in

 DIY pedicure bij jezelf: thuispedicure (zomer, herfst, lente en winter!)

(Last Updated On: June 7, 2020)

DIY pedicure bij jezelf: thuispedicure

Naar de pedicure gaan is geweldig: je wordt van kop (euh, enkel, sorry) tot teen verwend met een scrub, moisturiser en je teennagels zien er nadien ook nog eens perfect uit. Niet iedereen heeft echter de tijd of geld om een afspraak te maken bij een professionele pedicure – hoe kunnen we dan ook thuis ons zelf een pedicure geven? Of je jezelf nu een pedicure wilt geven in de zomer, lente, winter of herfst: deze tips helpen ons om onze voeten zelf te kunnen verzorgen (en natuurlijk draait dat niet alleen maar om schoonheid, maar ook om je voeten gezond en verzorgd te houden!).

mooi-verzorgde-voeten-pedicure-voetverzorging
mooi-verzorgde-voeten-pedicure-voetverzorging
 1. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt

Wanneer jij jezelf een pedicure wilt geven – of je partner wil leren hoe hij jouw voetjes kan vertroetelen, heb je een aantal dingen nodig. Zo heb je best nagelschaartjes binnen handbereik, een nagelvijl, een nagelbuffer, een voetvijl, body lotion, zeep, een scrub, een voetenbad met lauw water, een handdoek en eventueel nagellak die je op je teennagels wilt aanbrengen.

 • een teiltje waar je je voeten gemakkelijk in kan laten weken
 • een nagelschaar of nagelknipper
 • nagelvijl (deze glazen vijl is onze favoriet)
 • nagelbuffer
 • voetvijl (deze elektrische is onze grote favoriet)
 • goed voedende bodylotion
 • zachte, verzorgende zeep die je voeten niet uitdroogt
 • een natuurlijke scrub (laat die met microbeads alsjeblieft links liggen): of maak zelf een handige suikerscrub of koffiescrub. Een zoutscrub zou ik je persoonlijk iets minder aanraden… dan ontdek je dat je allerlei kleine wondjes aan je voeten hebt 😉
 • handdoek
 • druppels essentiële olie voor in het voetenbad (optioneel)
 • epsomzout voor in het voetenbad (optioneel) of magnesiumvlokken
 • nagellak (ook weer optioneel): basislak, gekleurde nagellak, topcoat én handige druppels om je nagellak snel te laten drogen  – zeker handig als je net zo ongeduldig bent als ondergetekende, haha!
 • dissolvant (optioneel) om je oude nagellak eerst te verwijderen van je voeten en keukenpapier/ toiletpapier (ik raad geen watjes aan omdat die maar eenmalig gebruikt worden)
DIY-pedicure-bij-jezelf
DIY-pedicure-bij-jezelf
 1. Laat je voeten in een voetenbad weken

Een eerste stap is om je voeten in een voetenbad te laten weken. Als je nagellak op je tenen hebt haal je deze er best eerst vanaf met een zachte dissolvant. Zorg ervoor dat het water lauw tot halfwarm is zodat jij je niet verbrand en doe wat zachte zeep zoals badschuim of douchegel of badbruisbal in het water. Je kan in de supermarkt of online eventueel ook een speciale voetenzeep halen die je voeten en nagels extra soepel maken. Ook heel fijn: wat magnesiumvlokken of epsomzout toevoegen aan het water.

 1. Vijl de harde huid van je voeten

Eelt is erg vervelend en goed voor je voeten tegelijkertijd – toch kan je met een goede pedicure hier wat aan doen. Wanneer jij je voeten een goede 10 minuten hebt laten weken ga je met een voetenvijl voorzichtig de harde huid op je voeten verwijderen. Probeer zo goed mogelijk om je hiel heen te werken en onder je grote teen. Je zal merken dat de huid van je voeten opeens heel wat zachter is. Dit is onze favoriete elektrische voetvijl.

Eelt is erg belangrijk: begrijp me zeker niet verkeerd. Het helpt je voeten om beter en langer te kunnen wandelen. Maar: te veel eelt kan juist slecht zijn en ervoor zorgen dat je kratertjes in je eelt krijgt. Heel erg pijnlijk! Daarom is het belangrijk om tussendoor je eelt een beetje onder controle te houden: 100% weghalen hoeft zeker niet.

Ga niet aan de slag met een eeltrasp waarbij je het eelt met een soort scheermesje van je voeten snijdt: hiermee snij je te snel in het niet-eeltige gedeelte van je voeten.

 1. Scrub je voeten en onderbenen

Nu kan je een scrub aanbrengen op je voeten en onderbenen. Deze scrub zal ervoor zorgen dat ook de dode huidcellen op je voet en tussen je tenen verwijderd worden. Kies hier voor een natuurlijkere scrub zonder plastic microbeads of maak snel zelf een handige scrub met wat suiker, olijfolie en koffiegruis.

natuurlijke-scrub-voeten
natuurlijke-scrub-voeten
 1. Knip, vijl en buff je nagels

Nu is het tijd om aan je nagels te werken. Allereerst is het belangrijk je nagels te knippen. Doe dit met een nagelschaartje of nagelknipper. Knip je nagels zo recht mogelijk af. Hierna ga je namelijk alle scherpe hoekjes met een vijl rond maken, of met de nagelschaar of nagelknipper als je hier handig in bent. Nadat je klaar bent met het knippen en vijlen van je nagels kan je de nagelbuffer gebruiken om je nagels te laten glanzen.

Let wel op dat je je nagels niet te vaak bufft: je haalt iedere keer een miniscuul laagje weg. Op den duur kan dit te veel zijn en zorg je er zo zelf voor dat je breekbaardere nagels krijgt.

 1. Gebruik een goede body lotion

Nu je klaar bent met het verzorgen van je voeten kan je een goede moisturiser of bodylotion gebruiken om je voeten soepel en mooi gevoed te houden. Indien je vaak last hebt van ruwe hielen kan je eventueel ook speciale voetcreme gebruiken die eelt tegengaat.

voedende-voetencreme
voedende-voetencreme

Last van hele droge voeten?

Ikzelf kan erg last krijgen van ontzettend droge voeten: ook al doe ik een DIY pedicure thuis. Wat mij heel erg geholpen heeft, is kijken naar welke producten ik gebruik voor mijn lichaam. Ik ben zelf overgestapt naar veel meer natuurlijke producten met natuurlijke boters en oliën erin. Als ik weer eens last heb van erg droge voeten, handen of nagelriemen gebruik ik tegenwoordig deze mengeling: trekt best snel in en zorgt ervoor dat mijn huid écht gevoed wordt, niet alleen oppervlakkig zoals met veel andere crèmes.