in

Laminaatvloer onderhouden: zo verleng je de levensduur!

(Last Updated On: October 9, 2022)

Laminaatvloer onderhouden: zo verleng je de levensduur!

Laminaat behoort tot één van de populairste vloersoorten van dit moment. Geen wonder. Deze vloer is in alle soorten en maten verkrijgbaar, zeer prijsvriendelijk, niet meer van echt hout te onderscheiden en ook nog eens heel gemakkelijk te onderhouden.

Die kwaliteiten maakt deze vloer zo ongelooflijk populair. Dit betekent echter niet dat er helemaal niet over onderhoud nagedacht hoeft te worden. Ook laminaat moet je natuurlijk gewoon reinigen om mooi te houden.

Er zijn ook enkele dingen die je beter niet kunt doen, wil je lang plezier hebben van de vloer. Daarom volgen hier enkele tips hoe je de laminaatvloer het best kunt onderhouden en de levensduur zelfs kunt verlegen.

Dweil niet te nat

Laminaat schoonmaken doe je eenvoudig met warm wat en eventueel wat azijn of speciale laminaatreiniger. Het dweilen veroorzaakt soms echter al de nodige problemen. Op de eerste plaats doordat er verkeerde schoonmaakmiddelen worden gebruikt.

Zo wordt het streng afgeraden om allesreiniger of groene zeep te gebruiken. Deze kunnen de vloer dof maken. Toch zijn er nog genoeg mensen die hun vloer hier zonder nadenken mee dweilen. Zonde!

Probeer daarom altijd azijn of een speciale reiniger te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook enkel dweilen met kokend water. Dit is vaak ook al voldoende om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Let er tijdens het dweilen wel op dat je de dweil goed uitwringt. De meeste laminaatvloeren zijn niet goed bestand tegen vocht.

Als jouw laminaatvloer niet vochtbestendig is, is het belangrijk dat je te nat dweilen zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Zo voorkom je dat de vloer beschadigd raakt of de planken zelfs krom zullen trekken.

Stofzuigen

Als je geen kinderen of huisdieren hebt, zal de vloer eigenlijk maar vrij weinig gedweild hoeven te worden.

Stofzuigen is meestal voldoende om viezigheid van de vloer te verwijderen. Gebruik hierbij wel altijd een speciaal zacht mondstuk, zodat je geen onnodige krassen maakt in de vloer. Ook handig om een kruimeldief te gebruiken.

Zo hoef je niet voor elke keer dat je knoeit de hele stofzuiger voor de dag te halen.

Doe je schoenen uit

Het nadeel van laminaat is dat het snel kan beschadigen door viezigheid en zand. Daarom is het geen goede vloer als je graag met je schoenen in huis loopt.

Dit probleem is echter eenvoudig op te lossen door jezelf aan te leren deze bij de voordeur al uit te doen. Dat is ook nog eens veel beter voor je voeten.

Houd er ook rekening mee dat de meeste viezigheid al buiten de deur wordt gehouden door matjes bij de tuindeur en voordeur te plaatsen.

Krasjes door meubelpoten

Sommige meubels worden regelmatig heen en weer geschoven. Denk bijvoorbeeld aan de poef bij de bank of de eetkamerstoelen.

Dat telkens heen en weer schuiven zorgt voor veel wrijving met de vloer. Hierdoor kunnen er al snel krasjes ontstaan. Daarom is het goed om viltlappen onder de poten te gebruiken. Zo blijft de vloer langer mooi.

 

Written by admin