in

Welke terrasoverkapping of veranda past bij jouw huis?

(Last Updated On: May 4, 2022)

Welke terrasoverkapping past bij jouw woning?

 

Welke terrasoverkapping past het leukste bij jouw huis? We zijn er ook al een hele tijd over aan het peinzen: een terrasoverkapping laten installeren zodra ons terras eindelijk verbouwd is. Allemaal erg leuk, maar toen we eenmaal begonnen te zoeken aan welke regeltjes de terrasoverkapping moest voldoen en we begonnen te ontdekken welke soorten er allemaal waren, was er véél meer keuze dan we oorspronkelijk dachten. Als jij ook op zoek bent naar informatie over verschillende soorten terrasoverkappingen en veranda’s, ben je hier aan het juiste adres!

Photo by Francesca Tosolini on Unsplash

Welke terrasoverkappingen moet je kiezen?

 

Pergola

 

Eerst en vooral ga ik beginnen met de pergola: dat is namelijk ook het soort terrasoverkapping dat wij graag willen plaatsen. Ik ben namelijk gek op planten en het lijkt me prachtig om vlak tegen het huis (ons huis is in een hoekvorm) een mooie pergola te bouwen waar prachtige klimplanten op kunnen leven. Ik zie het al zo voor me: heerlijk bloggen in de buitenlucht op ons terras onder onze mooie wisteria! Onze pergola zal trouwens ook haken hebben om zonwering aan vast te maken. We zitten op de zuidkant, dus dat zal zeker nodig zijn! En nu op tijd zonwering kopen!

Vrijstaande veranda

 

Nog een type terras waar we naar gekeken hebben: een vrijstaande veranda. Dit is, zoals de naam al verklapt, een veranda die je overal in je tuin kan plaatsen en hoeft niet direct tegen het huis te staan. Ideaal om een gezellig hoekje te maken. Als je een grote tuin hebt, kan je ook verschillende soorten terrasoverkappingen plaatsen: ik droom al jaren van een grote tuin zoals bij mijn schoonouders en zij hebben overal in de tuin super gezellige zithoekjes gemaakt.

Ideaal om mee te schuiven met het zonnetje als het lekker weer is! Zou jij een veranda kopen?

 

Tuinpaviljoen

 

Ook een grote favoriet hier in huis (tenminste, bij mij alvast) is een tuinpaviljoen of een prieeltje. Misschien heb ik als kind iets te veel naar sprookjesfilms gekeken, maar ik vind een prieeltje zo tof staan! Heel romantisch en natuurlijk zou ik er ook weer allerlei mooie klimplanten op laten groeien.

Metalen terrasoverkapping

 

Nog een andere optie die tegenwoordig heel populair aan het worden is: een metalen terrasoverkapping. Enkele voor- en nadelen van metalen terrasoverkappingen:

 • het is heel sterk
 • goed bestand tegen weersomstandigheden zoals sneeuw, zon,…
 • je kan een erg fijn gestructureerde structuur maken omdat het metaal veel draagkracht heeft
 • heeft geen onderhoud nodig
 • splintert niet
 • een dure optie
 • let op voor het gebruikte metaal: sommige metalen roesten

Houten terrasoverkapping

 

Een populaire optie is de houten terrasoverkapping: kies hierbij zeker voor hout dat zo goed als niet meer onderhouden moet worden en dat niet splintert. Enkele voordelen en nadelen van een houten terrasoverkapping:

 • heel veel keuze
 • afhankelijk van welk hout je kiest, kan dit redelijk goedkoop zijn
 • let op de duurzaamheid van het hout
 • je kan het hout verven en zo aanpassen aan je stijl
 • geïmpregneerd of voorbehandeld hout is standaard duurder

 

Keuzehulp

 

Ik maakte voor onszelf een keuzehulp zodat we sneller en beter weten welk type terrasoverkapping we graag willen, hopelijk helpt het jou ook:

Vrijstaand of tegen het huis?

 

Wil je een vrijstaande terrasoverkapping zoals een vrijstaande veranda, of kies je liever voor een terrasoverkapping die tegen het huis aan zit? Wij zullen waarschijnlijk kiezen voor een pergola die ook tegen het huis vastgemaakt is: voor ons is dat een gemakkelijk keuze aangezien we houten wandbekleding hebben uitgekozen voor ons huis.

Je budget

 

Ook heel belangrijk: hoeveel budget wil je gaan uitgeven? Mag het echt een superdeluxe overkapping gaan worden, of heb je wat minder te besteden en mag het meer basic zijn?

 

Materialen

 

Welk materiaal moet er gebruikt worden? Wil je een terrasoverkapping die volledig uit voorbehandeld hout gemaakt is (je wilt geen hout dat je ieder seizoen opnieuw moet gaan onderhouden) of liever metaal of een grote glaspartij?

Onderhoud

 

Wil je weinig onderhoud aan je terrasoverkapping of zit je niet in met tussentijds onderhoud?

Hopelijk heb je iets aan dit artikel en helpt het jou om de juiste keuze te maken!