in

Zorg jij wel goed voor je schoenen?

(Last Updated On: March 26, 2018)

De laatste jaren werd ik meer en meer minimalistisch: dat wilt niet zeggen dat ik nooit meer een leuk paar schoenen of een mooie handtas koop (integendeel). Nu kies ik veel sneller voor wat duurdere exemplaren waarvan ik weet dat ik ze nog jarenlang met enorm vele plezier zal dragen. Een van mijn favoriete paren schoenen is nu een paar zwarte hakken van Esprit en ik probeer voor al mijn schoenen enorm goed te zorgen.

Je schoenen verzorgen, hoe doe je dat?

Allemaal heel leuk en wel, maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik geef jullie mijn persoonlijke tips die ervoor zorgen dat ik mijn duurdere paren schoenen in tip-top-conditie kan houden.

schoenen-verzorgen

(Photo by Leah Kelley from Pexels)
  • Draag je schoenen niet iedere dag: je schoenen niet iedere dag van de week aandoen, klinkt misschien heel erg contraproductief. Zeker als je rekening houdt met de cost per wear (je deelt de kostprijs van je paar schoenen door het aantal keren dat je het draagt)
  • Maak van de schoenmaker je beste vriend: mijn schoenmaker ként mij en groet me iedere keer ik zijn zaak voorbijwandel. Oké, toegegeven, ik woon een straat verder… Maar ik vind het echt heel erg belangrijk om ieder seizoen mijn mooie schoenen en laarzen een make-over te geven bij de schoenmaker. Ik laat ritsen vervangen, de hakken vervangen (ik ben iemand die heel erg op haar hakken steunt, die dingen verslijten al terwijl ik ernaar kijk), het leer inbalsemen,… Dit keer was ik gelukkig ietsje vroeger bij hem met mijn verslijtende hakken waardoor het allemaal veel makkelijker te herstellen valt. Stel dat je voor een paar laarzen 180 euro betaald hebt, is die 15 euro voor een nieuw paar hakken een kost die je zeker eens moet maken, je krijgt daardoor weer enkele extra jaren plezier van je schoenen!
  • Laat goedkope schoenen links liggen: dit is geen populaire tip als je je aan een budget moet houden. Maar eigenlijk ben je – ook voor je voeten – veel beter af met duurdere schoenen die kwalitatief veel beter zijn en die je na enkele jaren nog altijd met plezier draagt. Goedkopere schoenen hebben ook vaak een slechter voetbed waardoor je voeten minder goed ondersteund worden, dus laat zeker niet alleen je portemonnee beslissen als je een paar schoenen koopt!