in

Wat is luieruitslag + wat kan je doen tegen luieruitslag? Onze beste tips!

(Last Updated On: May 1, 2021)
Wat is luieruitslag en wat kan je doen tegen luieruitslag?

Luieruitslag. Grote kans dat mensen met een baby in huis ermee te maken krijgen. Hieronder een minigids die je helpt om het fenomeen te begrijpen en vooral op te lossen, zodat je huilende baby verandert in een blij ukje.

Wat is luieruitslag?

Een definitie is niet zo moeilijk. Luieruitslag is – zoals de naam reeds doet vermoeden – (huid)uitslag die veroorzaakt wordt door een luier. Waar die uitslag voorkomt? Op de huid die bedekt wordt door een luier. Dit zorgt voor irritatie en roodheid en soms is de huid zelfs kapot.

luieruitslag
luieruitslag

Hoe ontstaat luieruitslag?

Je baby ligt niet voortdurend stil in een droge luier. Daar zit net het probleem.

Enerzijds gaat je baby veel bewegen en dit zorgt voor wrijving. De luier schuurt tegen de huid aan en zorgt voor problemen. Soms zit de luier ook te strak.

Anderzijds is een luier bedoeld om ontlasting en urine op te nemen. Beide bevatten stoffen die irriteren en inwerken op de billetjes. Wanneer je de luier niet snel genoeg ververst en wanneer je baby last heeft van diarree, bestaat er een grotere kans op luieruitslag.

Het kan ook dat je baby een luierallergie heeft of in een periode zit waarin tandjes doorbreken. Ook dan is er een verhoogde kans op luieruitslag. Het doorbreken van tandjes gaat vaak gepaard met dunne ontlasting.

wat-doen-tegen-luieruitslag
wat-doen-tegen-luieruitslag

Is het gevaarlijk?

Luieruitslag is – wanneer je die niet laat ontsporen – ongevaarlijk, maar kan wel erg vervelend worden. De uitslag zorgt voor pijn en ongemak bij je baby. Je kan die maar best snel verhelpen.

Wat kan je doen tegen luieruitslag?

Het is belangrijk om te weten dat je zelf veel kan doen om het probleem op te lossen. Laat je baby niet te lang in een vieze luier. Vooral poepluiers dienen snel ververst te worden.

Zorg er zeker voor dat de billetjes mooi verschoond worden tussen twee luiers in. Dit doe je best met lauw water en door te deppen, eventueel met wat babyolie op een doekje. Je hoeft je trouwens niet te haasten bij het verversen van de luier.

De baby even laten “verluchten” is ideaal om de huid mooi droog te krijgen. Opgepast bij het reinigen met doekjes waar chemische stoffen inzitten. Gebruik ook in het algemeen geen geparfumeerde middelen. Die verergeren mogelijk luieruitslag. Tot slot smeren met zalfjes, maar daarover straks meer in een apart stukje.

Kan je het goed behandelen?

Wanneer je bovenstaande tips toepast, is de kans groot dat de luieruitslag verdwijnt. Zorg er ook voor dat de kledij van je baby kan ademen.

Wanneer je boven de luier kleren doet die uit veel synthetische stoffen bestaan, dan bevordert dit het ontstaan van warme en vochtige plekken en dus ook van luieruitslag. En gebruik voor je kledij geen wasproducten en -verzachters die sterk geparfumeerd zijn.

Luieruitslag voorkomen

Maar voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen. Zorg er eerst en vooral voor dat de luier niet te strak om de billetjes zit. En ververs die regelmatig. De baby een tijdje met de billen bloot laten liggen op een handdoek werkt preventief.

De huid is dan goed droog. Bij het verversen van de luier ben je maar beter voorzichtig met het schoonmaken van de billetjes. Gebruik een zacht doekje om te deppen (niet wrijven) en gebruik in het badje een milde zeep.

De beste crèmes en zalven tegen luieruitslag

Crèmes en zalven zijn ideaal omdat ze zorgen voor een beschermingslaagje. Ze creëren een barrière tussen de rode billetjes en de urine/ontlasting. Je kan kiezen voor een zinkzalf die een hoog percentage zinkoxide bevat.

Verschillende merken beantwoorden hieraan (Sudocrem, Zwitsal zinkzalf …). Sommige merken zoals Bepanthen vervangen de zinkoxide door andere ingrediënten die net zo doeltreffend zijn. Een dunne laag zalf is voldoende.

Wanneer moet je naar de dokter?

Direct naar de dokter hollen, is zeker niet onmiddellijk nodig. Het wordt wél nodig wanneer de huid geïnfecteerd geraakt. Tekenen van infectie zijn koorts, gezwollen huid, blaren op de billetjes en afscheiding of pus.

Bij een infectie is het belangrijk om niet zelf aan de slag te gaan, maar om de kinderarts te consulteren. Soms heeft je baby rode vlekken in huidplooien die niet onder de luier zitten. Ook hiervoor raadpleeg je best een dokter.

Het gaat hier namelijk om intertrigo (smetplekken). Dit is een type eczeem dat typisch voorkomt bij zuigelingen en dat best medische opvolging krijgt.

luieruitslag-behandelen
luieruitslag-behandelen

Helpt voeding aanpassen?

Jawel, voeding kan wel degelijk een rol spelen bij luieruitslag. Zure voedingsmiddelen zoals citrusfruit en tomaten zorgen namelijk voor zure urine en ontlasting en dat kan bijzonder irritant zijn voor de billetjes van je baby.

Heeft je zuigeling last van luieruitslag, dan kan je experimenteren met voedsel. Vooral zure voedingsmiddelen geef je beter in kleine porties. Bekijk hoe je baby erop reageert en let erop of er nieuwe luieruitslag ontstaat. Zie je symptomen, schrap dan alle zure voeding uit het dieet tot de luieruitslag volledig verdwenen is.

Havermoutbadje bij jeuk

Havermout dient niet enkel om te eten als ontbijt. De verzachtende eigenschappen ervan lenen zich perfect om geïrriteerde huid te behandelen, dus ook bij luieruitslag.

Een havermoutbadje klaarmaken is in een wip gebeurd. Gebruik havermout waar geen smaakstoffen aan toegevoegd werden (de gewone havermout die te vinden is in de supermarkt) en maal die tot je een fijn poeder hebt.

Op die manier kan je de havermout makkelijker oplossen in lauw water. Vermeng goed met de hand tot je water melkachtig van kleur wordt. Het badje zal zalig verzachtend en deugddoend werken voor de rode geïrriteerde billetjes van je baby.

Wisselen van wegwerpluiers naar wasbare luiers?

Luieruitslag kan uitgelokt worden door bepaalde stoffen in wegwerpluiers. In dit geval kan je overschakelen op wasbare luiers. Deze zijn gemaakt uit katoen, bamboe, hennep of microvezel.

Ze onttrekken geen vocht aan de huid en net hierdoor heeft de huid een betere vochtbalans, ook al is die wat natter dan bij wegwerpluiers. Let er wel op dat je bij het wassen niet te veel of te agressieve detergent gebruikt en goed spoelt.

Lees ook: de beste luiers 2021 (onze grote luiertest)