in

Bullet Journal Burnout? (Krijg je stress van je bullet journal?)

(Last Updated On: January 15, 2020)

Het is januari en ik loop achter op mijn bullet journal setup. Al weken zie ik de ‘bullet journal setup’-video’s op Youtube verschijnen en vandaag – 4 januari 2020 – heb ik eindelijk een beginnetje gemaakt aan de mijne. Niet dat ik dat op dit moment zo nodig vond (ik voel me belabberd dankzij een keelontsteking), maar ik voel nogal veel druk. Zeker sinds ik een Youtubekanaal begonnen ben, voel ik een constante druk om mijn Bujo filmpjes af te hebben voor de maand die komt, of zoals nu, voor het jaar begint. En ik? Ik zit te gapen naar mijn bullet journal en begin het een flink vervelend ding te vinden… of toch vooral de druk die ik erdoor begin te voelen. En dat voor iets wat ik een jaar geleden een hobby zou noemen. Tijd om daar weer verandering in te brengen!

Bullet Journal ‘Burnout’?

En ik ben niet alleen: zelfs bullet journalers die geen Instagram of Youtube hebben om hun kunsten tentoon te spreiden, worden ook nogal zenuwachtig, merk ik. Ik zit in verschillende bullet journal groepen op Facebook en ik merk hoe nerveus mensen worden: eerst zijn ze nerveus om überhaupt te beginnen in hun notitieboekjes en willen ze geen fouten maken, maar ze zijn ook zenuwachtig om het goed te doen. Perfectionisme, misschien? Maar rond Kerstmis viert het allemaal hoogtij, en ik vind het eerlijk gezegd nu doodvermoeiend.

Het is niet eens dat ik kan leven van mijn Youtubekanaal (al ben ik echt waar ongelofelijk blij met mijn 62 abonnees, écht waar <3) , of dat er überhaupt ook maar iéts van geld binnenkomt door alle moeite die ik steek in het filmen en editen (eerder het omgekeerde, laat ik heel eerlijk zijn), en eerlijk gezegd: de lol is er voor mij een beetje af. Ik heb me uitgeschreven uit verschillende Facebookgroepen en heb de notificaties op onzichtbaar gezet, want ik ben er op dit moment een beetje klaar mee. Ik zit zelf niet helemaal ‘on track’ qua setups en om dan te zien dat er al mensen zijn die tot in maart zitten met hun setup, is op dit moment eventjes niet zo goed voor mij.

Toen ik het allemaal nog niet filmde, was het voor mij nog leuk om bij te houden. Het maakte niet echt uit hoe mijn spreads eruit zagen en ik zat in geen enkele bullet journal groep. Hooguit keek ik soms eens op Pinterest, maar dan zocht ik het zelf op (in plaats van dat 90% van mijn Facebooktimeline bestaat uit die posts): een pak minder prikkels.

(ik weet op voorhand dat er mensen zijn die aantstoot gaan nemen aan deze titel en dat ik de term burnout hiervoor gebruik. Chill. Ik weet zelf ook hoe erg een burnout is, maar het bekte lekker en gaat voornamelijk om het idee erachter.)

Leren tekenen?

Een van mijn doelen in 2019: leren tekenen én kalligrafie aanleren. Want hey, ik voelde me een slechte bullet journaler omdat ik niks bak van beide. Ik heb ontdekt dat ik meer een stempel- en sticker-bullet journaler ben, en dat is ook gewoon prima. Maar zelfs dan is er een soort druk om alles zo mooi mogelijk te maken. En hoewel ik net daarom een godsgruwelijke hekel heb aan allerlei ‘Pinterest-perfect’ of ‘Instagramperfecte’ dingen, ben ik toch in die put gevallen. Ik maak mooie spreads (soms ;)), maar gebruik ze helaas lang niet allemaal.

