in

Welk kapsel voor een sollicitatie? Kapsels voor je sollicitatiegesprek  

(Last Updated On: October 7, 2021)

Welk kapsel voor een sollicitatie? Kapsels voor je sollicitatiegesprek – Hoe je haar het beste dragen voor een sollicitatiegesprek

Kapsels voor een sollicitatiegesprek

De voorbereiding van een sollicitatiegesprek vormt voor velen onder ons een bron van stress en zenuwen. Het begint al bij de kledingkeuze… wat moet je in godsnaam ook aantrekken om de juiste, professionele indruk op je (hopelijk) toekomstige werkgever te maken? (Lees ook zeker ons artikel over sollicitatie-outfits)

Het is dan ook aan te bevelen om goed over je kledingkeuze na te denken. Eens je de kledij dan zorgvuldig hebt uitgekozen, beland je onvermijdelijk bij het volgende dilemma: wat doe je met je kapsel?

sollicitatie-kapsels
sollicitatie-kapsels

Tijdens een gesprek waar zoveel van afhangt wil je uiteraard een zo professioneel mogelijke indruk maken. Hoe vervelend je het ook vind, die eerste indruk is (helaas) echt nog steeds heel erg belangrijk.

Hieronder hebben we nog enkele algemene richtlijnen voor jou uitgeschreven (die heb ikzelf ooit gekregen van headhunters én waren ook dingen waar ik samen met mijn mede-managers op lette toen ikzelf personeel aannam).

Kapsels voor een goede eerste indruk

Voor het maken van een goede eerste indruk krijg je maar een enkele keer de kans. De leuze “de kleren maken de man” (of vrouw, of hoe je je dan ook wil wilt identificeren) blijft nog steeds erg belangrijk en neem je dan ook maar beter ter harte.

Ook aan je kapsel besteed je best de nodige aandacht. Je kleding mag nog zo goed uitgekozen zijn voor de functie en nog zo goed zitten, als je kapsel er maar verfomfaaid bijligt, dan klopt het totaalplaatje gewoonweg niet. Vandaar dat we hieronder even de belangrijkste regels voor jou op een rijtje hebben gezet.

Hygiëne

Bij het maken van een eerste indruk is het vooral ontzettend belangrijk dat je, ongeacht de functie waarvoor je solliciteert, een verzorgde indruk maakt. Vette haren kunnen echt niet! Je kan er dan ook maar beter voor zorgen dat je haar er fris gewassen bij ligt.

Heb je écht geen tijd meer om je haren nog snel even te wassen (misschien ben je veel tijd kwijt aan je kapsel iedere keer het gewassen is), dan is droogshampoo ideaal. (Dit is de beste droogshampoo)

Als je haar de neiging heeft om te gaan pluizen wanneer je het net hebt gewassen, dan kan je dit eventueel al de avond tevoren doen. Het advies om je haar maar een enkele keer per week te wassen sla je dit keer best maar over.

Hoe frisser en hygiënischer je tijdens je sollicitatiegesprek overkomt, hoe beter. Zeker als je merkt dat je haar snel muf begint te ruiken of snel vet wordt.

Gekleurd haar

Als je houdt van gekleurd haar dan kan dit natuurlijk, hoeveel onder ons hebben geen gekleurd haar? Waak er dan wel over dat je uitgroei netjes is bijgewerkt. Een kapsel met uitgroei geeft al snel de indruk dat je niet goed zorg draagt voor jezelf en dat het jou allemaal niet zo heel veel kan schelen (het zou niets mogen uitmaken natuurlijk, maar dit kan een verkeerde indruk wekken).

Ook de kleur van het kapsel is belangrijk: probeer niet meer dan een of twee tinter lichter of donkerder dan je eigen haarkleur te gaan bij de keuze van de haarkleur. Doe je dit wel, dan maakt je kapsel al vrij snel een onnatuurlijke indruk. Het zal dan niet goed aansluiten bij de teint van jouw huid, en ook de kleur van je wenkbrauwen zullen verraden dat je haarkleur niet natuurlijk is. Wil je weten welke kleuren jou prachtig staan? Lees dan zeker onze gids over kleurenanalyse.

Is dat erg? Welnee, het kan er daarentegen wel voor zorgen dat je interviewer net erg gaat letten op je haar of ‘ik zie iets dat niet 100% klopt, maar wat dan?’ en dat wil je natuurlijk voorkomen. Alles draait om wat jij kan!

