in

Acryl gieten voor beginners: hoe werkt het, materialen, recepten

(Last Updated On: August 21, 2021)

Sinds een jaar of drie heb ik er een nieuwe hobby bij: acryl gieten! Eerst was ik heel erg sceptisch over deze hobby, maar ik doe het ontzettend graag. Sterker nog: ik zou willen dat ik wat meer vrije tijd had om aan deze hobby te spenderen! Maar: wat is acryl gieten eigenlijk en hoe begin je eraan? Welke materialen moet je ervoor in huis halen en is het een dure hobby? Zijn er speciale recepten voor pouring medium die je moet volgen, technieken die je onder de knie moet krijgen?

Ik geef je graag al mijn tips voor acryl gieten voor beginners waar je direct mee aan de slag kan!

Acryl gieten voor beginners

Zelf ben ik gek op acryl gieten en ook voor beginners zijn er echt al wel leuke creaties die je kan maken als je nog maar net start. Het is een erg leuke hobby, waar je wel wat plaats voor nodig hebt. Ik heb zelf ook nog enkele tips om zo milieuvriendelijk acryl te gieten, want dat is wel nodig bij deze hobby.

In het onderstaande filmpje geef ik je graag meer uitleg over hoe je het beste start met acryl gieten én toon ik je 7 gemakkelijke technieken waar je direct mee kan starten.

Wat is acryl gieten?

Acryl gieten of fluid art (het wordt ook paint pouring genoemd) is een verftechniek waarbij je werkt met sterk verdunde verf. In het Engels heet deze techniek Acrylic Pouring of Fluid Art. Het is een schildertechniek waarbij de de acrylverf verdunt met een pouring medium zodat de verf erg vloeibaar wordt en je kan gaan gieten op een canvas, hout… 

Acryl gieten benodigdheden

Eerst het belangrijkste: wat heb je nodig om aan acryl gieten te gaan beginnen? Eigenlijk helemaal niet zo veel! Je hoeft ook zeker geen smak geld neer te tellen als je aan deze hobby begint.

Mijn favoriete acrylverf

De acrylverf waar ik het allerliefste mee werk, is de acrylverf van Amsterdam: die droogt echt prachtig op!

Wat heb je nodig voor acryl gieten?

 • acrylverf (ik ben zelf erg fan van de verf van de Action, maar ook de acrylverf van Amsterdam is echt prachtig … kwalitatief ook beter dan die van de Action)
 • roerstokjes (ik gebruik houten stokjes die ik hergebruik, als de acrylverf eenmaal droog is, kan je die heel gemakkelijk van je stokje pellen)
 • bekertjes (ook hier: hergebruik ze zo vaak mogelijk, de bekertjes die ik gebruik, hebben een handig ruitpatroon: ideaal om snel te kunnen meten)
 • een bak om verf op te vangen (ik gebruik plantenonderzetters)
 • Pouring medium (ik gebruik meestal die van de Action, maar ook deze is fijn)
 • een canvas (ik gebruik goedkope en dunne canvasjes van de Action)

Niet nodig voor alle technieken, maar leuk voor de heb;

 • een goedkope haardroger (voor de Dutch Pour-techniek)
 • een rietje

Acryl gieten: Action

Als je snel en gemakkelijk wilt beginnen aan het gieten met acryl, raad ik je aan een tripje naar de Action te ondernemen. Daar kan je snel alle spullen kopen om mee te beginnen en kost het je geen rib uit je lijf. Als je later wat beter bent geworden en de technieken gemakkelijk onder de knie hebt, kan je overschakelen op kwalitatief betere verf zoals bijvoorbeeld de prachtige verf van Amsterdam.

