in

Poke Bowls: wat is het en recepten

(Last Updated On: May 27, 2021)

Hoewel poke een traditioneel Hawaiiaans gerecht is, heeft het lang geduurd voordat dit visgerecht Europa bereikte, laat staan wereldwijd een grote trend werd. Het traditionele poke gerecht combineert stukjes rauwe tonijn met zout, kardoen en zeewier. Ondertussen is er wel wat veranderd als het gaat over poke bowls en de ingrediënten die erin zitten.

poke bowl recept
poke bowl recept

Wat is een poke bowl?

Deze traditionelere versie is vandaag de dag nog steeds te krijgen in sommige restaurants, maar een deel van de aantrekkingskracht van poke is de manier waarop het kan worden aangepast aan verschillende smaken en food trends. Benieuwd naar wat er in een poke bowl zit?

Ingrediënten voor een poke bowl

Pokerestaurants bieden een maak-je-eigen stijl poke bowl, waar diners kunnen kiezen uit toppings zoals sojasaus, sesamolie, sesamzaadjes, bosuitjes, uien, komkommers, en chili vlokken. Sommige originele pokewinkels bieden rijstkommen aan waarbij de visschotel wordt geserveerd over sushirijst, terwijl andere zich richten op de vis als een op zichzelf staand gerecht, liefs van al gemarineerd.

Net zoals je kan kiezen uit een groot aanbod aan toppings, kan je ook kiezen uit andere vissoorten. Poke is uitgegroeid tot meer dan tonijn, en je kan kiezen tussen zalm, tonijn, octopus en andere zeevruchten.

Hoe gezond is een poke bowl?

Een poke bowl heeft veel ingrediënten samengesteld uit twee soorten vet. Het ene is het slechte vet dat bijdraagt tot de verhoogde gehaltes ongezonde cholesterol in het lichaam omdat het verzadigde vetzuren en transvetzuren bevat. Daar eet je best niet te veel van.

Het andere type is het goede vet dat het menselijk lichaam nodig heeft om de hele dag efficiënt te werken. Je poke bowl zit boordevol goede vetten. Een basis poke recept, met tonijn en witte rijst, zit boordevol eiwitten en goede vetten, vooral Omega 3. De Omega 3 helpt bij het bestrijden van hyper-angst & depressie en verbetert de gezondheid van de ogen.

Als je een vette vis gebruikt, samen met een beetje avocado, zit je helemaal snor!

Zelf een poke bowl maken?

Wil je graag een poke bowl zelf maken? Je hebt er eigenlijk maar enkele ingrediënten voor nodig, maar wel redelijk wat tijd om je bowl klaar te maken. Vooral de sushirijst koken en laten afkoelen duurt eventjes, en je laat best de tonijn ook eventjes marineren. Hoe langer je het kan laten marineren, hoe lekkerder de smaak doordringt.

Poke bowl recept

1 halve kilo sushi kwaliteit tonijn, gesneden in kleine blokjes (hoe kleiner, hoe beter)
¼ kopje sojasaus
1 theelepel rijstazijn
1 ½ theelepel sesamolie
¾ theelepel rode pepervlokken, fijngehakt

⅓ kop lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
½ theelepel sesamzaadjes, plus meer voor garnering
2 kopjes zilvervliesrijst of witte rijst, gekookt
2 kopjes sla

Was de rijst onder stromend water en kook hem volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Bij rijst is het heel belangrijk dat je goed voorspoelt!
Meng in een middelgrote kom de tonijn, sojasaus, rijstazijn, sesamolie, rode pepervlokken, lente-uien en sesamzaadjes.

Serveer onmiddellijk of laat afgedekt tot 2 uur in de koelkast staan alvorens op te dienen. Schep voor het serveren de saus erdoor.
Voeg gekookte rijst, salade, poke en gewenste toppings toe aan elke kom. Smakelijk!