in

Spaghetti aglio olio met grana padano kaas en pijnboompitjes

(Last Updated On: April 29, 2021)

Spaghetti aglio olio met grana padano kaas en pijnboompitjes

Pasta gaat er altijd wel in en daarom delen we hieronder een gerecht voor spaghetti aglio olio op basis van een recept van HelloFresh. Letterlijk betekent dit “spaghetti met knoflook en olijfolie”. Ook zit er natuurlijk basilicum in. De naam van dit kruidenplantje komt van het Oudgriekse woord voor koning, namelijk “basileus”. Vandaar dat basilicum ook soms koningskruid wordt genoemd! Het heeft een krachtige smaak die de zoete smaak van rijpe tomaten complimenteert. Niet zo gek dus dat tomaten vaak met basilicum worden gecombineerd. De Italiaanse rucola in dit gerecht zorgt voor een pittig contrast.

Allergenen

– Gluten (tenzij je glutenvrije spaghetti gebruikt!)
– Ei
– Melk (lactose)

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram mini romatomaten in een tros
  • 15 gram pijnboompitten
  • 180 gram spaghetti
  • 1 sjalotje
  • 4 knoflookteentjes
  • 40 gram rucola
  • paar takjes verse basilicum
  • 50 gram grana padano kaas (geraspt)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken (meer of minder kan ook, afhankelijk van hoe heet je het wilt)
  • 2 eetlepels zwarte balsamicoazijn
  • olijfolie

Dit heb je verder nodig

  • Oven
  • Hapjespan of wok
  • Bakplaat met bakpapier
  • Mes
  • Kookpan

Instructies

  1. Zet de oven op 200 °C en kook 1 liter water voor de spaghetti.
  2. Laat de tomaten aan de tros zitten en leg deze op de ovenschaal met bakpapier. Besprenkel het geheel met peper, zout, balsamico en olijfolie. Bak de tomaten 15 minuten.
  3. Rooster de pijnboompitten in de hapjespan of wok op hoog vuur. Je hoeft er geen olie bij te doen. Let alleen op dat ze niet verbranden! Haal ze uit de pan als ze klaar zijn.
  4. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing en giet het af.
  5. Snipper de sjalot en pers de knoflookteentjes uit. Knip of scheur de basilicumblaadjes en de rucola in stukjes.
  6. Verhit intussen olijfolie in de hapjespan of wok en doe eerst de sjalot erbij en bak ze glazig. Doe vervolgens de knoflook erbij en bak het geheel een paar minuutjes op een middelmatig vuur. Voeg hier de oregano en chilivlokken aan toe en bak het een halve minuut mee. Voeg hier de spaghetti, 25 gram grana padano (de helft) en 3/4 van de rucola aan toe. Verhit alles 1 minuut mee op hoog vuur en voeg er eventueel peper en zout aan toe.
  7. Zet het vuur uit en doe er nog wat olijfolie en 3/4 van de in stukjes gescheurde basilicum erbij.
  8. Verdeel de pasta over de borden en garneer het met de pijnboompitten, overige basilicum, rucola en grana padano. Serveer het met de tomaten.

Extra tip: In het recept staat dat je een van de rucola met de spaghetti 1 minuut in de hapjespan of wok mee kunt bakken. Dit zorgt er wel voor dat de rucola een iets bitterdere smaak krijgt. Ben je hier geen fan van? Voeg alle rucola dan pas op het einde toe.