 • canvas bij de Action kost niet veel en is direct klaar om op te gaan pouren
 • er zijn goedkope flessen pouring medium waardoor je zelf niet aan de slag moet gaan met gedestilleerd water, floetrol, PVA-lijm etc…
 • De verf van Van Bleiswijck is fijn om als beginner mee te werken
 • Je kan er ook ineens je kartonnen bekertjes en kartonnen stokjes kopen

Recept acryl gieten

Een van de meest gestelde vragen: wat is het recept om aan acrylgieten te beginnen? Zelf heb ik gewoon écht geen zin om te gaan rekenen en afmeten, dus ik gebruik zelf de pouring medium van de Action. Daarvan gebruik ik 50% en nog eens 50% verf. Afhankelijk van de dikte van de verf, moet je soms wat extra pouring medium toevoegen, net tot je een consistentie hebt die te vergelijken is met lopende honing.

Acryl gieten op hout

Als je niet steeds canvassen wilt kopen, kan je ook gemakkelijk acryl gieten op hout. Ik zou je dan wel aanraden om je hout eerst goed te behandelen met een gesso of primer.

Acryl gieten met floetrol

Ook met floetrol kan je acrylgieten en de floetrol wordt dan gebruikt als pouring medium. Zelf heb ik dat nog niet gedaan, maar ik lees vaak dat je als recept het beste dit gebruikt (zelf niet getest, dus laat zeker in de comments eventjes weten of je dit een goed recept is of wat jouw recept is):

 • floetrol

acryl gieten workshop

Wil je graag een workshop volgen? Bekijk dan zeker mijn filmpje hierboven, dat is een soort van online workshop! Ik laat je zien wat je nodig hebt om te starten met acryl gieten (kleine tip: je kom al ver met een 30 euro in de Action en kan daar gewoon alles halen) en deel 7 leuke technieken met jou.

Acryl gieten met water

Je kan ook acryl gieten met water: dit heet een Dutch Pour. Het is niet zo heel gemakkelijk om een Dutch Pour te maken met alleen water en verf, niet alle verf is hier trouwens voor geschikt. Ik heb dit zelf al  eens getest met de verf van de Action, maar dat werkte niet goed. De verf werd brokkelig. Met de verf van Amsterdam ging dit veeeel beter! bol

Acryl gieten zonder siliconen

Liever geen cellen in je pourings? Dan raad ik je aan om niets anders te mengen in je verfmengsel. Gebruik alleen pouring medium (als ik die van de Action combineer samen met de verf van Van Bleiswijck, krijg ik geen tot amper cellen). Voeg zeker geen silicone toe, dan krijg je cellen.

Acrylverf gieten cellen

Wil je graag cellen in je pourings krijgen? Dan kan je beginnen werken met siliconen. Doe een drupje silicone in je mengsel en je zal zien dat je heel mooie cellen krijgt. Je kan hiervoor ook een haarserum gebruiken waar silicone in zit (en dat zijn de meeste).

Acryl gieten met föhn

Je hebt vast al eens acrylgietfilmpjes gezien met een fohn. Hoe werkt dat? Je hebt een fohn nodig met een smal opzetstuk (Rinske Douna gebruikt deze techniek bijvoorbeeld erg vaak). Zelf heb ik dit ook al enkele keren geprobeerd, maar ik heb er nog niet de juiste haardroger voor gevonden: of ze zijn te slap, oftewel net veel te sterk (en er hang verf tegen mijn muren ;)).

Verf voor acryl gieten

Welke verf gebruik je het best voor acrylgieten? Je las het al in dit artikel: ik ben zelf ontzettend fan van de verf van de Action en als ik wat meer budget uit te geven heb, koop ik die van Amsterdam graag (die kleuren zijn prachtig)!

hoe begin je aan acrylgieten
hoe begin je aan acrylgieten

Acryl gieten youtube

Ik heb zelf ook al enkele handige filmpjes op Youtube gemaakt, dus neem daar zeker ook eens een kijkje en abonneer je, als je daar zin in hebt!

Ik wens je heel veel plezier met deze nieuwe hobby! Het is zo leuk en je zal vaak opnieuw versteld staan van wat er uit de verf komt!