in

Test: de beste natuurlijke foundation / BB Cream / CC cream / tinted moisturiser

(Last Updated On: March 21, 2021)

Ben je al een tijdje op zoek naar de beste natuurlijke foundation, CC cream of BB cream? Misschien heb je liever de beste natuurlijke of bio tinted moisturiser of poeder? Ik ben zelf al enkele jaren bezig om mijn make-upcollectie wat natuurlijker en biologischer te maken. Groot voordeel: veel van deze producten zijn daardoor ook ineens vegan en dierproefvrij (cruelty free).

Het is erg moeilijk om goede natuurlijke make-up te vinden, en in het bijzonder natuurlijke foundation of een getinte dagcrème. Er zijn vaak maar weinig tinten te koop bij deze merken (helaas is dat redelijk typisch aan natuurlijke make-upmerken) wat ervoor zorgt dat deze merken helemaal niet inclusief zijn: met een donkere huidskleur (of zelfs: ietwat donkerdere huidskleur) kan je helaas vaak nog niet veel vinden bij deze merken. Hopelijk komt daar snel verandering in!

De onderstaande foundations heb ik allemaal zelf getest, in tegenstelling tot veel andere ‘de beste foundations’-artikelen die je zo op het internet kan vinden 😉 Ik geef je graag mijn persoonlijke mening over deze foundations, BB-creams, CC-creams, tinted moisturisers en poeders.

Heb jij zelf een hele andere ervaring met deze producten? Dan zou ik het héél fijn vinden als je dat hieronder in de comments laat weten! Wat voor mijn huid en huidskleur werkt, werkt natuurlijk lang niet voor iedereen.

Oké, laten we maar aan deze grote natuurlijke foundation-test beginnen! Ik vertel je wat ik fijn en niet fijn vond aan deze natuurlijke foundations/ BB creams / CC creams/ tinted moisturisers en poeder én laat je zien hoe de verpakking eruit ziet en hoe deze producten eruit zien op mijn huid (heel erg nodig bij sommige van deze producten).

De beste natuurlijke foundation / BB Cream / CC cream / tinted moisturiser

1. 100% Pure water full coverage foundation

Deze 100% Pure water full coverage foundation is echt waar fantastisch! Zodra ik mijn samples opgebruikt heb, en ik mijn 2 niet-zo-gezonde-foundations van The Body Shop opgemaakt heb, ga ik deze fullsize kopen. Heerlijke foundation die je gewoonweg niet voelt liggen op je huid, maar toch je huid mooi glowy maakt.

Dit is geen full coverage foundation zoals de naam doet vermoeden, eerder medium dekking. En dat vind ik persoonlijk prima, ik zie zelf graag mijn eigen huid nog door de foundation. Hou je meer van een ‘plamuurfoundation’, gaat dit helaas niet jouw ding zijn.

Ik breng deze foundation aan met een licht vochtige beautyblender voor het mooiste en natuurlijkste resultaat. Als je hier graag eerst eens wat samples van wilt testen, die kan je hier ook gemakkelijk shoppen!

 • voel je niet liggen op je huid
 • lopende foundation – water, hè 😉
 • heel natuurlijk resultaat
 • medium dekkend
 • dewy foundation
 • vegan
 • cruelty free
 • dure foundation: rond de 43 euro per flesje

Ik testte enkele kleuren uit:

100-pure-water-foundation-neutral-1.0
100-pure-water-foundation-neutral-1.0
100-pure-water-foundation-cool-2.0
100-pure-water-foundation-cool-2.0
100-pure-water-foundation-neutral-1
100-pure-water-foundation-neutral-1
100-pure-water-foundation-neutral
100-pure-water-foundation-neutral

Deze natuurlijke foundation shop je hier.

2. PHB Ethical Beauty liquid foundation

Deze PHB Ethical Beauty liquid foundation vond ik ook heel erg fijn om uit te testen. Dit is een wat dikkere foundation qua consistentie – al helemaal als je ‘m vergelijkt met de 100% Pure water full coverage foundation – maar is wel heel erg fijn.

Hij ligt zeker niet als een dikke laag op je gezicht, dat hadden enkele andere uit deze test helaas wel. Zelf vind ik dat helemaal geen fijn gevoel op mijn huid. De kleuren die goed bij mij passen, zijn ‘cream’ (mijn winterkleur) en ‘light’ mijn zomerkleurtje (die is ook een tikje geliger van kleur).

