in

Mee met de trend van multifunctionele ruimtes? Je creëert ze zo!

(Last Updated On: September 25, 2023)

Multifunctionele ruimtes

 

Spotte je de trend van multifunctionele ruimtes in huis al? Dit zijn ruimtes die meerdere functies hebben aan de hand van snelle aanpassingen. Je bespaart er dus vele vierkante meters mee uit, en het is beter voor je portemonnee. Enkel moet je wel weten hoe je zo’n ruimte juist creëert, en waar je op moet letten. Alvast wat inspiratie opgedaan? Dan helpen volgende tips je verder op weg.

Photo by Nastuh Abootalebi on Unsplash

 

  • Denk na over behoeften  

Een eerste stap in het proces van een multifunctionele ruimte bouwen, is het nadenken over de behoeften van alle gezinsleden of huisgenoten. Het heeft uiteraard geen zin om de logeerkamer te kunnen bouwen tot een thuiskantoor, wanneer zowel jij als je partner nooit telewerken. Wel kan de eetkamer een mogelijke hobbykamer zijn wanneer je bijvoorbeeld graag schildert. 

 

  • Maak slim gebruik van kleuren 

Onderschat ten tweede nooit de impact van kleuren op de uitstraling van ruimtes, zeker niet wanneer deze meerdere functies zal hebben. Ga daarom niet voor een knalroze muur als de slaapkamer ook dient als een thuiskantoor, want je werkt wellicht liever in een rustgevende, neutrale sfeer. Het is dus belangrijk dat je een slim kleurenpalet uitkiest, en in het beste geval één met bijpassende of neutrale kleuren. 

 

  • Zoek naar handige technologie 

Doe even research naar de technologie die er op dit moment bestaat. Deze is reeds zo ver ontwikkeld dat het mogelijk is om een boekenkast om te vormen tot een home cinema. Zulke innovaties zijn enorm handig voor het bouwen van multifunctionele ruimtes. Eén druk op een knop leidt namelijk vanzelf tot de nodige veranderingen.  

 

  • Kies voor flexibele meubels 

Denk ten vierde na over de meubels die je in een bepaalde kamer plaatst. Een uitschuifbaar bureau of een zetel die ook als bed kan dienen, heeft bijvoorbeeld de voorkeur voor multifunctionele ruimtes. Een ander idee is om een poef te kopen, want die kan functioneren als tafel of als stoel. Je kan dit type meubels eenvoudig opbergen, of je kan er de functie van veranderen in slechts enkele seconden. 

 

  • Integreer scheidingswanden 

Tot slot zijn scheidingswanden een snelle, makkelijke en slimme manier om ruimtes tijdelijk van elkaar te scheiden. Denk aan kamerschermen of gordijnen die je weer weg doet wanneer ze niet meer nodig zijn. Ze geven de nodige privacy voor bijvoorbeeld een bureau, maar scheiden ruimtes niet permanent.