in

Hoe hou je je goede voornemens wél vol? (mijn 25 beste tips om doelen te bereiken)

(Last Updated On: January 19, 2020)

Hoe doe je dat, je goede voornemens blijven volhouden? Ik ben goed in goede voornemens volhouden! En ja, dat durf ik zomaar te zeggen. Misschien een gedurfde uitspraak, maar ik heb de laatste jaren gemerkt dat veel mensen om mij heen bepaalde goede voornemens maken, in de hoop dat er veel verandert in een jaar. Maar tegen blue monday (en dat valt dit jaar op 20 januari 2020) zit je weer helemaal in je dagelijkse leven en lijken al die nieuwe plannen al heel ver weg. Je bent weer aan het werk, zit weer op school of zit op een andere manier weer in je dagelijkse sleur. Da-haag, motivatie om veel te veranderen.

Hoe hou je je goede voornemens vol?

Ging jij ‘meer gaan sporten’ of ‘minder snacks snoepen’? Of wilde je misschien jezelf inzetten om betere punten te halen op school of om een promotie te kunnen krijgen op je werk? Hoe komt het toch dat we het vaak zo moeilijk vinden om onze goede voornemens vol te blijven houden en waarom gaat die gouden glans er zo snel af? Kleine tip van de sluier: het ligt eigenlijk allemaal aan onszelf en de druk die we ons opleggen. Hoe kom je daar dan weer vanaf? Dat leg ik je graag uit:

doelen-goede-voornemens
doelen-goede-voornemens

1. Wees realistisch en lief voor jezelf

Ik weet het, er is niets sexy aan realistisch zijn en realistisch plannen. Willen we niet allemaal de Lotto winnen en een onbewoond eiland kopen? I feel ya… maar helaas: zo zit het dus niet in elkaar.
Wees lief voor jezelf als je je (onrealistische?) goede voornemens niet kan volhouden en wees blij met iedere stap die je in de goede richting zet. Alles wat je extra doet ten op zichte van vorig jaar, is alleen maar mooi meegenomen.

Oplossing: zet realistische doelen en wees niet boos op jezelf als het even niet lukt

2. Begin op voorhand

Wie heeft er ooit besloten dat je om klokslag middernacht op 1 januari je leven helemaal moet gaan omgooien? Net tijdens de feestdagen en de feestperiode is het ongelofelijk moeilijk om je goede voornemens vol te houden! Je bent dan even uit je dagelijkse ritme en dat maakt het erg moeilijk om met oude, slechte gewoontes te breken.
Jij wilt graag meer gaan sporten? Misschien moet je dat gewoon in december al beginnen doen! Zo heb je al een basisgewoonte gekweekt tegen dat het dan eindelijk nieuwjaar is. Hit the ground running!

Oplossing: Begin niet op 1 januari aan je goede voornemens, maar al vroeger

3. Maak je plannen meetbaar

Aha! Dit moet zo ongeveer mijn stokpaardje zijn. De mensen in mijn omgeving zullen me al wel weer horen aankomen, maar: maak je doelen meetbaar. Een voorbeeldje: je wilt graag afvallen en maakt daar je goede voornemen van. Of je gaat minder snacken. Of meer sparen, minder roken,… je snap’t m wel. Dit soort vage doelen zijn gedoemd om te mislukken. Hoe maak je je plannen meetbaar (voor de kantoorpeeps: yes, ik heb het over SMART goals)? Plak er cijfers op!

Voorbeeldjes: ‘Ik wil graag 3 kilo afvallen tegen 1 april’, ‘Ik mag van mezelf nog maar een half pakje sigaretten per dag roken’, ‘Ik wil dit jaar 10.000 euro sparen’,…

Zie je? Zo kan je je doelen veel beter plannen én kan je alles ook opdelen in subdoelen.

4. Schrijf je plannen uit

Ik heb altijd een schriftje en pen mee, altijd. Hoewel ik nu al jarenlang in digital marketing werk, kan ik niet zonder mijn bullet journal (hoe start je een bullet journal? Beginnen met bullet journalen) en komt ‘ie trouw overal met mij mee.

En ja, in mijn bullet journal schrijf ik mijn plannen ook op. Ze staan niet in papier gebeiteld, het is geen lei (ha-ha), maar het is héél fijn om ze op te schrijven. Zeker om jezelf tussendoor ook nog eens extra te herinneren aan je doelen. En, wat ik ook fantastisch vind, om – als je ze eenmaal gehaald hebt – ze af te kunnen strepen en zwart op wit te hebben staan hoeveel je van die doelen wel niet bereikt hebt.

Tip: schrijf je doelen op en ga er regelmatig eens naar kijken

5. Vertel je plannen

Wil je graag enkele kilo’s kwijt of meer sparen? Vertel je doelen aan iemand die dichtbij jou staat of aan bijvoorbeeld collega’s. Het helpt namelijk heel erg als je iemand hebt die je verantwoordelijk kan houden voor je goede voornemens en je er zo nu en dan eens fijntjes aan herinnert.

