in

Welke feestjurk past bij jouw figuur? (galajurken)+ handige shopgids!

(Last Updated On: August 11, 2022)

Feestjurken voor jouw figuur – Er komen veel feestjes aan de komende maanden met Kerstmis en het eindejaar om de hoek. Het maakt niet uit met welke mensen je het wilt vieren, of het nu gaat om familieleden of vrienden, je wilt er natuurlijk op je best uitzien. In dit artikel sommen we enkele soorten feestjurken op en welke je het beste in je kast hebt hangen: helemaal afgestemd op jouw figuur en figuuranalyse. Je zal zien: we hebben jurken gevonden die ieder lichaamstype zullen vleien! Heb je nog geen idee wat jouw figuur is? Lees dan zeker dit artikel: hoe je figuur te bepalen. Zo ontdek je snel welke lichaamsvorm jij hebt en kan je sneller een leuke jurk vinden die perfect bij jouw lichaam past.

Wilt dat zeggen dat je helemaal geen andere jurken meer aan mag? Nee, natuurlijk niet! Zie dit vooral als een leidraad om miskopen te vermijden, en doe vooral lekker je eigen ding!

Figuuranalyse en kleuranalyse: de ideale feestjurk en galajurken

Als je er op je best wilt uitzien op een feestje, is het het beste om te kijken welke feestjurken het allerbeste zullen passen bij jouw eigen lichaamsvorm. Net daarom is de eerste stap is het kennen van je lichaamstype. Het helpt ook om minder miskopen te doen als je een kleuranalyse hebt laten doen. Geen zorgen, je kan helemaal zelf bepalen welke kleuren goed bij jou passen.

Zandloper lichaamstype: ideale feestjurken voor jouw figuur

De zandloper is een veelvoorkomend type, vooral bij de meeste beroemdheden. Het belangrijkste kenmerk van dit lichaamstype is het hebben van heupen en een buste die ongeveer even groot zijn met een smalle taille. De killer curves zijn de opvallendste kenmerken van het zandlopersilhouet.

Je weet dat je een zandlopersilhouet hebt als je een goed gedefinieerde taille hebt en je buste en heupen perfect in balans zijn. Andere kenmerken zijn onder andere de relatief ronde schouders, waardoor je heupen opvallen en een evenwichtige verhouding vormen, een smalle taille die zich sierlijk vormt tot aan de heupen. Bovendien heeft een zandloperlichaam een bovenlichaam dat in lengte evenredig is met mooi gevormde benen.

 • schouders even breed als je heupen
 • opvallende taille
 • zachte, ronde vormen

Wanneer dit bovenstaande overeenkomt met jouw lichaamstype, moet je zeker op zoek naar een jurk die voornamelijk de aandacht vestigt op jouw smalle taille. Ga voor getailleerde kleding die ‘figure hugging’ mag zijn, als je dat graag draagt.
Er zijn verschillende jurken die perfect passen bij een zandloperlichaamstype. Wanneer je je klaarmaakt voor een feestje, is het essentieel om rekening te houden met je lichaamstype: zo komt jouw lichaam het allermooiste uit. Draag een jurk met riem om je taille te flatteren als je een zandlopervorm hebt. Nog een belangrijke tip, trek wikkeljurken aan en beperk strikjes en andere frulletjes tot een minimum (die geven alleen maar extra volume).

Een van de mooiste stoffen die bij jou staat, is zijde. Zachte zijde gaat prachtig lang je rondingen glijden. Wil je graag de aandacht vestigen op je taille? Draag dan v-halzen en ga op zoek naar jurken met een v-hals.

Wil je je zandloperfiguur nog wat extra in de spotlights zetten? Trek dan een jurk aan die wat samengeplooid is bij de taille, zo trek je het oog automatisch naar je taille. Zachte stoffen zoals zijde en jersey zijn ideaal voor jouw lichaamstype en houden door hun materiaal ook je heupen, borsten en schouders in balans zonder er bulk aan toe te voegen.

Vrouwen met een zandloperfiguur staan mooi met een meer slanke en getailleerd bovenstuk dan met een heel boxy en flowy bovenstuk van je feestjurk. Ook sta je erg leuk met verticale strepen of plooien in je jurken. Wil je je bovenlichaam optisch graag wat af laten slanken? Dan is een donkere kleur geschikt als bovenstuk van je jurk.

