in

Hoe krijg je witte sneakers en schoenen weer wit en proper?

(Last Updated On: March 21, 2021)

Hoe krijg je witte sneakers en schoenen weer wit?  Mijn witte Veja-sneakers heb ik ondertussen alweer een dikke 3 jaar. Hoewel ik ze heel graag draag in de lente en zomer (en vaak herfst), merkte ik dat ze heel dringend een poetsbeurt kunnen gebruiken: mijn witte sneakers zien helemaal niet meer zo wit!

Dus dacht ik: “Laat ik maar eens een hele hoop tips en huis-tuin-en-keukentips gaan testen om mijn witte schoenen ook weer echt wit te krijgen!”.

witte-schoenen
witte-schoenen

Foto: Marten Bjork/ Unsplash

Witte sneakers weer wit krijgen:

Preventie: zo voorkom je dat je witte sneakers vuil worden

Het is hoogstwaarschijnlijk al te laat als je op dit artikel terechtgekomen bent, maar ik kan het maar vermelden: voorkomen is altijd beter dan genezen! Zodra je je gloednieuwe witte schoenen gekocht hebt, doe je er goed aan om de schoenen te behandelen. Dat doe je met een goede beschermende spray die beschermt tegen de zon (afbleken), regen én vuil. 

Nog een tip: herhaal dit proces iedere paar maanden opnieuw, zeker ook als je de schoenen tussendoor weer helemaal mooi wit gekregen hebt. Het is erg belangrijk dat je je schoenen goed beschermt tegen allerlei weersomstandigheden: zo blijven je schoenen mooi! 

Hoe krijg je witte sneakers weer wit? 

  • Uit welk materiaal is de schoen gemaakt? De wasmachine helpt!

 

Het is belangrijk om na te gaan uit welk materiaal je witte schoenen gemaakt zijn. Heb je witte Converse-schoenen die erg vuil geworden zijn? Net omdat ze gemaakt zijn uit stof, is het heel gemakkelijk om deze schoenen te onderhouden: je gooit ze gewoon supergemakkelijk in de wasmachine! 

 

  • Je sneakers weer wit met tandpasta

Toegegeven, ik stond niet echt te springen om deze tip uit te testen. Maar toch: het wérkt! Ik zou je wel aanraden om niet met je dure tube tandpasta van enkele euro’s aan de slag te gaan (looking at you, tube Sensodyne), maar om een supergoedkope en witte tandpasta te kiezen voor dit klusje.

Maak je sneakers schoon met een doekje met wat tandpasta erop. Schrob eventuele vuile plekken weg met een beetje tandpasta en een oude tandenborstel. Vergeet daarna ook zeker niet om nog even met een natte doek erover te gaan (zonder tandpasta): zo krijg je de tandpastageur wat meer weg. 

Laat je sneakers enkele dagen goed drogen en behandel daarna je sneakers weer met een vochtafstotend en vuilafstotend middel.

 

  • Lang leve de wonderspons!

Kijk, deze tip vond ikzelf al wat fijner om te testen! Ik had enkele maanden geleden al wondersponsjes gekocht, maar er nog niets mee gedaan. Het idéale moment om ze eens uit te testen. Ik maakte het sponsje nat en begon zachtjes over de sneakers te wrijven. En jawel: de sneaker waar ik dit op testte, zag er weer mooi wit uit! 

 

  • Afwasmiddel in een sopje

Ook een erg fijne manier: zeker als je wat vetplekken op je leer hebt gekregen: afwasmiddel. Ik zou wel aanraden om afwasmiddel te kiezen dat toch wat zachter is voor de huid, anders kan het het leer van je schoenen uitdrogen. Dit is op het moment mijn favoriete afwasmiddel – superzacht voor je handen en maakt toch heel grondig schoon. En nog ecologisch ook! 

 

  • Zachte shampoo of douchegel

Nog een handig alternatief: zachte shampoo en douchegel. De conditioner zou ik achterwege laten 😉 Ook hier maak je weer een sopje en begin je voorzichtig je schoenen te poetsen. Ik heb zelf een zeep van mijn lief gebruikt, zou het zonde vinden om hier mijn duurdere shampoo’s voor te gebruiken of mijn Lush-zeepjes! 

 

 • Azijn als alleskunner

Natuurlijk: hoe kan azijn ontbreken in dit rijtje? Dip een schone doek in wat azijn en wrijf de schoenen weer helemaal wit en proper. Wel goed naspoelen en nadrogen (en enkele dagen wachten tot de azijngeur verdwenen is).

 

 • Vergeet de veters niet!

Allemaal leuk en wel, die weer-witte sneakers: maar wat dan met je veters? Die zien er vaak nog vuiler en geliger uit dan je sneakers zelf. Tijd dus om je veters ook weer als nieuw te maken: die mogen mee bij de witte was. Om je witte was echt kraakwit te krijgen, helpt het heel erg om er bleekpoeder bij te doen. 

 

Ook leuk: verschillende manieren om je veters te strikken

 

Wat met de verkleurde zool?

Een verkleurde zool kan je ook gemakkelijk oplossen: de zool verkleurt vaak door zonlicht (laat je witte gympen dus zeker niet staan in de zon) en dan kan je ook het wondersponsje gebruiken om je vergeelde zolen weer zo goed als nieuw te krijgen!

witte-schoenen-weer-wit
witte-schoenen-weer-wit

Photo : Joseph Barrientos / Unsplash

Dit doe je beter niet met je witte sneakers:

Aceton of dissolvant op je schoenen aanbrengen

Dit spul is er om gemakkelijk je nagellak te kunnen verwijderen, en zelfs dat is al schadelijk voor jou en je nagels. Breng dit dus ook zeker niét op je schoenen aan. 

 

In de wasmachine

Heb je leren witte schoenen die je graag snel weer helemaal friswit wilt krijgen? Gooi je leren schoenen nooit in de wasmachine: dit is een veel te beschadigend proces voor je schoenen.

Vaak zitten je schoenen verlijmd ineen (de zool, flappen,…) en er bestaat een grote kans dat die lijm oplost. Ook voor de pasvorm van de schoen is het vaak nefast. Niet zomaar even in de wasmachine gooien, dus. 

 

Shop witte sneakers online

witte sneakers

 

Lees ook: hoe combineer je stan smith sneakers? 

Lees ook: jurken blijven dragen in de herfst en winter

Lees ook: kleuranalyse

Lees ook: wat is jouw figuurtype? 

Lees ook: Lentejassen trends

Lees ook: Lentejassen 2021

Lees ook: herfstjassen trends

Lees ook: herfstjassen 2021

Lees ook: zomerjassen 2021

 

Written by admin