Tip: vertel enkele van je plannen aan mensen dichtbij jou: zo voel je je sneller verplicht om die plannen waar te maken

6. Trek iedere dag wat tijd uit voor je voornemens

Werk iedere dag aan je voornemens, al is het maar iets kleins. Je kan beter iedere dag er een klein beetje voor werken, dan dat je ineens met een grote achterstand zit. Vind je het moeilijk om grote sommen te sparen? Schrijf dan regelmatig 20 euro over naar je spaarrekening. Dit voel je veel minder en het voelt mentaal ook veel minder als ‘jezelf iets moeten ontzeggen’. Maar, tel het op na een jaar en je ziet dat je op een flink bedrag uitkomt!

Tip: ga voor de marathon, niet voor de sprint

7. Wat motiveert jou?

Wat motiveert jou? Wat zorgt ervoor dat je ‘s ochtends uit bed wilt springen om aan je goede voornemens te gaan werken? Eens je dat weet, kan je jezelf wat brainwashen. Ikzelf ben iemand die gek is op cijfers en grafieken, dus: ik wil heel graag mijn vooruitgang kunnen zien. Enter de smartwatch of activity tracker als ik meer wil bewegen. Gamification is mijn ding, zeg maar. Offeuh, stijgende grafieken van Glamourista,… dat soort dingen.

Misschien ben jij eerder een competitiebeest dan een cijfertjesfreak? Dan is het voor jou ideaal om een buddy te zoeken die je kan proberen de loef af te steken.

Tip: ontdek waar jij energie van krijgt om gemotiveerd te blijven, en ‘hack’ jezelf!

8. Hou een dagboek of bullet journal bij

Ik zei het hierboven al kort: hou een dagboek of een bullet journal bij om je vooruitgang bij te houden. Misschien lijkt dat een beetje overweldigend (ik krijg soms ook stress van mijn bullet journal), maar het hoeft zeker niet iedere dag. Pen gewoon tussendoor enkele gedachtes neer of neem nog eens een kijkje naar je doelen.

9. Blijf volhouden

Je komt pas ergens als je er regelmatig iets voor doet. Het klinkt zo simpel, he? Maar dat is het niet. Het kost moeite om iedere dag opnieuw (of toch heel regelmatig) je ergens voor in te zetten, zeker als het niet ‘s werelds leukste goede voornemen is. Denk aan je einddoel en denk eraan hoe je jezelf zal voelen als je over een jaar dat doel wél bereikt hebt.d

10. Mislukt? Gewoon blijven doorgaan!

Lukt het nog niet direct om je doel te behalen of heb je even opgegeven? Zie je hele project dan niet als mislukt, je hebt gewoon een slechte dag of periode gehad. Maar daarom is het nog niet volledig mislukt! Je hebt een veldslag verloren, maar nog niet de hele oorlog. Sta weer op en begin weer volle gas aan je doelen te werken.

11. Blijf lief voor jezelf

Dit is een moeilijke: blijf lief voor jezelf, ook al lukt het niet om je goede voornemens vol te houden. Je bent geen slecht mens omdat je even in een dipje zit of omdat het gewoonweg niet lukt om je goede voornemens vol te houden. Self love, people!

12. Herinner jezelf aan de voordelen

Soms, als het niet goed lukt om je aan die goede voornemens te houden, is het heel moeilijk om het nog op een positieve manier te bekijken. En dat begrijp ik helemaal! Net daarom is het zo belangrijk om jezelf te herinneren aan alle voordelen als je die goede voornemens wél kan inlossen!

13. Beperk je goede voornemens in aantal

A-ha, hier ben ikzelf ook flink schuldig aan! Ik stapel en stapel en pak meer en meer bij en voor ik het weet, zit ik met een twintigtal goede voornemens (nu ja, ik maak er doelen van) die ik wil halen tijdens het nieuwe jaar. En eerlijk: dat kan soms echt wel voor stress zorgen. Kies dus voor de allerbelangrijkste voornemens die je graag zou willen waarmaken.

14. Vier kleine overwinningen

Ben je je eerste kilo’s kwijt? Snoep je veel minder? Heb je net 1000 euro kunnen sparen? Top! Het is super motiverend om jezelf te belonen en ook je kleine overwinningen te vieren. Maar let daarbij natuurlijk wel dat je niet ineens veel geld gaat uitgeven terwijl je wilt sparen, of dat je ineens begint te bingen terwijl je gezonder wilt gaan eten.

goede-voornemens-volhouden
goede-voornemens-volhouden

15. Maak een collage of vision board

Dit is een superbelangrijke tip: maak een collage of een vision board van de doelen die jij wilt bereiken. Het is fijn om hier tussendoor naar te kijken en jezelf er even aan te herinneren waarom je dit allemaal doet.

16. Luister naar audioboeken of volg enkele Youtubers

Deze tips werkt echt heel goed voor mij: kies enkele motiverende audiobooks uit of volg enkele Youtubers die jij inspirerend vindt. Zo creëer je voor jezelf een soort van check-in iedere keer je luistert naar de video of audiobook (dit zijn mijn favoriete, inspirerende audiobooks en gewone boeken die mijn leven veranderd hebben) en krijg je weer een flinke boost voor je motivatie!

