En eventjes heel duidelijk: ik ben helemaal niet gesponsord om dit artikel te schrijven hoor, ik ben gewoon erg enthousiast!

Hoe ging het met mijn aan- en verkopen?

Op het moment van schrijven heb ik 40 pakketjes verzonden (en een stuk of 50-tal items verkocht). Daarvan was er 1 iemand die niet 100% tevreden was met haar jurkje, maar dat hebben we direct weer in orde gemaakt.

Ik kocht 20 items (euh hallo :)) en heb daarbij eigenlijk geen enkel groot probleem gehad. Wat heb ik dan voornamelijk gekocht? Jurkjes en shirtjes van King Louie, enkele tassen van Oilily die ik al lang zocht, een HP Sprocket printertje, en een paar mooie tassen. Ik wist op voorhand (behalve bij 1 tasje van Oilily) hoe de items eruit zouden zien, en nadat ik het Oilily-rugzakje binnenkreeg dat toch meer beschadigd was dan ik op voorhand wist, vroeg ik altijd wat extra foto’s. Bij dat rugzakje heb ik trouwens wel een slechte review gegeven, maar het daar verder bij gelaten. Het was niets onoverkomelijks en ik had geen zin in gedoe.

Hier link ik ook eventjes mijn account, zo kan je alles checken.

Fraude op Vinted

Zoals op ieder tweedehandsplatform komt er weleens fraude voor, foute mensen zullen nu eenmaal altijd proberen om nieuwe manieren te vinden om mensen op te lichten. Gelukkig kan je jezelf daar in ieder geval al iets beschermen:

Hoe kan je jezelf beschermen tegen oplichters en fraude?

Koop en verkoop geen grote merken à la Chanel, Louis Vuitton, Nike,… items die sowieso à volonté nagemaakt worden. Je bent niet zeker of je wel een product koopt dat 100% echt is. Waarom ook niet verkopen? Wel, hier gaan de oplichters mee aan de slag: ze kopen je product (het geld wordt altijd op een rekening van Vinted gehouden, tot de verkoop 100% rond en goedgekeurd is) van een groot merk (Gucci, Nike, Chanel,… wat er maar gewild is), krijgen het aan en laten dan aan Vinted weten dat het niet authenthiek is. Daar loopt blijkbaar veel bij mis:

Heb je erg dure items die je wilt verkopen? Dan doe je dat beter face to face (ook 2ehands en marktplaats zijn hier geen goed idee) of via gespecialiseerde websites zoals Rebelle,…

Vraag extra foto’s! Een van de klachten die ik vaak las, is dat het item er op de foto’s niet vuil of beschadigd uitzag. Ik vraag daarom vaak om extra foto’s met een briefje met de datum erbij.

Lees de reviews! Zoooo belangrijk: weet met wie je een aankoop aangaat!

Is Vinted betrouwbaar?

Ikzelf vind Vinted dus wél heel erg betrouwbaar, maar ik neem er ook wel mijn voorzorgen voor.

In welke talen is Vinted?

Nog een vaak gehoorde klacht (zeker van Nederlanders): Vinted is erg gericht op Frankrijk en dat was ook een van hun grootste afzetmarkten. Nu breiden ze ook meer en meer uit naar Nederland, België,… voor de meeste Belgen is het niet zo’n groot probleem om met de verkopers in het Frans te communiceren, maar voor Nederlanders is dat vaak een heel ander verhaal.

Zelf schakel ik snel over naar het Frans (ik ben dan ook een Belg die Frans verder gestudeerd heeft in het hoger onderwijs), maar als het ook mij wat te ingewikkeld wordt, ga ik naar het Engels. En dat gaat ook echt wel prima, hoor. De app vertaalt zichzelf trouwens, het enige Franse is de communicatie met verkopers.

Je kan zoeken in de buurt én je kan zoeken op locatie (en dan bijvoorbeeld België of Nederland ingeven). Let wel op: als je België ingeeft, vergeet dan niet dat we hier in België ook een deel Franstalig zijn 😉

Welk publiek shopt er op de app?

Een andere klacht: je geraakt je kleding niet kwijt aan de prijs die jij er graag voor wilt. Voor mijzelf: ik hou daar rekening mee. Ik zet mijn prijzen standaard ietsje hoger dan wat ik ervoor wil hebben (niet dat dat vaak meer dan 30 euro is), omdat je met een koperspubliek zit dat een ‘koopje’ wilt doen. Dus: door je beginprijs iets hoger te zetten, krijg je alsnog wat je er ongeveer voor wou hebben 😉

Daarom vind ik deze app dus ook echt niet geschikt voor duurdere items.

Wat kan er nog verbeterd worden?

Natuurlijk kan er altijd nog iets verbeterd worden, toch? Het is jammer dat als er een klacht is met de kledij na aankoop, er standaard in het gelijk van de aankoper geloofd wordt. Het geld staat op een ‘tussenrekening’ tot de transactie van A tot Z goedgekeurd is, dus staat dan je geld als verkoper dus vast. Als koper is het wel weer een fijn gevoel dat je weet dat je zo veiliger bent bij aankopen.

Zou ik Vinted aanraden?

Volmondig: ja! Wees gewoon voorzichtig met je aankopen. Vertrouw je het niet helemaal? Dan kan je een aankoopje testen (of met iets te verkopen) voor een klein bedrag.

Ik ieder geval: ik vind het fantastisch dat ik zo gemakkelijk tweedehands kleding, schoenen, tassen en andere spulletjes zo snel kan verkopen! Je hebt amper gedoe met gepalaver en wachten op betalingen of tot de verkoper het eindelijk verzendt. En dat is voor mij echt een hele opluchting!

 

 

 

2 Comments

  1. Hoi, ik heb vandaag toevalligerwijs voor het eerst kennis gemaakt met Vinted! Ik vind het op zich er supergaaf uitzien. En ben net als jij het geleuter op MP helemaal beu.
    Zelf was ik op zoek naar iets speciaals en kwam zo via Google op Vinted uit. Ik heb een de verkoper een berichtje gestuurd, omdat ik niet zeker wist of met ook naar Nederland verzend vanuit Frankrijk. Maar als ik jouw berichten over Vinted lees, gebeurd dat wel toch? Weet jij hoe dat gaat vanuit Frankrijk naar Nederland? Of woon je in Vlaanderen? Kan natuurljik ook nog? Want begrijp ik goed dat je afhankelijk bent van afhaalpunten….?
    Groetjes, Sophie

    • Hoihoi, bedankt voor je reactie! Ik woon inderdaad in Vlaanderen, dus denk wel dat er hier in België meer Mondial Relay-punten zijn om uit te kiezen. Maar normaal gezien kan een verkoper uit Frankrijk ook verzenden naar een Mondial Relay-punt in Nederland hoor, het hangt er maar vanaf waar je er eentje hebt zitten. Dus inderdaad, je bent dan afhankelijk van afhaalpunten. Een kleine tip voor volgende aankoopjes misschien, je kan bij ‘filter’ ook het land instellen waar je graag wilt shoppen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Korte kapsels : korte krullenkapsels en halflange kapsels voor krullenbollen

25x back to school kapsels

kapsels-school