Light is dus een donkere kleur dan cream! Pas heel goed op als je deze foundations graag online wilt kopen en koop eerst eventjes een setje samples. Vaak zijn natuurlijke foundations best duur, dus hier bespaar je jezelf flink wat geld mee.

Deze foundation ligt ook erg mooi op mijn huid, je ziet het amper. En dat vind ik zelf heel belangrijk!

 • dikkere foundation
 • let goed op de kleuren en bestel een sample als dat lukt!
 • trekt mooi in de huid, blijft niet plakken
 • prijs:
 • vegan
PHB-ethical-beauty-foundation-cream
PHB-ethical-beauty-foundation-cream
PHB-beauty-ethical-beauty-foundation-light
PHB-beauty-ethical-beauty-foundation-light

Deze foundation shop je hier

3. PHB Ethical Beauty BB Cream

Deze BB cream vond ik ook erg fijn, maar was een moeilijkere om goed te matchen qua kleur. Porcelain was een beetje te licht, Fair was dan weer te donker en te gelig. Maar: de structuur is heel fijn om aan te brengen.

PHB-ethical-beauty-BB-cream-fair
PHB-ethical-beauty-BB-cream-fair
PHB-ethical-beauty-BB-cream-porcelain
PHB-ethical-beauty-BB-cream-porcelain

Deze BB cream van PHB Ethical Beauty, shop je hier

4. Inika organic: certified organic liquid foundation

De ‘cream’-kleur is een beetje te licht voor mij in de zomer, maar er zijn nog enkele andere kleuren. Helaas is hun gamma ook weer niet zo heel breed, maar er zijn ook enkele donkerdere en lichtere kleuren foundation.

Deze foundation smeerde erg fijn uit en kon ik zelfs gewoon met mijn vingers aanbrengen.

Inika-organic-liquid-foundation-cream
Inika-organic-liquid-foundation-cream

Deze foundation shop je hier (ook samples van te krijgen).

5. Boho compact foundation

Deze foundation is een crèmefoundation, maar in de verpakking van een poederfoundation, als je nog kan volgen? Ik heb deze foundation een half jaar lang gebruikt tot ik niet meer de juiste kleur kon vinden, helaas. Deze was voor mij ideaal als zomerfoundation, maar voor in de winter zat er voor mij op dat moment geen ideale kleur bij.

Het is wel heel handig om dit type foundation gewoon in je tas mee te nemen, je brengt het aan met een sponsje. Deze foundation was erg dekkend.

 • handig om mee te nemen
 • minder verpakking
 • neemt minder ruimte in
 • erg dekkend
 • weinig kleurkeuze
boho-compact-foundation
boho-compact-foundation

Deze natuurlijke foundations en tinted moisturisers vond ik niet fijn:

100% Pure Healthy foundation

Deze foundation vond ik ook niet zo fijn, dan vond ik de water foundation uit hun gamma het fijnste om mee te werken. Ik vond het moeilijk om de 100% Pure Healthy foundation mooi in mijn huid ingewerkt te krijgen en het leek alsof de foundation er te erg op bleef liggen. Heel jammer, want dit is best een dure foundation!

100-pyre-healty-foundation-alpine
100-pyre-healty-foundation-alpine
100-pure-healthy-foundation-creme
100-pure-healthy-foundation-creme

Deze foundation vind je hier online te koop.

PHB Ethical Beauty tinted moisturiser

Oh, wat was dit dik spul! Ik kreeg het helemaal niet mooi uitgesmeerd over mijn gezicht, waardoor je eindigt met ‘pigmentplekken’ op je gezicht en je de nog dik op mijn gezicht zag liggen. Nope, dit was voor mij echt niets. Heel jammer, ik had graag een fijne, goed uitsmeerbare  gevonden met een kleurtje. Dit zie je niet zo heel goed op de foto’s, maar deze tinted moisturiser vond ik geen aanrader.

 • hele dikke consistentie
 • kreeg de kleur niet mooi verdeeld op mijn huid
PHB-ethical-beauty-tinted-moisturiser-porcelain
PHB-ethical-beauty-tinted-moisturiser-porcelain
PHB-ethical-beauty-tinted-moiseriser-fair
PHB-ethical-beauty-tinted-moiseriser-fair

Lavera Moisturising Cream 3in1

Oei, dit was ook een grote miskoop, helaas. Ik kocht deze getinte crème vorig jaar zelfs nog, als deel van mijn ‘no buy’ capsule make-up collectie. Maar helaas… ook al had ik de lichtste tint (of één na lichtste, misschien), de kleur paste helemaal niet bij mij en bleef heel erg op de oppervlakte van mijn huid liggen. Heel erg jammer, want het voelde heel goed aan qua structuur. Wel ietsje dikker, maar je voelde wel dat het echt je huid verzorgde en goed voedde.

