in

Hoe LED-strips op een leuke manier in huis stylen?

(Last Updated On: October 11, 2023)

Hoe LED-strips op een leuke manier in huis stylen?

Wil jij je huis op een leuke manier stylen met LED-strips? Dan ben je hier aan het juiste adres! LED-strips zijn een geweldige manier om sfeer en gezelligheid toe te voegen aan je huis. Bovendien zijn ze energiezuinig en gaan ze lang mee.

ledstrips voor in huis
ledstrips voor in huis

Photo by Callum Hill on Unsplash

 

Er zijn talloze manieren om LED-strips of LED lichtslangen te gebruiken in huis. Zo kun je ze bijvoorbeeld achter je tv plaatsen voor een bioscoopachtige sfeer, onder je bed voor een romantische ambiance of in de keuken voor extra verlichting tijdens het koken.

Bovendien zijn LED-strips verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor je eindeloos kunt variëren met de uitstraling van je huis. In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën om LED-strips leuk te stylen in huis.

Wat zijn LED-strips?

LED-strips zijn flexibele lichtstrips die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten. Ze zijn eenvoudig zelf op iedere lengte af te knippen, waardoor de juiste maat er altijd bij zit. De leds op goede kwaliteit LED-strips staan bekend om hun hoge lichtopbrengst en lage energieverbruik.

LED-strips zijn beschikbaar in verschillende kleuren en kleurtemperaturen. Zo zijn er strips met wit licht, die verkrijgbaar zijn in verschillende tinten wit, afhankelijk van de kleurtemperatuur. Er zijn ook strips met gekleurd licht, zoals rood, groen, blauw, en zelfs RGB-strips waarbij je de kleur van het licht zelf kunt instellen.

Je kunt LED-strips op verschillende manieren gebruiken in huis. Ze kunnen dienen als sfeerverlichting, maar ook als functionele verlichting. Zo kun je ze bijvoorbeeld gebruiken als verlichting onder een keukenkastje, als nachtlampje in de slaapkamer, of als verlichting in een kledingkast.

LED-strips zijn ook erg populair als decoratieve verlichting. Zo kun je ze bijvoorbeeld gebruiken om een bepaald object in huis uit te lichten, of om een bepaalde sfeer te creëren in een ruimte. Je kunt LED-strips bijvoorbeeld gebruiken om een muur of plafond te accentueren, of om een bepaald patroon op de muur te creëren.

Kortom, LED-strips zijn veelzijdige en energiezuinige lichtbronnen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden in huis.

Verschillende soorten LED-strips

 

LED-strips zijn er in verschillende soorten en maten. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende soorten LED-strips bespreken en uitleggen welke toepassingen ze hebben.

Enkele kleur LED-strips

Enkele kleur LED-strips zijn de meest eenvoudige vorm van LED-strips. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze strips slechts één kleur LED’s. Meestal zijn dit witte of warmwitte LED’s. Enkele kleur LED-strips worden vaak gebruikt voor functionele verlichting, zoals onder kasten in de keuken of als accentverlichting in een slaapkamer.

RGB LED-strips

RGB LED-strips zijn LED-strips die zijn uitgerust met rode, groene en blauwe LED’s. Door deze kleuren te combineren, kan de strip elke kleur van de regenboog creëren. RGB LED-strips worden vaak gebruikt voor decoratieve verlichting, zoals achter een TV of als sfeerverlichting in de woonkamer.

RGBW LED-Strips

RGBW LED-strips zijn vergelijkbaar met RGB LED-strips, maar hebben nog een extra LED-kleur: wit. Dit zorgt voor een betere kleurenmix en meer mogelijkheden voor decoratieve verlichting. RGBW LED-strips worden vaak gebruikt voor sfeerverlichting in de woonkamer, slaapkamer of als accentverlichting in de keuken.

Het is belangrijk om de juiste soort LED-strip te kiezen voor de gewenste toepassing. Enkele kleur LED-strips zijn ideaal voor functionele verlichting, terwijl RGB en RGBW LED-strips beter geschikt zijn voor decoratieve verlichting. Houd er ook rekening mee dat niet alle LED-strips dezelfde helderheid hebben en dat de kleurweergave kan variëren tussen verschillende soorten LED-strips.

Hoe LED-strips te installeren

 

LED-strips zijn een geweldige manier om sfeer en stijl toe te voegen aan je huis. Of je nu een accentmuur wilt verlichten, een kast wilt verlichten of een kamer wilt verlichten, LED-strips zijn een veelzijdige en betaalbare optie. Hier zijn enkele stappen om LED-strips te installeren:

 1. Plan de locatie van de LED-strip: Bepaal waar je de LED-strip wilt installeren en meet de lengte van de strip die je nodig hebt. Houd rekening met de locatie van het stopcontact en de afstand tussen de LED-strip en de voedingsbron.
 2. Maak het oppervlak schoon: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de LED-strip wilt installeren schoon en droog is. Dit zorgt ervoor dat de strip goed blijft plakken en voorkomt dat hij loskomt.
 3. Verwijder de beschermfolie: Verwijder de beschermfolie van de achterkant van de LED-strip om de plakkerige kant bloot te leggen.
 4. Plak de LED-strip: Plak de LED-strip op de gewenste locatie en druk zachtjes op de strip om ervoor te zorgen dat hij goed vastzit.
 5. Sluit de LED-strip aan op de voeding: Sluit de LED-strip aan op de voeding. Dit kan door middel van een adapter of directe bedrading. Zorg ervoor dat de voeding geschikt is voor de LED-strip.
 6. Test de LED-strip: Test de LED-strip om te controleren of hij goed werkt. Als er problemen zijn, controleer dan de verbindingen en zorg ervoor dat de voeding correct is aangesloten.
 7. Verberg de draden: Als je de draden wilt verbergen, kun je ze langs de muur of onder de plinten leiden. Dit zorgt voor een nette en opgeruimde uitstraling.

Met deze stappen kun je LED-strips gemakkelijk en veilig installeren. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de juiste apparatuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat de LED-strips veilig en effectief werken.

Styling ideeën voor LED-strips

LED-strips zijn een leuke manier om jouw huis op te fleuren en een gezellige sfeer te creëren. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor het stylen van LED-strips in huis. Hieronder vind je enkele ideeën voor het stylen van LED-strips in verschillende kamers in huis.

Woonkamer

De woonkamer is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt en waar je gasten ontvangt. LED-strips kunnen helpen om de sfeer in de woonkamer te verhogen. Hieronder staan enkele ideeën voor het gebruik van LED-strips in de woonkamer:

 • Plaats LED-strips achter de tv om een ​​cinematische sfeer te creëren.
 • Gebruik LED-strips langs de randen van de plafonds of muren om de kamer op te fleuren.
 • Plaats LED-strips onder de bank of in de hoek van de kamer om een ​​gezellige sfeer te creëren.

Slaapkamer

De slaapkamer is de plek waar je tot rust komt en ontspant. LED-strips kunnen helpen om een ​​ontspannen sfeer te creëren. Hieronder staan enkele ideeën voor het gebruik van LED-strips in de slaapkamer:

 • Plaats LED-strips onder het bed om een ​​gezellige sfeer te creëren.
 • Gebruik LED-strips langs de randen van het plafond om de kamer op te fleuren.
 • Plaats LED-strips achter het hoofdeinde van het bed om een ​​romantische sfeer te creëren.

Keuken

De keuken is de plek waar je kookt en dineert. LED-strips kunnen helpen om de keuken op te fleuren en een gezellige sfeer te creëren. Hieronder staan enkele ideeën voor het gebruik van LED-strips in de keuken:

 • Plaats LED-strips onder de keukenkastjes om het aanrecht te verlichten.
 • Gebruik LED-strips langs de randen van het plafond om de kamer op te fleuren.
 • Plaats LED-strips langs de randen van de eettafel om een ​​gezellige sfeer te creëren.

Badkamer

De badkamer is de plek waar je je opfrist en ontspant. LED-strips kunnen helpen om een ​​ontspannen sfeer te creëren. Hieronder staan enkele ideeën voor het gebruik van LED-strips in de badkamer:

 • Plaats LED-strips langs de randen van de spiegel om het licht te verzachten.
 • Gebruik LED-strips langs de randen van het plafond om de kamer op te fleuren.
 • Plaats LED-strips achter het bad of de douche om een ​​ontspannen sfeer te creëren.

Met deze ideeën kun je LED-strips op een leuke manier stylen in jouw huis. Probeer verschillende ideeën uit en kijk welke het beste bij jouw stijl past.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van LED-strips

Wanneer je LED-strips in huis gebruikt, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je LED-strips veilig en efficiënt werken:

1. Gebruik een geschikte transformator

LED-strips werken op een lage spanning, meestal 12V of 24V. Het is belangrijk om een geschikte transformator te gebruiken om ervoor te zorgen dat de spanning correct is. Gebruik geen transformator die niet geschikt is voor LED-strips, omdat dit brandgevaar kan veroorzaken.

2. Knip LED-strips veilig af

Als je LED-strips moet inkorten, knip ze dan altijd op de aangegeven plek af. Gebruik een scherpe schaar of een kniptang om de strip netjes af te knippen. Let erop dat je de strip niet beschadigt en dat je de juiste lengte afknipt.

3. Sluit LED-strips op de juiste manier aan

Sluit LED-strips altijd op de juiste manier aan. Volg de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat de polariteit correct is. Als je de LED-strips verkeerd aansluit, kan dit leiden tot schade aan de strips of zelfs brand.

4. Vermijd overbelasting

Vermijd het overbelasten van LED-strips door niet meer strips op één transformator aan te sluiten dan is aanbevolen. Overbelasting kan leiden tot oververhitting en brandgevaar.

5. Bescherm LED-strips tegen vocht

LED-strips zijn gevoelig voor vocht. Zorg ervoor dat de strips niet in contact komen met water of vochtige omgevingen. Gebruik indien nodig een waterdichte behuizing om de strips te beschermen.

Door deze veiligheidsmaatregelen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je LED-strips veilig en efficiënt werken in huis.