in

Welke schuifdeur of schuifraam kiezen?

(Last Updated On: May 16, 2021)

Als je aan het verbouwen bent, maak je ontzettend veel keuzes: dat kan een voordeel zijn, maar soms kan je ook flink last krijgen van keuzestress (daar zat ondergetekende namelijk een beetje mee, ik beslis graag snel zodat ik snel dingen in gang kan zetten… maar dat was buiten een verbouwing gerekend ;)).

Dit keer wil ik het met jullie hebben over de keuze van schuiframen en schuifdeuren in huis. Waar moet je op letten? Hoe zit dat qua budget en prijzen en weet je al welke stijl je mooi vindt? Hoe zit dat met het onderhoud van een schuifraam of schuifdeur?

Welk schuifraam past het beste in jouw huis?

Hoe weet je welke soort schuiframen het mooiste in jouw woning zullen passen? Dat hangt van verschillende factoren af: wij keken zelf voornamelijk naar het gebruiksgemak én naar het totaalplaatje in het hele huis (ook de buitengevel).

Stel jezelf deze vragen en je bent al goed op weg om een doordachte keuze te kunnen maken:

 • Moeten de schuiframen qua look & feel passen bij de andere ramen en deuren in het huis? Zo ja: probeer dan bij dezelfde fabrikant je schuiframen te bestellen, het liefste uit dezelfde serie
 • Wil je een vliegenraam kunnen installeren in je schuifraam? Dit kan niet zomaar bij ieder merk, dus vraag hier op voorhand goed op door
 • Hoe onderhoudsvriendelijk moet het schuifraam zijn?
 • Zal het schuifraam mooi passen bij je gevel?
 • Welk budget kan je eraan uitgeven?

Waarom zou je kiezen voor een schuifraam?

Wij hebben zelf gekozen voor een schuifraam omdat het onze benedenverdieping véél lichter zou maken. In de zomer zullen we natuurlijk wel extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen de hitte die via dat grote raam zal binnenkomen, maar dat is een ander paar mouwen.

Naast het licht, zijn we ook erg blij met de extra moderne look die ons huis nu gekregen heeft dankzij het nieuwe schuifraam. Ook heel erg handig: een schuifraam schuift gewoon open (de naam verraadt het al), dus ben je geen extra ruimte kwijt aan een openstaand raam. Ideaal als je geen rekening moet houden met de draaicirkel van je raam, zeker in een kleinere woning of ruimte. Een schuifraam is dus ook ideaal als je een smallere ruimte wat meer licht wilt geven.

Ook heel fijn: een schuifraam is gemakkelijk in onderhoud. Ook al lijkt het een hele klus om zo’n groot raam gemakkelijk schoon te maken, dat is het zeker wel dankzij deze doekjes waar ik bij zwéér. Geen gedoe meer met emmers sop, ruitenwissers en raamwissers die niet goed werken en alsnog strepen op de ramen. Yay!

Welke soorten schuiframen zijn er?

We kunnen de soorten schuiframen opdelen in verschillende materialen of in verschillende systemen.

Verschillende materialen voor schuiframen:

 • houten schuiframen: Een houten schuifraam kan ouderwets lijken, maar dat is het niet. Ook zijn de nieuwe houten schuiframen ook milieuvriendelijk én is het helemaal niet zo dat het niet goed zou isoleren. Let wel op het soort hout: vaak moet je ieder jaar je hout weer opnieuw sappen of onderhouden
 • pvc schuiframen: Wij kozen zelf voor pvc-schuiframen. Wij vinden dat ze heel gemakkelijk te onderhouden zijn én er is heel veel keuze tussen de verschillende kleuren.
 • aluminium schuiframen: Een aluminium schuifraam is ook een optie: tegenwoordig heb je ook aluminium schuiframen die ook zorgen voor een goede isolatie van je huis

Verschillende soorten schuiframen:

 • Kiepsysteem: Bij een kiepsysteem heb je ook het normale schuifraam, maar kan je het raam ook op kiep zetten (wel altijd erg opletten als je ramen op kiep zet en katten in huis hebt!)
 • Schuif- en draaischuifraam: Wil je het schuifraam niet alleen open kunnen schuiven maar volledig kunnen openen? Dan is een schuif- en draaischuifraam de beste keuze voor je huis.
 • Enkelvoudig schuifraam: Een enkelvoudig schuifraam is een schuifraam zoals wij het het beste kennen en kan je alleen maar openschuiven, niet kiepen of openzetten
 • Hefsysteem: Dit is ook een erg bekend systeem schuiframen: een hefsysteem. Dit raam moet je eerst even opheffen voor je het kan openschuiven. Ideaal als je jonge kinderen hebt, trouwens!

Prijzen schuiframen

Het is moeilijk om een goede prijsindicatie te kunnen geven voor verschillende soorten schuiframen, het hangt ook erg af van wat je uiteindelijk kiest. Zie deze prijzen dus zeker alleen als een soort van prijsindicatie of prijstrend.

