in

6 oorzaken van haaruitval die je wellicht niet kende 

(Last Updated On: December 27, 2023)

6 oorzaken van haaruitval die je wellicht niet wist 

Zitten er tegenwoordig steeds meer haren in je borstel na het kammen? Dan baart dit je wellicht een hoop zorgen. De oorzaak is vaak te wijten aan stress, je levensstijl, genetische aanleg of hormonale spiegelingen. Gelukkig zijn problemen er om opgelost te worden, dus laten we even wat dieper inzoomen op de oorzaken van haaruitval. Zo weet je straks ook beter hoe je dit probleem kan oplossen. Hier vind je alvast de meest voorkomende oorzaken op een rijtje. 

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Strakke kapsels

Met een strakke paardenstaart of vlecht ben je tegenwoordig erg mee met de trend.Maar het continue getrek aan de haarwortels kan leiden tot tractie-alopecia, een vorm van haarverlies, veroorzaakt door aanhoudende spanning op het haar. Varieer je kapsels en geef je haar regelmatig rust om deze vorm van haaruitval te voorkomen.

Stylinggewoonten

Het veelvuldige gebruik van hete stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen kan schadelijk zijn voor je haar. De hitte onttrekt vocht aan de haarschacht, wat eventueel leidt tot broosheid en breuk. Probeer het gebruik van deze apparaten te minimaliseren en doe steeds hittebeschermende producten op je lokken om ze te beschermen.

Chemische behandelingen

Regelmatige blootstelling aan chemische behandelingen zoals kleuring, bleken of permanente golven kan het haar beschadigen. De haarschacht wordt verzwakt, met haaruitval als gevolg. Als je niet kan weerstaan aan kleurveranderingen, geef je haar dan af en toe een pauze en gebruik herstellende behandelingen om de schade te beperken.

Slechte voeding

Wist je dat je voeding ook een directe invloed heeft op de gezondheid van je haar? Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten kan haaruitval veroorzaken. Zorg voor gebalanceerde voedingsgewoonten met voldoende groenten, fruit, volle granen en eiwitrijke voedingsmiddelen om je haar van binnenuit te voeden.

Hormonale schommelingen

Verder spelen hormonen een cruciale rol in de gezondheid van je haar. Schommelingen in hormoonniveaus, zoals tijdens zwangerschap, menopauze of als gevolg van hormonale stoornissen, kunnen haaruitval veroorzaken. Raadpleeg een arts als je veranderingen in je haar opmerkt die mogelijk gerelateerd zijn aan deze oorzaak.

Stress en levensstijl

Tot slot kan stress een enorme tol eisen van je haar. Het activeert hormonen die haaruitval kunnen veroorzaken. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie of hobby’s. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezonde haargroei.

 

Het behouden van gezond haar vereist dus aandacht voor verschillende factoren, van je stylingroutine tot je voedingspatroon en levensstijl. Door bewust te zijn van deze oorzaken, stappen te ondernemen om ze te vermijden en te weten hoe je haargroei kan stimuleren, geniet je van een volumineus kapsel.