Welke stijlen en feestjurken zijn voor jou te vermijden? Zoals we hierboven al vertelden zijn boxy, vierkante snitten niets voor jou omdat ze je vrouwelijke silhouet en je smalle taille verbergen. Bovendien, blijf je beter uit de buurt van stijve stoffen, omdat ze waarschijnlijk voor een rechte look zullen zorgen. Vermijd stijlen die te veel details op de heupen hebben en ga niet voor decoraties of decoratieve versieringen aan de onderkant. De beste stylisten raden aan om een donkere riem te dragen op het smalste gedeelte van je middel. Vergelijk de beste jurken voor jouw lichaamstype online, bijvoorbeeld een kanten cocktailjurk, een mini crossbody en een vintage bodycon jurk.

Wat wel dragen?

 • een smal riempje om je taille nog meer te accentueren
 • een wikkeljurk
 • een bodycon jurk
 • een pencil dress

Wat niet dragen?

 • te grote, baggy jurken
 • veel 3-D versieringen zoals strikjes, parels,… op je kleding
 • wijd uitlopende kleding
 • boxy snitten

Enkele prachtige jurken voor zandlopers:

jurk-zandloperfeestjurk-zandloperfiguurzandloper-jurk

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

feestjurken-zandloperfiguurzandloper-figuur-feestjurkenzandloper-feestjurk

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

 

Feestjurken voor het peervormig lichaamstype

De meeste vrouwen hebben een perensilhouet. De perenvorm, ook bekend als een driehoekige vorm, is een van de meest voorkomende lichaamstypen, zelfs onder beroemdheden. Opmerkelijke kenmerken van dit lichaamstype zijn onder andere gebogen heupen en billen, een taille, een kleine buste en iets smallere schouders.
Je weet dat je een peersilhouet hebt als je een goed gedefinieerde taille hebt; je zult merken dat je schouders en buste veel smaller zijn dan je heupbreedte, je hebt smalle schouders, en je billen en dijen zijn afgerond en vol. Een ander kenmerk kan zijn korte benen die gespierd of stevig zijn.
Bij het kiezen van de juiste feestjurk voor dit lichaamstype, proberen we om nog wat meer balans in je lichaamsvorm te krijgen. Ben je juist helemaal gek op je peerfiguur? Sinds de opkomst van de ‘bubble butt” en de Kardashians, is dit figuurtype superpopulair geworden. Ik geef je ook tips om al je troeven zoveel mogelijk in de kijker te zetten.

 • brede heupen en billen
 • kleinere buste
 • aanwezige taille
 • breedste deel van je lichaam zijn je heupen
 • soms: korte, stevige benen

Welke feestjurken passen bij jouw peervormig figuur?

Wil je meer balans krijgen in je peervormige/ driehoekige lichaam?

Als je graag meer balans wilt krijgen in je peervormige figuur, is het belangrijk om meer aandacht te vestigen op je bovenlichaam. Zoek dan dus zeker een leuke feestjurk uit waarbij je oog direct valt op je bovenlichaam. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een strapless jurk met een A-lijn die losjes over de heupen valt. Of kies een jurk met een opvallende print aan je bovenlichaam. Draag een neutrale kleur bij je onderlichaam,… Ook een jurk met een boothals kan je helpen om de aandacht wat af te leiden van je heupen.

De belangrijkste richtlijnen geven aan dat je naar stijvere stoffen zoekt als het gaat om jurken als chiffon en stevig katoen, omdat ze een beetje structuur rond de heupen aanbrengen.
Om de schouders en de buste te verbreden, kies je voor jurken met horizontale strepen op de bovenste helft of voor overhemden met een brede kraag en mouwen met kraag. Om de aandacht te vestigen op je taille, kies je voor driekwartmouwen. Andere haalbare opties die de schouders verbreden zijn haltertops of strapless tops. Als je op zoek bent naar de perfecte jurk, zoek dan naar A-lijn jurken of een jurk met tulpenrok, zolang de onderste helft niet te strak aan het lichaam blijft plakken. Wil je graag een jurk met kralen, strikken en franjes? Dan moeten ze op de bovenkant van de jurk zitten zodat alle ogen naar dat gebied kijken en het gecreëerde volume zal helpen om een evenwichtige verhouding te krijgen.

Wil je je schouders graag wat breder laten lijken? Dan is een jurk met epauletten ideaal voor jou: het is tegenwoordig wel wat moeilijker te vinden, maar je kan altijd kijken of een kleermaker een feestjurk die je al hebt, kan aanpassen.

