in

Welke soorten behangpapier zijn er? Welk behangpapier kiezen? (Ook voor beginners)

(Last Updated On: May 18, 2022)

Leuk, jullie hebben besloten dat je graag behangpapier wilt in huis! Net als wij, trouwens! Wij zitten erover te denken om enkele kamers in huis (heel toevallig de toiletten en misschien een accentmuurtje in de woonkamer), waar het stuccen niet mooi gelukt is en er veel oneffenheden in de witte muren zitten, te gaan behangen.

Maar dan… welk behang moet je dan kiezen? Ik vind het nogal moeilijk om een keuze te maken tussen allerlei soorten en types behangpapier, dus leek het me handig om van alle soorten de voordelen en de nadelen eens op een rijtje te zetten.

Wie weet kan ik dan na het schrijven van dit artikel ook gemakkelijker een keuze maken!

Photo by Dan Gold on Unsplash

Soorten behangpapier

Papierbehang

Dit papierbehang is het traditionele papieren behangpapier zoals we het uit onze jeugd kennen. Papierbehang bestaat uit 2 lagen papier, waarvan de bovenste laag die bedrukt is, het beste tegen licht kan.

Bekijk ook zeker eens het luxe behang van Eijffinger! Daar zitten zulke mooie printjes en kleuren tussen.

Voordelen

Dit papierbehang is vaak goedkoper omdat het gemakkelijker te produceren is. Daarnaast kan je het heel gemakkelijk aanbrengen, wat het erg beginnersvriendelijk maakt.

Nadelen

Let trouwens wel op als je gaat beginnen met reliëfpatronen op je papierbehang: dit reliëf moet mooi uitkomen en is zeker wel overschilderbaar, maar als je terug graag een effen muur wilt, moet je al het behangpapier verwijderen.

Vliesbehang

Het is tegenwoordig echt een van de allergrootste categoriën: vliesbehang. Weet je wat ikzelf (en veel anderen met mij) het fijnste vind aan dit soort behangpapier?

Je hebt helemaal geen behangerstafel etc mer nodig. Je papt gewoon de muur zelf in met behangerslijm en plakt dan gelijk tegen de muur. Ideaal! Deze muurlijmtechniek is echt ideaal voor beginners zoals wij, dus ik denk eerlijk gezegd dat wij zelf zullen kiezen voor vliesbehang op onze toiletten. Nu nog op zoek naar een wat meer waterproof versie!

Voordelen

Het behang kan je gemakkelijk aan de muur hangen door de muur in te smeren met behangerslijm. Geen behangtafel meer nodig, woohoo!

Daarnaast heb je ook nog eens de keuze uit honderdduizenden verschillende motieven en prints op je behangpapier, dus er zal zeker wel een versie tussenzitten die jou bevalt!

Nog een voordeel: je hoeft de banen behangpapier niet op voorhand te snijden, dat kan je gewoon op het moment zelf doen (dit is echt ideaal als je met een meer ingewikkelde print werkt).

Nadelen

Als je het echt gewend bent om je behangpapier te verwerken met een behangtafel, dan is dit wel eventjes wennen, lijkt me.

Fotobehang

Natuurlijk kan ik fotobehang niet uit dit lijstje laten! Fotobehang is de laatste jaren echt een van de allergrootste behangtrends geworden, en da’s natuurlijk niet meer dan logisch.

Het fotobehang van tegenwoordig is mooi scherp en helder waardoor je echt een supergave accentmuur krijgt in je woning.

Voordelen

Er is heel veel keuze aan fotobehang, je kan zelf je eigen fotobehangpapier laten bedrukken. Ideaal als je helemaal zelf de controle wilt over de afbeelding.

Je kan trouwens ook fotobehang volledig op maat van je muur laten maken, dit is wel heel erg duur. Maar: je zit niet te klooien met allerlei banen die je perfect op elkaar moet laten aansluiten.

Nadelen

Het grootste nadeel van fotobehang, is voor mij persoonlijk toch echt wel de prijs. Waar je met ander behang al snel een hele ruimte kan behangen voor een 100-tal euro, is dat met fotobehang vaak niet mogelijk.

Ook is het niet zo gemakkelijk om aan te brengen als beginner. Heb je fotobehang uit verschillende panelen? Dan is het echt wel even puzzelen.