in

Schoonmaakklusjes in de keuken

(Last Updated On: October 1, 2020)

Schoonmaakklusjes in de keuken – Zo enkele maanden per jaar wil ik graag de keuken eens flink onder handen nemen: sinds we samenwonen, heb ik dat al enkele keren gedaan. Ik ben iemand die niet echt graag poetst, maar ik heb wel graag het huis proper. Enkele keren per maand heb ik echt de nood om het hele huis ondersteboven te halen en om alles weer heel grondig schoon te maken. Meestal combineer ik dat met een flinke ronde ontspullen. Ik wilde graag enkele vuile dingen in onze keuken aanpakken omdat ik ze maar niet schoon kreeg en besloot enkele nieuwe schoonmaakproducten te testen als ‘herfstschoonmaak’.

De oven

Op de oven was ik al een tijdje aan het vloeken: ik had al zo veel geprobeerd met soda en azijn, maar ik kreeg hem echt gewoon niet goed proper. Heel erg vervelend, want we gebruiken onze oven nog maar een tweetal jaar! Aan de staat waarin de oven zich bevond, zou je dat echt niet zeggen.

We hebben de fout gemaakt om de ingebrande resten niet snel genoeg te verwijderen, en soms hadden we het gewoon niet door. Onze oven werd echt wel heel dringend om schoon te maken omdat we – iedere keer we de oven gebruikten – in een woonkamer vol rook zaten.

Die ingebrande resten verkoolden iedere keer meer en meer, waardoor we zodra we de oven eventjes aan zette, iedere keer veel rookontwikkeling kregen. Zo erg dat de kat naar boven vluchtte en ikzelf met traanogen zat (al ben ik wel erg gevoelig voor dat soort dingen). Het moest dus dringend aangepakt worden met wat grovere middelen: de oven schoonmaken was het belangrijkste van deze poets-sessie!

Ik heb de ovenkit van HG daarom eens getest: ik was er al langer benieuwd naar of het onze oven zou kunnen redden. Het is een dikke, plakkerige pasta die je aanbrengt (wel moet je erg voorzichtig zijn, het is sterk spul, draag dus zeker goede kwaliteit handschoenen bij het poetsen en gebruik oude vodden die erna weggegooid kunnen worden) en laat intrekken gedurende een halfuur. 

Daarna ga je aan de slag met de spons die mee in de kit zit, om alles proper te krijgen en erna te verwijderen. Ik zou je aanraden om hier wel wat tijd voor vrij te maken zodat je het echt grondig kan naspoelen. Ik heb de oven echt wel goed schoongekregen: kijk maar naar de onderstaande foto’s. Het is nog geen 100%, maar ik ga binnenkort deze behandeling nog een keertje herhalen. 

De BBQ grill schoonmaken

Ook onze BBQ-grill kon nog een flinke schrobbeurt gebruiken. Ik herinnerde me dat ik hier ook nog een spray voor had, dus wilde deze graag eens proberen. Ik sprayde het op de grill (wel in een bak die we nog hadden liggen, zo kon het ook goed intrekken) en liet het schuim zijn werk doen. Na een tijdje heb ik er een spons bijgepakt en begon ik te schrobben. Het ging er echt gemakkelijk af (als je ziet hoeveel daar nog aan plakte, oeps,…) en het rooster ligt alweer klaar voor onze volgende BBQ. Gelukkig kost de BBQ schoonmaken niet veel tijd meer nu! 


De dampkap

Ook onze dampkap kon wel eens een flinke schoonmaakbeurt gebruiken: ze plakte en was erg vettig. Ik heb daar ook een product voor gebruikt dat je moest verdunnen en dan even de filters erin leggen. Ze kwamen er weer shiny en proper uit! 

Wat zijn de schoonmaakklusjes die je zelf zo lang mogelijk uitstelt? Ik ben heel blij dat ik onze keuken nog eens grondig aangepakt heb!

Written by admin