 • voelde heel goed aan op mijn huid
 • maar: verkeerde kleuren die te erg opvielen

 

Boho Organic Fluid Foundation 01 – Beige diaphane

Van deze foundation had ik hoge verwachtingen: ik heb al enkele producten getest van Boho en was al best wel happy met dit merk – niet alles, natuurlijk. Ik was aan het shoppen en kwam het merk nogmaals tegen en dus besloot ik om een poeder mee te pakken en gelijk ook deze fluid foundation eens te gaan testen.

Oh boy… dit was ook weer niks. Heel erg spijtig! De crème voelde wel goed aan (al droogde mijn tube wel erg snel uit), maar het pigment bleef alweer zo duidelijk op je huid liggen. Of ik het er nu probeerde inwerken met mijn vingers, make-up kwasten of met mijn Beautyblender… het zag er nooit mooi uit.

 • tube foundation snel uitgedroogd
 • kreeg de foundation niét ingewerkt in mijn huid
 • bleef als een masker op mijn huid liggen
 • kleuren kwamen niet mooi overeen met mijn huidskleur

 

Boho Compact Powder – Diaphanous Beige

Dit poeder wilde ik graag testen om een meer natuurlijk poeder in mijn make-upcollectie te hebben. Maar helaas: het was erg moeilijk om dit poeder te combineren met mijn foundation of dagcrème. Jammer, want de kleur was nog dichtbij mijn eigen huidskleur.
 • poeder ligt erg op de huid
 • moeilijk te combineren met je dagcrème of over vloeibare foundation

Inika organic certified organic BB cream

Hm, ik denk hoe langer hoe meer dat ik gewoon niet gek ben op BB cream of CC cream en dat het ook moeilijk is om die formules goed te maken, zeker als het gaat om natuurlijke ingrediënten.
Deze Organic certified BB cream van Inika wilde ik heel graag testen, maar ik ben er toch nog niet 100% tevreden over: het pigment ligt weer veel te erg op mijn huid en is erg moeilijk om goed in de huid te werken.
 • niet veel kleuren
 • blijft op je huid liggen
 • hydrateert je huid goed
 • de kleur is perfect voor mijn huidskleur (‘cream’ is een geligere kleur)
Inika-organic-BB-cream-cream
Inika-organic-BB-cream-cream

Shop deze BB cream hier

Wat is foundation?

Foundation is make-up en wordt gezien als de basis van je gezichtsmake-up. Het is een laagje crème met pigment dat je aanbrengt op je huid om je huid er beter uit te laten zien.

Waarom kiezen voor een natuurlijke foundation?

In normale foundations zitten nogal controversiële ingrediënten waarvan vele vrouwen de laatste jaren beslissen dat ze die toch liever niet in hun huid laten dringen. Je foundation blijft namelijk niet op de oppervlakte, maar wordt ook voor een stuk opgenomen door je huid in je lichaam.

Een natuurlijke foundation gebruikt die ingrediënten niet en zal bijvoorbeeld meer focussen op biologische ingrediënten, natuurlijke boter en oliën in de formule, geen synthetische ingrediënten , geen alcohol, geen schadelijke SPF maar gezondere varianten,…

Hoe lang blijft foundation zitten?

Dat hangt van de foundation af, maar bij een goede foundation kan je uitgaan van een uur of 5-6. Ook al beloven sommige merken dat de foundation tot wel 24 uur blijft zitten, zijn wij er nog geen enkele tegengekomen die dat ook echt deed.

Welke kleur foundation past bij mij?

Dit is een moeilijke: welke kleur foundation past bij jou? Het is moeilijk om je foundation kleur te matchen, laat staan om dat online te moeten doen. Probeer daarom ook samples te bestellen als dat lukt, of zoek foundation swatches op van het merk dat je graag wilt proberen.

Kies in ieder geval nooit voor een donkerdere kleur foundation om zelfbruiner te vervangen! Dat staat namelijk nogal raar. Wat je wel kan doen – ik moet dit in de zomer bijvoorbeeld vaak doen – ik bruin een beetje ‘gelig’ en moet dan kiezen voor een meer geligere ondertoon bij mijn foundation.

beste-natuurlijke-foundation
beste-natuurlijke-foundation

foto: Gabrielle Henderson op Unsplash

 

Lees ook: de beste sulfaatvrije shampoo

Written by admin