in

Ochtendroutine: hoe kleine rituelen je dag vooruit kunnen stuwen

(Last Updated On: June 17, 2022)

Hoe kleine rituelen je dag vooruit kunnen stuwen

Een mens heeft nood aan regelmaat, aan een ritme. Dat is heel gewoon. Het maakt ons namelijk rustiger als we weten wat er de komende tijd zal gebeuren. Wanneer we ons geen zorgen hoeven te maken over de planning van de dag, zijn we meer ontspannen, maar vooral productiever en blijer. Routine heeft zo zijn voordelen. 

Photo by Carli Jeen on Unsplash

Leef je een onvoorspelbaar of druk leven? Door een aantal kleine routines in te bouwen, creëer je een beetje houvast in je dag, waardoor je rustiger en meer relaxed de hectiek van de dag aankan. Het is een eenvoudig trucje met een groot effect. 

Start je dag met een vast ochtendritueel

Rol je ’s ochtends soms met een suf en misselijk gevoel uit bed? Dat komt omdat je je lichaam niet de kans hebt gegeven om wakker te worden. Je lichaam denkt dat het nog moet slapen, en daarom heb je slaaphormonen in je lichaam die jou dat suffe gevoel geven. 

Door elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan, ook wanneer je een vrije dag hebt, bouw je een ritme op waaraan je lichaam zal wennen. Voor je het weet, word je uitgeslapen wakker nog voor je wekker gaat. Start je ochtend dus min of meer op hetzelfde tijdstip. 

Is dat echt niet mogelijk, dan kan je andere rituelen inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een douche elke ochtend, of aan een kopje koffie van verse koffiebonen voor je aan het ontbijt begint. Het maakt op zich niet uit wat je precies doet, zolang je lichaam maar het signaal krijgt dat het tijd is om wakker te worden. 

Gun jezelf een pauze halverwege de dag

Onze lunchpauzes worden steeds vaker momenten om meetings in te plannen, en steeds minder momenten om even te bekomen van je voormiddag. En dat terwijl je lichaam en je geest echt wel een pauze kunnen gebruiken ’s middags. 

Middenin je drukke dag is het een goed idee om even een pauze te nemen. Geef je lichaam ook hier weer een duidelijk signaal dat het zich even kan ontspannen. Wandel even een rondje, neem de tijd om wat te eten en een kopje koffie van illy te drinken of om gewoon even iets te doen dan werken. 

Eindig de dag in stijl

Kom je na een lange, drukke dag eindelijk thuis? Dan wil je misschien meteen je bed in. Maar als je meteen je bed in duikt, is de kans groot dat je hersenen blijven malen over de gebeurtenissen van de dag. 

Door een klein vast ritueel in te plannen, zoals een halfuurtje naar een tv-serie kijken, of even in een boek lezen, geef je je lichaam terug het signaal dat het kan rusten. Je valt snel in slaap en zal gemakkelijker de hele nacht doorslapen. Probeer maar eens, je zal zien dat kleine rituelen werken. 

Written by admin