in

Welk schuifraam kiezen voor in je huis?

(Last Updated On: April 16, 2021)

Als je aan het verbouwen bent, maak je ontzettend veel keuzes: dat kan een voordeel zijn, maar soms kan je ook flink last krijgen van keuzestress (daar zat ondergetekende namelijk een beetje mee, ik beslis graag snel zodat ik snel dingen in gang kan zetten… maar dat was buiten een verbouwing gerekend ;)).

Dit keer wil ik het met jullie hebben over de keuze van schuiframen en schuifdeuren in huis. Waar moet je op letten? Hoe zit dat qua budget en prijzen en weet je al welke stijl je mooi vindt? Hoe zit dat met het onderhoud van een schuifraam of schuifdeur?

schuiframen kiezen

Foto: Foravida

Welk schuifraam past het beste in jouw huis?

Hoe weet je welke soort schuiframen het mooiste in jouw woning zullen passen? Dat hangt van verschillende factoren af: wij keken zelf voornamelijk naar het gebruiksgemak én naar het totaalplaatje in het hele huis (ook de buitengevel).

Stel jezelf deze vragen en je bent al goed op weg om een doordachte keuze te kunnen maken (hier helpen de experts van Foravida je ook graag mee)

 • Moeten de schuiframen qua look & feel passen bij de andere ramen en deuren in het huis? Zo ja: probeer dan bij dezelfde fabrikant je schuiframen te bestellen, het liefste uit dezelfde serie
 • Wil je een vliegenraam kunnen installeren in je schuifraam? Dit kan niet zomaar bij ieder merk, dus vraag hier op voorhand goed op door
 • Hoe onderhoudsvriendelijk moet het schuifraam zijn?
 • Zal het schuifraam mooi passen bij je gevel?
 • Welk budget kan je eraan uitgeven?

Waarom zou je kiezen voor een schuifraam?

Wij hebben zelf gekozen voor een schuifraam omdat het onze benedenverdieping véél lichter zou maken. In de zomer zullen we natuurlijk wel extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen de hitte die via dat grote raam zal binnenkomen, maar dat is een ander paar mouwen.

Naast het licht, zijn we ook erg blij met de extra moderne look die ons huis nu gekregen heeft dankzij het nieuwe schuifraam. Ook heel erg handig: een schuifraam schuift gewoon open (de naam verraadt het al), dus ben je geen extra ruimte kwijt aan een openstaand raam. Ideaal als je geen rekening moet houden met de draaicirkel van je raam, zeker in een kleinere woning of ruimte. Een schuifraam is dus ook ideaal als je een smallere ruimte wat meer licht wilt geven.

Ook heel fijn: een schuifraam is gemakkelijk in onderhoud. Ook al lijkt het een hele klus om zo’n groot raam gemakkelijk schoon te maken, dat is het zeker wel dankzij deze doekjes waar ik bij zwéér. Geen gedoe meer met emmers sop, ruitenwissers en raamwissers die niet goed werken en alsnog strepen op de ramen. Yay!

Welke soorten schuiframen zijn er?

We kunnen de soorten schuiframen opdelen in verschillende materialen of in verschillende systemen.

Verschillende materialen voor schuiframen:

 • houten schuiframen: Een houten schuifraam kan ouderwets lijken, maar dat is het niet. Ook zijn de nieuwe houten schuiframen ook milieuvriendelijk én is het helemaal niet zo dat het niet goed zou isoleren. Let wel op het soort hout: vaak moet je ieder jaar je hout weer opnieuw sappen of onderhouden
 • pvc schuiframen: Wij kozen zelf voor pvc-schuiframen. Wij vinden dat ze heel gemakkelijk te onderhouden zijn én er is heel veel keuze tussen de verschillende kleuren.
 • aluminium schuiframen: Een aluminium schuifraam is ook een optie: tegenwoordig heb je ook aluminium schuiframen die ook zorgen voor een goede isolatie van je huis

Verschillende soorten schuiframen:

 • Kiepsysteem: Bij een kiepsysteem heb je ook het normale schuifraam, maar kan je het raam ook op kiep zetten (wel altijd erg opletten als je ramen op kiep zet en katten in huis hebt!)
 • Schuif- en draaischuifraam: Wil je het schuifraam niet alleen open kunnen schuiven maar volledig kunnen openen? Dan is een schuif- en draaischuifraam de beste keuze voor je huis.
 • Enkelvoudig schuifraam: Een enkelvoudig schuifraam is een schuifraam zoals wij het het beste kennen en kan je alleen maar openschuiven, niet kiepen of openzetten
 • Hefsysteem: Dit is ook een erg bekend systeem schuiframen: een hefsysteem. Dit raam moet je eerst even opheffen voor je het kan openschuiven. Ideaal als je jonge kinderen hebt, trouwens!

Prijzen schuiframen

Het is moeilijk om een goede prijsindicatie te kunnen geven voor verschillende soorten schuiframen, het hangt ook erg af van wat je uiteindelijk kiest. Zie deze prijzen dus zeker alleen als een soort van prijsindicatie of prijstrend.

Ook hangt de prijs af van de grootte van je schuifraam, kleur, type schuifraam en het aantal montage-uren.

Prijzen per materiaal:

 • PVC: 1000 tot 2200 euro
 • Aluminium: 1800 tot 2200 euro
 • Hout: 1200 tot 1600 euro