Puntjes laten bijknippen

Nog een dooddoener wanneer je ernaar streeft om een goede eerste indruk te maken, zijn dode, gespleten haarpunten. Gespleten haarpunten zien er al gauw verlept en onverzorgd uit en dat is absoluut niet de indruk die je tijdens jouw sollicitatiegesprek maken wil.

Het beste ga je enkele dagen van tevoren langs bij je kapper om dit euvel te verhelpen (en als de kapper niet open is, kan je snel even zelf heus wel je puntjes wat bijtrimmen met een goede kappersschaar).

Wanneer je enkele dagen op voorhand gaat, geeft dit je ook de kans om zelf aan je nieuwe lengte te wennen, zodat je jezelf tijdens het gesprek comfortabel voelt bij je nieuwe haarlengte.

Heb je geen tijd om iets aan je dode haarpunten te doen? Geen probleem! Een leuk opsteekkapsel kan je al verderhelpen!

Losse haren tijdens een sollicitatie?

Los haar kan je het beste fohnen of stijlen zodat het goed in de plooi valt. Je haar gewoon aan de lucht laten drogen mag dan wel gezonder zijn voor je geliefde haardos, je moet al met een heel mooie coupe zijn gezegend zodat het daadwerkelijk ook op die manier valt zodat je het beste voor de dag komt.

Als je niet veel tijd hebt, raad ik je aan om te investeren in een ronddraaiende styler (fohnborstel) die tegelijkertijd je haren gaat drogen én stijlt. Win-win!

Let op met vlechtjes en felgekleurde speldjes of elastiekjes

Bij een sollicitatiegesprek draag je je kapsel ook maar beter niet in een vlecht, omdat dit vaak wordt geassocieerd met het kapsel van kinderen (ooit een keertje letterlijk zo te horen gekregen van een headhunter op een dag dat ik een mooie vlecht droeg. Lees ook: de mooiste vlechtkapselsleren invlechten).

Ook felgekleurde speldjes of elastiekjes geven al snel een kinderachtige indruk. Als je een professionele indruk maken wil, dan kan je deze dus maar het beste achterwege laten.

Wil je toch een staart in je haar dragen of gebruik maken van een haarspeld, gebruik hiervoor dan enkel een zwarte, bruine, of witte haarspeld of elastiekje, naargelang de kleur van je haar. Dat staat veel chiquer en haalt ook weer de aandacht niet weg van je prestaties.

Opgestoken haar

Ben je iemand die aan haar kapsel begint te friemelen als ze zenuwachtig is? Niet doen! Het maakt een zeer onzekere indruk en dat kan je bij een sollicitatiegesprek echt niet gebruiken. Steek je haar dan liever op.

Een opgestoken kapsel oogt sowieso altijd vrij professioneel en verzorgd, en op die manier voorkom je dat je tijdens je sollicitatiegesprek in je oude gewoonte vervalt om eraan te prutsen op momenten dat je jezelf een beetje onzeker voelt.

kapsels-sollicitatie
kapsels-sollicitatie

Haargel en haarlak?

Let ook op met het gebruiken van te veel haargel en haarlak. Een beetje haargel of haarlak kan ervoor zorgen dat jouw kapsel netjes in de plooi blijft zitten en kan dan ook niet zoveel kwaad.

Echter, het gebruiken van te veel haargel en/of haarlak is een echte no-go! Wanneer je bij het optillen van een enkele lok je hele kapsel meehebt, dan heb je echt wel te veel gebruikt. Het staat bovendien heel onnatuurlijk.

Het gebruiken van teveel haargel kan er daarbovenop ook nog eens voor zorgen dat je kapsel er vettig gaat uitzien en kan erg sterk ruiken (in tijden van online sollicitaties is dat natuurlijk niet erg), wat vooral een storende factor kan zijn bij real-life sollicitaties.

Wenkbrauwen

Tenslotte vergeet je ook beter je wenkbrauwen niet. Mooie, goed geëpileerde wenkbrauwen doen immers wonderen voor je uitstraling. Het opent je blik en zorgt er ook voor dat je fris en goed verzorgd voor de dag komt.

Lees ook: hoe je wenkbrauwen epileren?

Lees ook: Je wenkbrauwen microbladen?

Lees ook: welke wenkbrauwen staan bij mijn gezichtsvorm?

Ziezo, met het nauwgezet volgen van de bovenstaande tips kom je alvast een heel eind. Nu komt het er enkel nog op aan om tijdens het gesprek je persoonlijke en zakelijke kwaliteiten in de verf te zetten. We wensen jou ontzettend veel succes!

Nog meer sollicitatietips

 

Download nu snel onze checklist voor een knallende sollicitatiebrief en cv!


.