 • feestjurk met boothals
 • opvallende bovenstukken van de jurk
 • strapless jurk met A-lijn rok
 • opvallende print bovenlichaam, neutrale kleur onderlichaam
 • horizontale strepen bovenlichaam
 • driekwartmouwen
 • halter-halslijn
 • A-lijn rokken of tulpenrokken
 • draag een dun sjaaltje om de aandacht te verplaatsen
 • donkere kleuren of monochromatische kleuren
 • accentueer je taille
 • epauletten helpen om een bredere schouder te creëren
 • speel met kraagjes, kralen, strikken,… op je bovenlichaam
 • hemdjurken
 • opvallende details aan je boezem/ Bovenlichaam
 • swing dress, met zwierige rok (liefst gecombineerd met een strakker topje)

jurk-peerfiguurfeestjurk-brede-heupenfeestjurken-peerfiguur

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

jurken-peerfiguurpeerfiguur-feestjurkpeerfiguur-jurken

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

 

feestjurken-peergalajurken-peervormpeervorm-galajurken

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

Wil je je peervorm meer accentueren?

Wil je je peervorm net nog meer in de spotlight zetten? Dan is het ideaal om een bodycon jurkje te dragen, een pencildress,… zolang het maar strak is! Denk helemaal als een Kardashian als je jezelf in je feestjurkje inbeeld. Hoe strakker en accentuerender, hoe beter!

 • bodycon jurkje
 • pencildress
 • opvallende prints over de hele jurk
 • lichte kleuren bij je heupen en billen
 • opvallend printje bij je heupen en billen
 • een split trekt de aandacht naar je heupen

 

jurk-peervormig-lichaamfeestjurk-peervormig-lichaampeervormig-lichaam-jurk

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

feestjurkje-peervorm-4gebloemde-jurk-peervormglitterjurk-peervorm

Shop deze prachtige jurken hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

satijnen-feestjurk-peervormfeestjurken-peervorm-3feestjurkje-peer-3

Shop deze prachtige jurken hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

Het appelvormige lichaamstype: prachtige feestjurken

Hoe weet je of je een appelvormig lichaamstype hebt? De appelvormige lichaamsvorm is voornamelijk rond aan de buik en heupen, je ziet qua breedte eigenlijk niet zo veel verschil. Ook heb je als appelfiguur geen duidelijk gedefinieerde taille. Jouw benen en billen zijn niet vol, maar eerder slank te noemen. Eigenlijk draag je het meeste gewicht van je lichaam rond je buikregio. Je buste kan groot, klein, medium,… zijn. Er zijn veel dames met een appelfiguur met grote borsten, maar ook met kleine borsten,…

 • buikregio is het breedste en opvallendste
 • soms een opgezwollen buik (PDS,…)
 • slanke benen en billen
 • schouders en buik ongeveer even breed
 • buste kan allerlei maten hebben

De perfecte feestjurk voor het appel-vormige lichaamstype let op de genoemde kenmerken hierboven, dus zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een jurk die je figuur niet in de steek laat; zoek naar een jurk die je beste eigenschappen zoals je decolleté, de benen en de armen accentueert.. Het doel is een stijl die ervoor zorgt dat je middengedeelte optisch wat langer lijkt en je een smallere taille lijkt te geven.

Als jij je klaarmaakt voor een feestje, zoek een je jurk die je helpt pronken met je mooie benen, maar zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van franjes of bedrukte bovenstukjes: die trekken de aandacht nu net weer naar de regio waar je het niet wilt. Belangrijkste richtlijnen om te helpen bij het kiezen van de perfecte jurk zijn: zoek naar een monochrome jurk, ga voor jurken of jurken met riemen of jurken die je kan knopen op het dunste deel van de taille, en onthou: een V-hals zorgt voor een illusie van een langgerekte romp.

Voor kortere feestjurken kies je een jurk die met je benen pronkt en de aandacht afleidt van het middengedeelte. De perfecte jurk vloeit ook van onder de buste en breidt zich uit in de taille (dit heet een empire lijn) . Zoals we eerder al zeiden, kies voor jurken met een watervalhalslijn, v-hals, strapless jurken of een sweetheart halslijn (in de vorm van een hartje, leuke naam, he?) Ook een vierkante hals is perfect voor jou! Deze keuze van halslijnen vestigt meer aandacht op de buste en verlengt het bovenlichaam. Een boothals staat jou ook prachtig en zorgt voor meer aandacht voor jouw mooie gezicht!

