in

Zo houd je je hoofd én huis koel

(Last Updated On: July 23, 2023)

Zo houd je je hoofd én huis koel

 

Dat onze zomers steeds warmer worden, hoeven we je niet meer te vertellen. We hebben de zoveelste hittegolf alweer achter de rug – en waarschijnlijk wordt het niet de laatste dit jaar. Terwijl we er vroeger alles aan deden om zo veel mogelijk zon in ons huis binnen te krijgen, zien we nu de omgekeerde beweging: hoe kunnen we ons huis zo koel mogelijk houden? Want er is niets zo deugddoend als op een warme dag in een koel, verfrissend huis binnen te komen. Met deze tips lukt het zeker! 

Open en toe op het juiste moment

Als het warm is, hebben we de neiging om zo veel mogelijk de ramen open te zetten. Dat kàn werken, maar alleen als je er op voorhand goed over nagedacht hebt. Tijdens hittegolven is het best om de ramen enkel te openen op het koelste moment van de dag – ‘s morgens en nachts dus, en alleen aan de schaduwkant van je huis. Zo haal je verse, koele lucht binnen. Sluit de ramen van zodra de temperaturen beginnen op te lopen. Sluit dan meteen ook de gordijnen, die houden de zon ook heel goed buiten. Heb je ramen zonder gordijnen? Er zijn zeker goedkope gordijnen te vinden online, ze zijn een echte meerwaarde als het warm is! 

Houd het licht buiten

Niet alleen de warmte maakt het binnen vaak onaangenaam, ook het licht kan in de zomer veel te fel zijn. Een donkere ruimte is meteen een pak koeler dan een ruimte met alle gordijnen open. Een tip om je ruimte heel flexibel te kunnen verduisteren? Ga voor jaloezieën. Je kan heel snel jaloezieën bestellen en ze zo als extra verduisterende laag aanbrengen aan de kamers waar veel lichtinval is. Zeker in ruimtes waar je moet werken, zoals je bureau, scheelt dit enorm.  

Huis- tuin en keukentrucs

Je kamers zo donker en koel mogelijk houden doe je natuurlijk vooral door de zon en haar felle licht buiten te houden. Maar er zijn ook een paar ‘trucjes van de foor’ om een ruimte af te koelen. Zo kan je een groot ijsblok achter een ventilator plaatsen. Dan blaast die geen warme lucht, maar koude. Daarnaast – al is het een druppel op een hete plaat – zet je best ook alle elektrische toestellen uit. Voel maar eens hoe warm het kan worden rond een televisie. En het spreekt voor zich dat kokkerellen met de oven niet echt aan te raden is in een hittegolf…

 

Zit de warmte echt binnen in huis en vind je er geen verkoeling meer? Dan rest je nog maar één oplossing: een duik in een verfrissend zwembad of een ijskoude douchebeurt!