in

Tips voor een verzorgd en mooi gebit

(Last Updated On: March 21, 2021)
Tips voor een verzorgd en mooi gebit  – Wie wilt er nu niet een prachtig en stralend gebit? Door jouw gebit goed te onderhouden, kunnen jouw tanden gaan stralen en hoef je nooit zorgen te maken over een slechte adem. Kan jouw tandverzorgingsroutine wel wat extra’s gebruiken? In dit artikel lees je hoe je hoe je jouw gebit goed verzorgd. Lees gauw verder voor handige tips voor een verzorgd en mooi gebit.
tips-verzorgd-gebit
tips-verzorgd-gebit
Foto door Shiny Diamond via Pexels

Tips voor een verzorgd en mooi gebit 

Tanden poetsen

Het wordt aangeraden om tweemaal per dag de tanden te poetsen. Doe je dit al volgzaam of poets jij slechts een keer per dag jouw tanden? Maak het de norm om twee keer per dag jouw tanden te poetsen.

Doe dit ‘s ochtends en ‘s avonds voor een optimaal resultaat. Je gaat zo tandplak tegen en kunt een mooi gebit onderhouden. Het tanden poetsen is niet alleen goed voor jouw tanden, ook jouw tandvlees heeft baat bij een regelmatige poetsbeurt.Fluoride tandpastaTwijfel jij ook wanneer je voor het vak met tandpasta staat in de supermarkt of drogisterij? Het aanbod aan tandpasta’s is op z’n zachtst gezegd royaal. Het is een stuk eenvoudiger om een keuze te maken, wanneer je let op de samenstelling van de tandpasta. Kies alleen tandpasta met fluoride.

Dit is een stofje dat jouw glazuur ondersteunt en helpt te herstellen. Dit is dus ideaal om zure goedjes tegen te gaan.

Elektrisch of met de hand poetsen?

Er is geen discussie meer of elektrisch poetsen beter is dan met de hand. De elektrische tandenborstels van tegenwoordig zijn zo ver ontwikkeld, dat hier met de hand niet tegenop te poetsen is. Ook een sonische tandenborstel is goed voor je tanden en zorgt ervoor dat je veel meer plak kan wegpoetsen.

Door extra draaibewegingen kunnen de tanden compleet gereinigd worden met een hogere snelheid dan tijdens het poetsen met de hand. Ook zijn elektrische tandenborstels voorzien van een timer. Zo poets je dus altijd twee minuten je tanden en geniet je van de best mogelijke poetsbeurt.

Vind je het vervelend om die 2 hele minuten te wachten? Zet dan een van je favoriete liedjes op en speel dat iedere keer je je tanden poetst. Vaak ben je dan zelfs ietsje langer bezig, wat je tanden alleen maar fijn zullen vinden!

verzorgd-gebit
verzorgd-gebit

Foto door Shiny Diamond via Pexels

Gebruik mondwater

Mondwater is een goede manier om jouw gebit extra te reinigen en een vieze geur of smaak uit jouw mond te krijgen. Je kunt mondwater gewoon in de winkel of de drogisterij kopen, maar wist je dat je mondwater ook eenvoudig zelf kunt maken?

Groene thee heeft bijvoorbeeld een reinigende werking en kan gebruikt worden als mondwater. Mondwater is antibacterieel en dus ideaal om jouw mond compleet te reinigen.

Flossen van je tanden

Flos jij iedere dag? Veel mensen houden het bij het poetsen van de tanden, maar flossen in net zo belangrijk. Je kunt dan de tandplak en eventuele resten tussen de tanden weghalen. Zo voorkom dat tandplak zich kan opstapelen of dat etensresten voor problemen zorgen aan de tanden of het tandvlees.

Dagelijks flossen wordt aangeraden door de meeste tandartsen. Je kunt hier simpelweg flosdraad voor gebruiken, maar het is ook mogelijk om ragertjes te gebruiken. Deze zijn zo ontwikkeld dat al het tandplak en resten snel en effectief weggehaald kunnen worden.

