in

Tips om je schoenen in te lopen: geen pijnlijke voeten meer!

(Last Updated On: March 28, 2021)

Er is niets ergers dan uitkijken naar het dragen van dat mooie nieuw paar schoenen om dan tot de conclusie te komen dat ze heel erg veel pijn doen.

Wanneer we nieuwe schoenen kopen is het dan ook belangrijk dat we de schoenen inlopen als ze te nauw zitten– of het nu gaat om een nieuw paar hakken of een geklede herenschoen, hier zijn enkele tips die je kan volgen om jouw nieuwe schoenen in te lopen.

schoenen-inlopen-en-oprekken
schoenen-inlopen-en-oprekken

Oma weet raad? Glamourista ook! En wanneer stap je best naar de schoenmaker om je schoenen te laten oprekken of breder te laten maken? Sneakers inlopen, wandelschoenen inlopen, last van knellende schoenen bij je tenen? Wij geven je onze beste tips!

Tips om je schoenen in te lopen

 1. Doe je schoenen aan in plaats van je pantoffels

Wanneer je nieuwe schoenen wil inlopen kan het handig zijn om de schoenen aan te doen bij je thuis. Bij je thuis kan je namelijk makkelijk de schoenen uitdoen indien ze te veel pijn beginnen doen.

Wanneer je iedere dag een uurtje in de hakken of herenschoenen rondloopt doen de schoenen binnen een week of twee al heel wat minder pijn.

 1. Gebruik pleisters

Wanneer je nieuwe schoenen draagt of nieuwe schoenen inloopt is het een goed idee om pleisters aan te brengen op de plekken waarvan jij weet dat ze het meest zullen afzien. Ervaring, noemen ze dat 😉 Ik heb de beste ervaring met preventief blarenpleisters plakken!

blarenpleisters-schoenen-inlopen
blarenpleisters-schoenen-inlopen

Plak een pleister (of enkele pleisters, je gaat het nodig hebben) over je grote teen en je kleine teen en je hiel – zelfs wanneer je hier nog geen pijn ervaart. Op die manier bescherm jij de plekken waar jouw schoen het meest knelt.

Dit doe ik trouwens ook zodra ik mijn zomerschoenen weer te boven haal na een winter dikke winterschoenen met sokken.

 1. Draag dikke sokken

Indien mogelijk is het een goed idee om de schoenen in te lopen met dikke sokken. Net zoals een pleister zullen dikke sokken de scherpe en snijdende kantjes van de schoen tegenhouden om zo jouw voeten te beschermen.

dikke-sokken-schoenen-inlopen
dikke-sokken-schoenen-inlopen

Zodra ik mijn Veja-sneakers droeg met standaard enkelsokken, bloedden mijn hielen ontzettend. Ik heb nu speciale sneakersokken gevonden met wat extra padding achteraan bij je hiel! Die zitten echt heel lekker en zorgen ervoor dat je je sneakers lekker lang kan dragen. Ik heb al mijn andere sneakersokken weggedaan!

sneakers-inlopen
sneakers-inlopen
 1. Gebruik een haardroger

Wanneer je snel een nieuw paar schoenen moet inlopen kan je de grote middelen inzetten: de haardroger. Het leer in je schoenen reageert namelijk op de hitte die uit de haardroger komt.

Wanneer je pijn ervaart op een bepaalde plek – neem nu bijvoorbeeld aan je hiel, kan je de haardroger op de hiel van je schoen richten.

Kneed het leer tussen je vingers en je zult in een mum van tijd voelen dat het leer zachter is en dus ook minder pijn zal doen wanneer je de schoen draagt.

Wees wel voorzichtig en beweeg de haardroger regelmatig, anders zou je wel eens verbrande plekken op je nieuwe schoenen kunnen krijgen.

schoenen-oprekken-haardroger
schoenen-oprekken-haardroger
 1. Aan de slag met een hamer

Een andere tip om de hiel van je schoen minder pijn te laten doen is om het stof of het leer te bewerken met een hamer.

Beklop het leer zachtjes met een hamer tot het plooit. Op die manier gaat het leer zich beter kunnen aanpassen aan de vorm van je voet en uiteindelijk ook minder pijn doen wanneer je de schoenen gebruikt.

Zeker aan te raden bij harde hielstukken in de schoen, maar wees voorzichtig!

 1. Natte schoenen en sokken

Ook een tip die erg goed werkt, maar niet zo aangenaam is: natte sokken in je schoenen aantrekken. Door de warmte van je voeten en het vocht van de sokken, gaat het leer van je schoenen wat uitzetten.

Geen zin in natte sokken? Je kan met dikke sokken aan je voeten, je schoenen aantrekken en de bovenkant en binnenkant van je schoenen nat sprayen met een plantenspuit.

Het is even doorbijten (wie heeft er nu graag natte voeten? Ik alvast niet), maar het helpt echt wel. Het kan zijn dat je deze trucjes enkele dagen achter elkaar opnieuw moet doen, zodat je het leer echt goed laten oprekken.

Kleine tip & waarschuwing: zet je schoenen van leer nooit, maar nooit, vlak voor de verwarming om te laten drogen! Zo gaat het leer barsten!

 1. Gebruik een schoenspanner

Nog een goede tip, waarbij jij alvast je voeten niet moet gaan natmaken: gebruik een schoenspanner voor je schoenen!

Een schoenspanner kan je gemakkelijk aankopen en zo je schoenen een tijdje laten oprekken terwijl ze gewoon in de kast staan. Easy, peasy!

schoenspanner
schoenspanner
 1. Fietsen met je schoenen of lopen

Ik weet het, dit klinkt vast heel gek… maar gaan lopen of fietsen met je schoenen helpt ook heel goed om ze zo snel mogelijk ingelopen te krijgen.