17. Kan je het koppelen aan gewoontes?

Zou je gewoontes kunnen maken van je goede doelen of kan je het koppelen aan bestaande gewoontes die je al hebt? Klinkt misschien heel simpel, maar dat valt soms nog tegen. Dit is eigenlijk ook een soort van bio-hacking: koppel je nieuwe gewoontes aan gewoontes die je al hebt, en het kost je veel minder moeite.

Voorbeelden: Ruim je voor je gaat slapen de vaatwasser al in? Ga dan ineens ook even met een doekje over het keukenblad, of leg nog snel even alle afwas op zijn plaats. Het zit ‘m in de kleine, dagelijkse dingen!

18. Beeld je leven in met je nieuwe gewoontes

‘Ah, wat als ik eindelijk wat fitter ben!’ of ‘Ik kan niet wachten tot ik een opgeruimd huis heb’. Hoe zou je leven eruitzien als je eindelijk je doelen bereikt? Beeld het in, schrijf het op of maak er een collage van! Iedere keer je wilt opgeven, kijk je er eventjes naar. Hoe zou jouw dag er specifiek uitzien als je je doelen bereikt hebt?

Tip: schrijf je ideale dag eens op en maak daarna een retroplanning op (oftewel: koppel je plannen terug. Welke stappen moeten er gezet worden voor je dat doel bereikt? Breek die stappen op in kleine tussenstappen en plak er een tijdlijn op)

19. Zet reminders in je agenda

Wij mensen zijn nogal eens vergeetachtig. Ik kan ervan meespreken… daarom is het niet gek om je doelen in je agenda in te plannen (of je deel-taken). Of plan een driemaandelijkse check-in met jezelf in.

20. Moeten je goede voornemens een heel jaar lang duren?

Wil je een no-buy gaan volgen? (Mijn tips voor een make-up no buy lees je hier) Misschien wil je dat geen heel jaar doen? Je kan ook klein beginnen voor enkele maanden en na die maanden beslissen om verder te doen. Soms vind je het een moeilijk vooruitzicht om jezelf iets een heel jaar te moeten ontzeggen en kan die mentale blokkade te groot worden.

Tip: Begin met een doel van 3 of 6 maanden en kijk of je het dan kan verlengen, als je dat graag wilt.

21. Neem je goede voornemens mee

Ik zei het al: schrijf je goede voornemens op in een bullet journal, en neem die met je mee. Of: maak een foto van je collage en zet die als telefoonachtergrond! Ik zeg maar: neem op een of andere manier je goede voornemens met je mee. Zo kan je jezelf er snel weer aan herinneren!

22. Surf op de goede flow

Ohjee, die klonk wat zweveriger dan ik het eigenlijk bedoel. Maar alles gaat zoveel makkelijker als je al een klein beetje succes boekt. Stel, je hebt een blog gemaakt omdat je graag een blog wilt beginnen. Top! De eerste maanden zullen zwaar zijn als je nog geen of weinig bezoekers hebt, maar klamp je vast aan de bezoekers die je wél hebt. En blijf schrijven, zeker ook op de momenten dat het goed gaat en je er vertrouwen in hebt dat het je wel zal lukken over een jaar. Geniet van die goede flow!

23. Denk aan je succes: wat als het lukt?

Wat als het lukt over een jaar om je goede doelen te behalen? Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe zie jij er dan uit op dat moment? Het helpt ontzettend goed om gemotiveerd te blijven als jij je goed voor de geest kan halen hoe je leven er op dat moment zal uitzien. Hier helpt het ook om een collage of een vision board te maken, als je dat leuk vindt!

24. Hier en nu

Denk aan het hier en nu: wat kan je hier en nu vandaag doen om je doelen te halen? Deel al je doelen op in kleine onderdelen en pak er vandaag iets uit. Wil je je rijbewijs graag halen? Bel dan vandaag naar een rijschool. Wil je graag 5 kilo afvallen? Eet dan vandaag veel meer groenten.

25. Kleine stapjes!

Ik zei het hierboven al kort: deel je grote doelen op in kleine, behapbare brokken en stapjes. Zo lijkt iedere stap die je zet, makkelijk bereikbaar (ook mentaal is dat belangrijk). Stel je voor dat je iedere dag 1 euro spaart. Lijkt heel weinig op het eerste zicht, maar bedenk je maar eens dat je dan in een volledig jaar tijd 365 euro gespaard hebt. Iedere stap is er eentje vooruit!

Bonus: goede voornemens (inspiratie)!

  • minder suiker eten
  • minder koolhydraten eten
  • afvallen
  • betere punten halen
  • een nieuwe baan zoeken
  • opnieuw gaan studeren
  • meer sporten
  • minder op social media zitten (blijf je nog wel even hier hangen, pretty please?)
  • meer lezen
  • meer tijd doorbrengen met familie, partner of kinderen
  • meer tijd voor jezelf nemen

Written by admin