in

Zwanger? Deze 6 zaken moet je regelen!

(Last Updated On: April 17, 2023)

Zwanger? Deze 6 zaken moet je regelen!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere periode breekt aan waarin er veel geregeld moet worden. Natuurlijk wil je als toekomstige ouder niets aan het toeval overlaten en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is voor de komst van jullie kindje. Maar hoe bereid je je precies voor? In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken die je moet regelen als je zwanger bent.

1. Baby uitzet en kamer

Een baby uitzet is een lijst met spullen die je nodig hebt voor de verzorging van jullie kindje. Denk aan een babykamertje, maar ook bijvoorbeeld een badje, hydrofiel luiers, kruiken, etc. Je kunt zo’n lijst krijgen via je verschillende instanties en op internet; magazines en meer. Het beste kun je bij je kraamzorg vragen wat je allemaal in huis moet halen, want sommige zaken zijn zelfs verplicht. Het is handig om dit op tijd te regelen, zodat je niet last minute nog allerlei dingen moet aanschaffen.

2. Geboortekaartjes

Als jullie kindje geboren is dan willen jullie natuurlijk zo snel mogelijk iedereen laten weten dat hij of zij er eindelijk is! De beste manier hiervoor is kaartjes laten drukken bij een online drukkerij zoals CottonBird. Kies een mooi exemplaar, bepaal welke tekst erop moet en hoeveel kaartjes je nodig hebt. Zorg dat je dit alles al ruim voor de bevalling hebt besloten en zet je bestelling van klaar in je account bij de drukker. Zo kun je na de bevalling met een paar klikken bestellen, zodat je jullie geboortekaartjes op tijd in huis hebt.

3. Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg die je krijgt na de bevalling en helpt je om te herstellen en ‘op gang te komen’ met de verzorging van je kindje. Zorg er dus voor dat je op tijd kraamzorg regelt, zodat je hier niet achteraf nog naar hoeft te zoeken. In Nederland worden de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling vergoed door de verzekering. Maak er dus gebruik van, zodat je een ontspannen en fijne kraamtijd hebt.

4. Verlofregelingen

Als je zwanger bent, heb je als ouder recht op zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof. Dit zijn wettelijk vastgestelde regelingen die ervoor zorgen dat jij als toekomstige moeder voldoende rust hebt om te herstellen en jullie de tijd hebben om te wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie (en slapeloze nachten). Zorg ervoor dat je deze verlofregelingen op tijd bespreekt met jouw werkgever, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het maken van planningen. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er mogelijkheden zijn voor flexibele werktijden.

5. Financiële en administratieve zaken

Met een baby erbij komen er ongetwijfeld extra kosten kijken zoals luiers, voeding en kleding. Het is daarom handig om vooraf uit te zoeken welke financiële regelingen er beschikbaar zijn, zoals kindertoeslag en eventuele toeslagen. Kijk ook even wat er nodig is voor je zorgverzekering en of er nog andere verzekeringen zijn die je wilt afsluiten of uitbreiden.

6. Namen

Natuurlijk kun je geen geboortekaartjes bestellen als je nog geen naam hebt voor je kindje, maar wij zijn ervan overtuigd dat je hier al over nadenkt sinds het moment dat je weet dat je zwanger bent. Weet je het nog niet? Kijk eens op internet voor inspiratie voor babynamen.