Zeker fietsen is ideaal om je schoenen wat soepeler te krijgen: het doet minder pijn dan stappen. Infietsen is dus echt heel handig voor zowel jij als je schoenen.

schoenen-infietsen
schoenen-infietsen

Let wel op dat je niet even snel boodschappen gaat doen met de fiets, dan moet je namelijk alsnog een flink stuk wandelen met je te krappe schoenen! Voordeel: je neemt dan vast en zeker alleen maar de noodzakelijke boodschappen mee 😉

 1. Natte kranten

Deze tip is heel bekend en werkt erg goed: leg natte kranten in je schoenen! Ik zou wel wat opletten dat de inkt van de kranten niet gaat uitlopen in je schoenen en je leer verkleurt (zeker bij suède een beetje extra opletten), maar deze tip werkt zo goed dat ‘ie de jaren doorstaat!

Ik zou de kranten regelmatig vervangen zodat ze nat genoeg blijven (of maak ze tussendoor weer wat natter). Let wel op: droog je schoenen zeker niet vlak voor de verwarming! Laat ze natuurlijk drogen, anders is het ontzettend slecht voor het leer.

 1. Je schoenen in de vriezer

Nog een ‘ouwe gouwe’: je schoenen in de vriezer stoppen! Heel eerlijk vind ik dit toch altijd een beetje eng, en je moet ook wel plaats hebben in je vriezer.

Hoe werkt het? Vul een plastic zakje met wat water (laat wel wat ruimte over in het zakje zodat het water kan stollen in de diepvries) en stop dat in je schoen. Het waterzakje gaat zich vormen naar je schoenen. Stop je schoenen in een aparte zak – je wilt geen waterschade van de vriezer aan je mooie leren schoenen hebben.

Laat de schoenen een tijdje in de diepvries zitten (als ik deze tip toepas, doe ik dat vaak wel een uur of 4-5) en haal de zakjes water er voorzichtig uit. Jouw schoenen zijn nu uitgerokken!

 1. Inloopspray

Ook nog een handigheidje: inloopspray! Tot enkele jaren geleden bestond dit niet, maar het is echt ontzettend gemakkelijk in gebruik – in tegenstelling tot sommige andere tips die ik hier met jou gedeeld heb.

inloopspray-schoenen-knellende-schoenen
inloopspray-schoenen-knellende-schoenen

Bij een inloopspray, spray je de schoenen goed in: dit zorgt ervoor dat het leer wat soepeler wordt. Lees goed wat de handleiding van de spray zegt: soms moet je tussendoor de schoenen namelijk met je handen wat oprekken. Goed lezen is dus de boodschap!

 1. Deodorant helpt!

Jups, deodorant helpt ook heel erg! Dit heb ik zelf ook al regelmatig uitgetest: breng een anti-perspirant aan op je voeten en doe daarna sokken aan. Hoppa, in je nieuwe schoenen en stappen maar.

Ook al zijn je schoenen te klein, het zal je toch helpen om veel minder schaafwonden en blaren te krijgen, waardoor je de schoenen veel beter kan inlopen! Dit heb ik zelf uitgebreid getest toen ik mijn – toen nog nieuwe – Veja’s ging inlopen.

 1. Wanneer naar de schoenmaker?

Ga niet tot in het oneindige lopen klooien om je schoenen wat op te rekken en fijn in te lopen: als je na een dikke week geen resultaten ziet, kan je gewoon beter naar je schoenmaker gaan.

Zij weten exact welk leer ze voor zich hebben en hoe ze dat leer wat soepeler kunnen maken. Zeker als het gaat om een duur(der) paar schoenen, ga ikzelf gelijk naar de schoenmaker. Zij zetten de schoenen dan op een leest en spannen het uit.

Op zich kost het ook niet eens zo gek veel, dus daarvoor hoef je het zeker niet te laten en ben je zeker dat je je schoenen niet verpest.

Wat zeker niet doen?

 • Laat je schoenen ook zeker niet inlopen door iemand die een grotere schoenmaat heeft dan jij. Dit heeft namelijk helemaal geen nut, tenzij je iemand graag pijnlijke voeten bezorgt. Ook al zou het lukken, dan nog zijn je schoenen helemaal niet gevormd naar jouw eigen voeten… helaas!
 • Breng geen alcohol aan op je schoenen! Deze tip las ik enkele keren op internet, maar dit is helemaal niet goed voor het leer van je schoenen en droogt het uit. Het is tenslotte ook een huid zoals die van ons en moet gevoed worden.
 • Zijn je schoenen echt maten te klein? Verkoop ze dan gewoon weer… het is vaak gewoon echt niet mogelijk om je schoenen maten op te rekken.
 • Bouw het dragen van te kleine schoenen op en ga ze niet gelijk uren aan een stuk dragen, dat is namelijk erg slecht voor je voeten.

Voorkom knellende schoenen die te klein zijn

Eigenlijk is het heel simpel: pas je schoenen goed in de schoenenwinkel (of thuis natuurlijk, als je de schoenen online gekocht hebt) en wees er zeker van dat je schoenen goed passen!

Het eeuwenoude gezegde klopt hier zeker: voorkomen is beter dan genezen.

Heb je dus een prachtig paar schoenen gespot in de sale die net enkele maten te klein zijn? Laat ze liggen en gebruik het uitgespaarde geld om een ander paar schoenen te kopen dat gelijk comfortabel zit.

Zelf heb ik een gouden regel als ik schoenen koop: zitten ze bij de eerste pasbeurt al heerlijk aan mijn voeten, dan mogen ze mee naar huis. Anders blijven ze mooi in de winkel staan!

 

schoenen-inlopen
schoenen-inlopen

 

Nog meer handige schoenentips?

Written by admin