Ook hangt de prijs af van de grootte van je schuifraam, kleur, type schuifraam en het aantal montage-uren.

Prijzen per materiaal:

 • PVC: 1000 tot 2200 euro
 • Aluminium: 1800 tot 2200 euro
 • Hout: 1200 tot 1600 euro

Daarom is het ook erg belangrijk om prijzen en vakmannen grondig te vergelijken: zo weet je zeker op voorhand goed wat de prijs voor je schuifraam of schuifdeuren zullen zijn. Aangezien die prijzen soms best wel hoog uit kunnen vallen, is het fijn om dit op voorhand goed te kunnen budgetteren!

 

Welke schuifdeur past in jouw huis?

De deurindustrie heeft zo ook zijn interieurtrends, die dit jaar vooral naar schuifdeuren neigt. Schuifdeuren zijn deuren die horizontaal openen door te schuiven. Ze zijn ofwel gemonteerd op of opgehangen aan een rail.

Schuifdeuren kunnen de algehele stijl en aantrekkingskracht van uw huis verbeteren. Daarom laten wij je graag kennismaken met de verschillende types om de juiste schuifdeur te vinden die perfect in je woning past.

Bypass deur

Een van de gemakkelijkste soorten schuifdeuren die je in uw huis kunt gebruiken, is een bypass-deur. Bypassdeuren hebben vaste panelen die naast elkaar worden opgehangen. Rails zijn zowel boven als onder het kozijn van de deur geplaatst. Je opent de deur door deze in één richting te schuiven en is over het algemeen erg makkelijk in gebruik.

Dit soort schuifdeuren zijn voor veel doeleinden erg populair geworden. Je zult vaak zien dat bypass-deuren worden gebruikt voor kastdeuren of zelfs als een manier om twee woonruimtes te scheiden om redenen van privacy.

Het kost niet veel moeite om een ​​van deze deuren te installeren en ze zullen zeker nuttig zijn. Je kunt ze in een aantal verschillende visuele stijlen kopen, zodat ze er vrij veelzijdig uit kunnen zien en je de stijl van de deuren perfect kan matchen met de rest van je interieur.

Pocket schuifdeuren: de grote verdwijntruc

Pocket schuifdeuren zijn om een ​​aantal verschillende redenen erg handig: het duidelijkste gemak van deze deuren is dat ze in de muur verdwijnen. Een pocketschuifdeur heeft een enkel paneel en heeft helemaal geen scharnieren. De deur schuift zo een ruimte in de muur in als je hem moet openen.

Dit werkt uitstekend als je een mooie deur wilt maar weinig ruimte heeft. Mensen gebruiken deze de hele tijd voor kastdeuren en het werkt erg handig. Zakdeuren kunnen ook uitstekend zijn voor pantry’s of zelfs slaapkamerdeuren, dus het hangt eigenlijk gewoon af van uw persoonlijke gevoel voor stijl en voorkeuren. Wanneer je met beperkte ruimte werkt, is het soms veel gemakkelijker om de deur in die ruimte in de muur te kunnen schuiven.

Dubbele schuifdeur

Er zijn ook enkele deuren die dubbelgevouwen zijn en nog steeds fungeren als schuifdeuren. Je zult deze deuren ongelooflijk vaak in pantry’s zien. De deur schuift naar één kant wanneer je deze opent, waardoor beide helften van de deur naar elkaar toe worden verdicht. Dit is niet zo compact of ruimtebesparend als de pocketdeuroptie, maar het werkt erg goed.

Veel mensen genieten van de esthetiek die wordt gecreëerd door de dubbele schuifdeuren. Als je de uitstraling van een dubbele deur wilt hebben en toch wilt genieten van het gemak van een schuifdeur, dan is dit een geweldige optie.

Franse schuifdeur

Als je aan Franse deuren denkt, heeft je waarschijnlijk geen schuifdeur voor ogen. Dit is normaal, aangezien de overgrote meerderheid van alle Franse deuren dubbelgevouwen zijn en meer traditioneel openen en sluiten. Er zijn echter openslaande deuren die gebruik maken van schuiftechnieken om ruimte te besparen. Sommige van deze openslaande deuren kunnen zelfs als zakdeur worden gebruikt, wat erg handig is.

Een van de redenen waarom mensen het zo leuk vinden om Franse deuren in hun huis te installeren, is dat ze er gewoon prachtig uitzien. Deze deuren zijn erg sierlijk en hebben een geheel eigen stijlgevoel. Als je het uiterlijk van een Franse deur leuk vindt, maar niet de ruimte hebt om het type Franse deur open te laten zwaaien, dan zal het heel aantrekkelijk zijn om in een Franse schuifdeur te kijken. Je kunt de geweldige uitstraling van dit type deur hebben zonder al te veel ruimte in te nemen.

Nog meer inspo voor in huis? Lees dan ook zeker: 

Written by admin