Een geweldige feestjurk met een A-lijn of een bias-snede kan je lichaamsvorm flatteren; een volledige cirkelrok kan prima je lichaamsvorm mee bepalen. Een alternatieve stijl is een feestjurk die het meeste uit kleurblokken haalt voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld donkere kleuren aan beide zijden van je lichaam combineren met een beetje lichtere tinten die in het midden vloeien om de aandacht van je middel af te leiden.
Draag geen feestjurken met verschillende patronen rond de buik, omdat het de aandacht op de buik vestigt. Dikke riemen zullen alleen de aandacht vestigen op het middengedeelte, dus vermijd te dikke riemen. Om de aandacht af te houden van het middengedeelte, draag geen superstrakke feestjurken of jurken die zeer strak rond de taille vallen. Probeer donkere kleuren op het middelste en bovenste deel van je lichaam.

Zeker doen:

 • kleurblokken zijn ideaal voor jou
 • maar ook een monochromatische jurk (een jurk uit 1 kleur)
 • jouw perfecte halslijnen: vierkant, sweetheart, v-hals, watervalhals, boothals
 • rok: a-lijn of volledige cirkelrok
 • losse wikkeljurk
 • jurk met een knooplint op je taille
 • zet je benen in de spotlight!

Staat je niet zo mooi

 • te strakke kleding, zit ook nog eens ongemakkelijk ook
 • dikke riemen
 • lichte kleuren bij je buik
 • ronde halslijn
 • drukke prints

feestjurken-appelfiguurappelfiguur-feestjurkfeestjurk-appel-figuur

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

appelfiguur-jurkenbuikje-feestjurkenfeestjurk-buikje

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

feestjurk-appeljurk-appelvorm

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2

feestjurk-appel-2 jurken-appel-figuur-2 glitter-feestjurk-appel

Deze mooie jurken vind je hier: Jurk 1 / jurk 2 / jurk 3

Party feestjurkjes voor het rechthoekige lichaamstype

Wat onderscheidt het rechthoekige lichaamstype van de andere lichaamsvormen die je hierboven al kon ontdekken. Bij een zandloper of peer denk je direct aan curves en ronde vormen, dat is het tegenovergestelde bij het rechthoekige lichaamstype. Bij een rechthoekig lichaamstype zijn de breedte van de heup, schouders en taille ongeveer hetzelfde en lopen in een ‘rechthoek’. Vaak zijn rechthoeken groot en aan de slanke kant. Een taille is niet echt gedefinieerd, de armen zijn vaak lang en dun.

 • vaak lang en dun
 • geen duidelijke taille
 • slanke armen en benen
 • heup, schouders en taille lopen in 1 rechte lijn, hebben hetzelfde formaat

Wat staat leuk bij jou?

Voor jouw lichaamstype gaan we op zoek naar mouwloze of kortere feestjurken om een illusie van een goed gedefinieerde taille te creëren en om je armen en benen te laten zien. Kies stijlen die je taille zullen accentueren; jij bent een van de weinige vrouwen die feestjurken met ruches, kragen en details bij de borst zullen flatteren. Voeg vrouwelijkheid en wat meer dimensie toe aan je look met volle rokken en franjes en jurken die zich om de taille wikkelen. Voeg ook een riem toe aan je feestjurk om een taille te creëren.

 • franjes, ruches, kraagjes,… perfect!
 • zet je slanke armen en benen in de spotlight
 • met een riempje fake je een taille
 • minijurkjes
 • jurken zonder mouwen
 • hemdjurken en blousejurken

Wat staat wat minder bij jou?

Blijf af van hoge halslijnen zoals gesloten halslijnen, Chinese kragen en jurken met boothals. Vormloze jurken zullen ook niet geweldig zijn voor jou omdat ze het gebrek aan rondingen accentueren.

 • hoge, gesloten halslijnen zoals Chinese kragen, boothals,…
 • geen vormeloze jurken

feestjurk-rechthoekig-lichaamsvormminijurk-rechthoekig-figuurfiguurtype-jurken

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

jurken-rechthoekig-figuurrechthoekig-figuurtype-jurkfeestjurken-rechthoekig-figuur

Deze prachtige jurken shop je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

rechtvormig-figuur-feestjurk feestjurk-rechthoekig-figuur-2 feestjurk-rechthoekig-figuur

Deze prachtige feestjurken vind je hier: Jurk 1 / Jurk 2 / Jurk 3

Written by admin