Hou je helemaal niet van flossen of ben je net zoals ik heel erg onhandig met flosdraad? Er bestaan ook waterflossers of flosapparaatjes die werken met lucht. Ik heb er nu zelf ook zo eentje en ben er echt blij mee: nu flos ik veel regelmatiger!

Tanden bleken

Wie wilt er nu niet een stralende witte lach? Je kunt poetsen tot je een ons weegt, maar de kleur van je tanden is grotendeels genetisch bepaald. Heb je aanleg voor iets gelige tanden? Dan helpen bleekproducten nauwelijks.

Je kunt tanden wel altijd een tint lichter krijgen door een tandpasta met whitening, maar dit is veelal niet optimaal om langdurig te gebruiken. Je tanden bleken thuis kan je ook zeker doen, maar wees altijd erg voorzichtig met de producten die je gebruikt. Kies producten van betrouwbare bedrijven en koop ze nooit van louche websites en webshops, anders kan je veel blijvende last krijgen van je tanden!

Tandartsbezoek nooit overslaan

Wil je een mooi en verzorgd gebit? Sla dan nooit de afspraak bij de tandarts over. Het is aan te raden om minimaal twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts.

Jouw tandarts kan jouw gebit dan bekijken en controleren op gaatjes, tandplak en meer. Zo kan er vroegtijdig worden ingegrepen en kun je ernstige schade aan jouw gebit voorkomen.

Mondhygiënist bezoeken

Naast een regelmatig bezoek aan de tandarts, kan een mondhygiënist je ook helpen om een mooi verzorgd gebit te onderhouden. Bij de mondhygiënist kun je een goede schoonmaakbeurt van je gebit kunnen verwachten.

Al het opgebouwde tandplak wordt vakkundig verwijderd en jouw gebit voelt weer als nieuw. Je kunt zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist, maar je zult vaak van jouw tandarts doorgestuurd worden naar een mondhygiënist.

Dit wordt gedaan wanneer je klachten hebt, of wanneer je een excessieve hoeveelheid aan tandplak hebt. Voor een optimaal schoon gebit, is een jaarlijks bezoek aan de mondhygiënist sterk aan te raden.

Orthodontist

Een mooi en verzorgd gebit is niet alleen een gebit dat schoon is, het is ook een gebit dan recht staat. Orthodontie is er niet alleen voor en esthetiek, ook zorgt een recht gebit voor een optimaal kauwgemak.

Jouw gebit recht laten zetten door een orthodontist is een win-win situatie. Je geniet zelf van een prachtig en kaarsrecht gebit en hebt ook nog eens minder kans op problemen met kauwen op latere leeftijd.

Wanneer de onder- en bovenkant van het gebit beter op elkaar passen, kun je heel wat problemen in de toekomst voorkomen. Bij een mooi en verzorgd gebit hoort natuurlijk ook de kunde en expertise van een orthodontist.

Pijn? Neem contact op met je tandarts

Blijf nooit langer lopen dan noodzakelijk wanneer je pijnklachten ervaart in jouw mond. Een zeurende kies gaat vrijwel nooit vanzelf over en is veelal een teken dat er iets mis. Het kan duiden op een ontsteking of problemen met het tandvlees. Ervaar je klachten? Zorg dan dat je tijdig contact opneemt.

Wellicht heeft de pijn een vrij onschuldige oorzaak en kan het door vroeg in te grijpen eenvoudig op te lossen zijn. Wanneer je lang met pijnklachten blijft rondlopen, kan je er later niet alleen meer last van hebben, ook kan de ingreep een stuk heftiger zijn. Een kies moet bijvoorbeeld worden getrokken of er is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Wil jij een mooi en verzorgd gebit? Dat heb je zelf in de tand. Zorg ervoor dat je jezelf voorziet van een goede poetsroutine. Poets twee keer per dag en gebruik een elektrische tandenborstel.

Je maakt jouw tandenpoetssessie pas echt af, door te spoelen met mondwater en ook nog eens te flossen. De beste manier om een gezond gebit te onderhouden, is door het te laten controleren door de tandarts. Bezoek de tandarts het liefst twee maal per jaar voor een optimale controle en onderhoud van jouw gebit.