in

Hoe maak je de perfecte Instagram foto: tips voor goede instagram foto’s

(Last Updated On: September 11, 2021)

Hoe maak je de perfecte Instagram foto

Toen Instagram in 2010 begon, ontbrak het de smartphonecamera’s nog aan functies en kwaliteit. Instagram-foto’s werden gemaakt met de in-app camera en op de hedendaagse schermen zien die oude posts er wazig en pixelig uit.
instagram-fotografie-tips
instagram-fotografie-tips

Nu is de feed van instagram een mix van smartphonefoto’s en professioneel bewerkte foto’s. De smartphonecamera is nu zo goed dat je hem on the fly kunt gebruiken en sommigen zullen het verschil niet eens merken.

Als je op zoek bent naar het verbeteren van je fotografievaardigheden voor je merk, zodat je geweldige Instagram-foto’s kunt maken, ongeacht de middelen die je tot je beschikking hebt, dan is dit artikel iets voor jou. Kleine bedrijven zijn niet altijd in staat om een professionele fotograaf in te huren, dus het op een na beste ding is om enkele basisprincipes van fotografie te begrijpen en te leren wat daadwerkelijk engagement op Instagram stimuleert. Na het lezen van dit artikel ben jij expert!

Instagram foto tips

Dit is een algemene gids voor het maken van goede foto’s voor Instagram met je smartphone.

Als je je fotografische vaardigheden nog verder wilt uitbreiden nadat je deze tips onder de knie hebt, kijk dan eens naar telefoonmodel-specifieke gidsen of diepgaand fotovaardighedenwerk via cursusplatforms.

1. Begrijp het licht

Licht is een van de grootste factoren in fotografie. Te veel licht en je onderwerp ziet er bleek uit. Te weinig licht en de te donkere foto trekt niet de aandacht van je publiek. Als je fotografie voor een merk maakt, moet je begrijpen hoe het licht de locatie beïnvloedt waar je wilt gaan fotograferen.

Als je bijvoorbeeld in een restaurant bent, kijk dan bijvoorbeeld wanneer en waar de zon binnenkomt. Stel jezelf vragen zoals: Zijn bepaalde ramen gunstiger dan andere? Maakt de middagzon alles te licht? Waar zijn de kunstlichten en werpen ze ongunstige spotlights op een tafel? De vroege ochtendzon en de ondergaande zon hebben vaak de neiging om een zachte gloed te werpen. De felle middagzon blaast vaak de witte delen van een foto op. Als je weet hoe de zon en het licht zich in jouw ruimte zich gedragen, is het gemakkelijker om de fotoshoot te plannen.

Voor smartphones loont het om geduldig te zijn voor je foto. Neem een paar minuten de tijd om op verschillende scherpstelpunten te tikken om te zien hoe licht en schaduwen veranderen. Gebruik de schuifknop om de helderheid aan te passen, dit is een handige functie die veel telefoons hebben.

Tip: Maak de hele dag door foto’s van hetzelfde onderwerp, dezelfde hoek en dezelfde scène, zodat je vertrouwd raakt met de belichting die je tot jouw beschikking hebt. Het kan zijn dat je uren van tevoren eten klaar moet hebben om te fotograferen, omdat dan het beste licht is. Wees creatief met eenvoudige hacks om typische fotografische problemen op te lossen: als je wat schaduwen moet benadrukken, gebruik dan een wit bord om het licht te weerkaatsen.

2. Voeg lagen toe om de foto interessanter te maken

Hoewel een eenvoudige, minimalistische look altijd in de mode is, kun je je foto’s ook eens wat anders geven door lagen toe te voegen. Dit betekent dat je verschillende texturen gebruikt en een voor- en/of achtergrond hebt. Het voorwerp of persoon staat nog steeds centraal, maar de lagen maken het interessanter en leiden de kijker naar hetgeen waar de foto om draait.

Sommige smartphones hebben een portretmodus, zodat je gemakkelijk diepte in je foto’s kunt creëren. Als je een ingewikkelde achtergrond hebt, is het misschien beter om je te concentreren op je midden en de achtergrond onscherp te maken.

3. Gebruik continue burst voor actiefoto’s

Als je op een evenement bent en een paar foto’s wilt maken, neem er dan niet slechts een of twee. Bij evenementenfotografie wil je een groot aantal foto’s hebben om uit te kiezen. Waarom? Je hebt altijd wel iemand die midden in een praatbui zit, zijn ogen half dicht heeft of natuurlijk een combinatie van die twee.

Om dit tegen te gaan, stel je de foto op met de gewenste compositie en lichtinval en gebruik je de modus voor continue burst om in korte tijd meerdere foto’s te maken. Je kunt ze later sorteren om de beste te vinden.

4. Gebruik de regel van derden & witruimte

In fotografieprincipes is de regel van derden een richtlijn voor compositie. Verdeel je kader in drie gelijkmatig verdeelde verticale lijnen en drie gelijkmatig verdeelde horizontale lijnen. Je krijgt dan een raster dat uit negen delen bestaat. Waar de lijnen elkaar kruisen, kun je de onderwerpen plaatsen waarop je scherpstelt. Dit is een alternatief voor de perfect gecentreerde opname.

Voor sommige foto’s wil je je onderwerp echt isoleren. In dat geval zou het gebruik van de regel van derden in combinatie met witruimte een zeer goed resultaat opleveren.

5. Gebruik verschillende hoeken

We hebben het al eerder gehad over de rasterlijnen, die je helpen je opnamen uit te lijnen. Deze zijn ook nuttig voor het creëren van hoeken.

Voor de perfecte interieurfoto moet je de rasterlijnen zo op elkaar afstemmen dat je foto-elementen parallel lopen. Wat betekent dat? De tafels of muren moeten in de foto evenwijdig lopen met de rasterlijnen van de camera.

En nu we het over op elkaar afstemmen hebben gehad, wees niet bang om het door elkaar te gooien! Doe een stap terug en bekijk de foto vanuit verschillende hoeken voordat je hem maakt. Soms is de recht toe recht aan foto niet de meest interessante. Als je een nieuwe hoek wilt proberen, zorg er dan voor dat je hem bewust niet parallel aan de rasterlijnen maakt. Als hij maar een beetje afwijkt, is dat alleen maar hinderlijk.

Tip: Sommige smartphonecamera’s hebben een middelste kruis dat verschijnt wanneer je een opname van bovenaf maakt. Gebruik dit om een perfect uitgelijnde opname van bovenaf te garanderen.

Al met al, geen excuus meer om slechte instagram foto’s te maken! Laat het ons zeker weten als je deze tips gebruikt hebt om je foto’s op the Gram te verbeteren!

Written by admin