in

Samenlevingscontract: de beste tips

(Last Updated On: April 8, 2020)

Ah, samenwonen! Toegegeven, ik zag er een beetje tegenop om in een andere provincie te gaan wonen en meer op het ‘platteland’ te wonen, maar ik ben nog steeds enorm blij dat we ondertussen al dik een jaar geleden de stap gezet hebben. Iedere ochtend wakker worden naast Maya en naast de liefde van mijn leven, ik vind het heerlijk! Maar, nu we al een tijdje samenwonen, beginnen we meer en meer na te denken over een samenlevingscontract en de kosten die daarbij horen. En vooral: wat zetten we erin? Wat moet erin staan? En wat is eigenlijk het grote verschil met geregistreerd partnerschap en getrouwd zijn?

Wat is een samenlevingscontract?

Maar: laten we beginnen bij het begin: wat is een samenlevingscontract nu eigenlijk? Het is een contract waarin je allerlei afspraken vastlegt voor mocht er iets misgaan in de relatie. Veel mensen maken er een dingetje van omdat het zogezegd geen teken van vertrouwen is. Maar, laten we wel wezen, vaak eindigen relaties nu eenmaal: dat is de realiteit. En dan zorg je er natuurlijk maar beter voor dat je allebei goede afspraken gemaakt hebt op het moment dat het nog goed ging tussen jullie. Want om op goodwill te moeten rekenen als je met knallende ruzie uit elkaar gaat, vergeet het maar.

tips-samenlevingscontract
tips-samenlevingscontract

Wat zet je in zo’n samenlevingscontract?

Wat zet je daar dan in, in zo’n samenlevingsovereenkomst? Wel, veel. Zie je: als je niet getrouwd bent en je hebt geen geregistreerd partnerschap, is er voor jou bitter weinig geregeld volgens de wet. Ga je uit elkaar of komt een van de partners te overlijden? Dan is er helaas niets geregeld: alle schulden blijven apart, maar ook alle bezittingen die je al die jaren samen verzameld hebt.

In het contract stel je de rechten en plichten op van beide partners. Wie betaalt de hypotheek, betalen jullie die allebei of is het huis van één partner. Hoeveel zetten jullie iedere maand op een gezamenlijke rekening om de rekeningen te betalen. En welke rekeningen zijn dat dan? Stel dat je uit elkaar gaat, wie krijgt dan welke meubels?

Je hebt het vast al door: een samenlevingscontract kan dus echt wel erg handig zijn. Zeker als het om een overlijden gaat. Stel je voor dat je gaat samenwonen met je partner en jij neemt 30.000 euro spaargeld mee. Jullie sparen samen nog wat meer, maar door het plotse overlijden van je partner staat jullie spaarboekje van ondertussen 70.000 euro onder druk. De helft daarvan zou eigenlijk voor de erfgenamen van je overleden partner zijn. Ook al heb jij daar alleen al 30.000 euro van gespaard. Net om zulke redenen is het heel erg belangrijk om dat soort zaken goed op voorhand geregeld te hebben.

Hoeveel kost het afsluiten van een samenlevingscontract

Dat zo’n samenlevingscontract handig is, hebben we ondertussen al wel door. Maar hoeveel kost het om zo’n contract af te laten sluiten? Je kan zo’n contract alleen door een notaris af laten sluiten, en de gemiddelde kost ligt zo rond de 300 euro. Kost even wat, maar je krijgt er ook veel rust voor terug! Vergeet ook zeker niet om de prijzen een beetje te vergelijken, het ene notariaat is het andere niet.

Hebben jullie nog goede tips?

Written by admin