in

Langzaam genieten van de barbecue

(Last Updated On: May 26, 2021)

Hoe ziet een barbecuesessie er bij jou thuis uit? Heb je een simpele barbecue staan, waar het bekende werk op wordt bereid? Een hamburger of worstje, een speklap of misschien een stukje vis? Of ben je meer van het langzame genieten, en gebruik je je geavanceerde barbecue meer om bijzonder vlees heel rustig te laten garen, in plaats van achter elkaar geroosterd vlees af te leveren?

barbecue-vlees
barbecue-vlees

Ben jij al een BBQ-pro?

 

Steeds meer mensen beleven er meer en meer plezier aan: barbecueën. De manieren waarop we dat kunnen doen blijven ook maar toenemen. De traditionele BBQ met kooltjes, die soms maar langzaam om gang wil komen, en als je even niet oplet gecremeerd vlees op kan leveren. Of de elektrische, die met name voor mensen die niet zo gek veel feeling hebben voor het serieuzere BBQ-werk een echte oplossing kan zijn. Constant van temperatuur, een stuk minder risico op aanbranden en al helemaal geen gedoe met aansteken. Iets minder charmant is het echter ook, zo luidt de kritiek, want een barbecue zonder vuur, is dat niet gewoon een grillplaat die je toevallig buiten gebruikt?

 

Het meest in opkomst echter zijn de behoorlijk professionele BBQ-sets. Je komt ze in steeds meer tuinen tegen, en er zijn ook steeds meer mensen (vooral mannen) die er het liefst ieder weekend mee aan de slag zouden gaan. Want met zo’n mooie set, die niet zelden meer mogelijkheden biedt dan de keuken binnenshuis doet, wordt vlees bereiden echt een feest.

 

We proberen eens wat anders en doen het rustig aan

 

Kenmerkend aan de moderne, professionele barbecue, is dat je echt de tijd mag nemen om het vlees te bereiden. Het is niet langer een kwestie van zo snel mogelijk het vuur aan zien te krijgen, het vlees erop gooien als de vlammen nog zichtbaar zijn, en zo snel mogelijk iedereen van de juiste lapjes voorzien. Nee, met de moderne BBQ kun je juist heel goed heel langzaam vlees bereiden. Dankzij de temperatuurregelaar kan heel precies worden bepaald hoe snel het vlees mag garen, en wanneer het perfect is bereid.

 

Het vlees dat we op de BBQ leggen passen we bij deze nieuwe manier aan. We kiezen bijvoorbeeld vaker voor procureur, uit de nek van het varken, ideaal om een mooie pulled pork mee te bereiden. Of we proberen een brisket perfect te bereiden, wat zelfs voor de gevorderde BBQ-master nog best een uitdaging kan zijn. Alhoewel een lekker speklapje, een kippenpootje of een hamburger bij de meeste BBQ’s zeker nog wordt geserveerd, bestaat het pronkstuk van de avond steeds vaker uit een bijzonder stuk vlees, waar we met zijn allen van genieten.