Leren tekenen en een leuker kalligrafiehandschrift krijgen, zou heel leuk zijn. Maar ik maak er geen to-do-dingetje meer van. Leuke stickers en washitape genoeg om dat niet te moeten kunnen! Maar ook hier: ik heb véél stickers en washitape gekocht net omdat ik alles mooier wil maken. En dat terwijl ik dik een jaar geleden heel happy was met mijn 3 rolletjes washitape en mijn boekje stickers van Mus.

Nu kijk ik naar mijn bullet journal collectie, en word er weer een beetje zenuwachtig van. Het is minder dan wat veel bullet journal liefhebbers hebben, dat is waar, maar voor mijn doen is het wat veel geworden. En dat allemaal onder het mom van ‘maar ik wil een Bullet Journal Youtuber/ Instagrammer/ blogger worden en ik wil veel kunnen testen’.

Dat was trouwens éxact de valkuil die ik had toen Glamourista vroeger nog een pure beautyblog was: ik kocht collecties volledig onder hetzelfde mom en mijn kamer puilde uit, vol make-up die ik nooit op zou krijgen of zou gebruiken: het was veel te veel. Nu zie ik dit wat terugkomen bij mijn knutselspullen, dus wordt het tijd om op tijd een beetje in te grijpen voor mezelf en op de rem te gaan staan.

Terug plezier krijgen in Bullet Journalen

Dus: mijn idee voor 2020: ik moet maar eens kijken of ik weer plezier kan krijgen in Bullet Journalen. Op dit moment voelt het allemaal als ‘moeten’. Het is gewoon ook veel op het einde van het jaar: bullet journal flip throughs maken, je 2020 setup, januari beginnen plannen, ondertussen nadenken over je doelen voor het komende jaar,… Voor iemand die het allemaal alleen maar tijdens vakanties en in het weekend overdag kan filmen.

Less is more?

Dit jaar ga ik ook proberen om niet te veel te kopen voor mijn hobby’s, tenzij ik echt dingen opmaak: ik kocht in 2019 sinds mei echt veel om uit te proberen (gelukkig heb ik veel andere mensen hier ook blij mee kunnen maken) zowel voor mijn bullet journal als voor andere hobby’s die ik graag wou gaan proberen. De laatste weken heb ik mijn hobbykamer flink uitgemest en gekeken naar wat ik wél graag doe en gebruik, welke materialen wél kwalitatief genoeg zijn om bij te houden. Mijn hobbykamer wordt gelukkig weer een beetje rustiger en ik krijg overal wat meer ruimte en leegte. Heerlijk.

Ik heb het boek van Ryder Carroll hier nog liggen om te lezen, maar ergens twijfel ik: hoewel ik benieuwd ben naar de originele bullet journal methode, wil ik mezelf ook niet nog eens dat keurslijf opleggen. De ene keer bullet journal ik graag eens minimalistisch, de andere keren plak ik graag alles vol met washi tape en stickers.

Mijn conclusie: ik wil niet ieder eind van de maand weer die druk voelen omdat half Youtube ondertussen weer vol staat met filmpjes voor de nieuwe maand en ik even geen tijd heb om enkele uren uit te trekken om te filmen en editen. Ik ga het rustiger aan doen en eens kritischer kijken welke spreads ik wel en niet gebruik. Ik blijf voorlopig uitgeschreven op veel Bullet Journal groepen en zoek wel weer inspiratie op als ik er zelf weer aan toe ben. Dit jaar mag ik maar weinig bullet journal spulletjes kopen , en hetzelfde met knutselspulletjes. Plus: ik moet veel gaan opmaken het komende jaar en misschien eens gaan kijken of het me lukt om in 1 keer alvast enkele maanden tegelijk te kunnen filmen. Ik ga er alvast nog eventjes verder over nadenken hoe ik dit ga aanpakken!

Als jij ook eventjes je bullet-journal-stress of -ergernissen kwijt wilt, de comments staan wagenwijd open voor je 🙂