in

Waarom is een zonneleesbril een goed idee?

(Last Updated On: April 28, 2021)

Naarmate je ouder wordt, moet je vaker een leesbril gaan gebruiken: je ogen zijn niet meer zo goed in het lezen van al die lettertjes dichtbij. Maar, hoe zit dat dan als je in de zomer lekker buiten met een magazine op je tuinstoelen wilt ploffen? Moet je dan een dubbele bril gaan dragen om je ogen ondertussen ook goed te beschermen tegen de zon?

Wat is een zonneleesbril

Voor veel mensen is het nog een ‘nieuwigheidje‘: een zonneleesbril. Zoals de naam al doet vermoeden, is een zonneleesbril een leesbril met getinte glazen zoals een zonnebril. Erg handig, zo hoef je geen zonnebril over je normale leesbril te dragen. Je kan zonneleesbrillen online kopen.

Leeszonnebril
Leeszonnebril

Zelf heb ik 10 jaar geleden mijn ogen laten opereren (ik liet ICL-lenzen implanten in mijn ogen omdat ik een flinke sterkte had) en heb nu een cyste in mijn linkeroog. Soms wordt die wat te groot en ontzettend lichtgevoelig, dus ik heb nu ook écht aan den lijve moeten ondervinden hoe belangrijk een goede zonnebril is voor je ogen.

Waarom is een zonneleesbril handig?

Zeker in de zomer, maar ook in de winter en andere seizoenen, kan je ineens wat last krijgen van de zon, zeker als die wat lag staat. Als je dan ook nog eens een leesbril nodig hebt, kan dat een beetje onhandig te combineren zijn.

Investeer in een goede zonnebril

Natuurlijk schrijf ik graag over de zonnebrillen trends, maar daarnaast zijn zonnebrillen gewoon ook echt nodig om je ogen te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. De zon beschadigt dus niet alleen je huid, ook je ogen en haar.

UV-straling, dezelfde stralen die zonnebrand en huidkanker veroorzaken, zijn erg ontzettend slecht voor je ogen. Wist je dat ze cataract, ooglidkanker en gezwellen aan de ogen veroorzaken?

Blauw licht: schadelijk

Wie gevoelig is voor de zon, loopt extra kans. Ook hebben je ogen bescherming nodig tegen het violette en blauwe light van de zon: die veroorzaken maculadegeneratie

Donker
Ten slotte kan het felle licht ook je vermogen om te kijken in het donker aantasten, zeker als je lang met onbeschermde ogen in de zon hebt gezeten. De ogen kunnen zich steeds minder snel en minder goed aanpassen aan het donker of aan het licht binnenshuis. Naar huis rijden na een dagje in de zon kan hierdoor extra gevaarlijk worden.

Draag een zonnebril dus altijd buitenshuis als de zon schijnt, of je nu werkt, rijdt, sport, wandelt, zont of boodschappen doet. Zet ook kinderen een zonnebril op.

Hoe herken je een goede zonnebril?

Een goede zonnebril is natuurlijk onmisbaar als je je ogen tegen de zon wil beschermen. Maar niet elke zonnebril biedt de bescherming die ze claimen. Daarom let je beter op volgende kenmerken:

UV-bescherming voor je ogen

Geloof niet zomaar dat een zonnebril voldoende beschermt tegen UV-straling. Test de zonnebril voor je deze koopt, of koop deze waar ze de brilglazen kunnen testen of waar de verkoopsters je goede raad kunnen geven. Een goede zonnebril blokkeert ten minste 99 procent van UVA en UVB-straling.

De juiste tint zonnebril

De tint in de zonnebril moet overal even sterk zijn. Kies je toch voor een graduele tint, zorg er dan voor dan de glazen lichter worden van boven naar beneden. Kies je een bril om te rijden, kies dan voor een grijze tint omdat deze je toelaat de verkeerslichten juist te zien.

Zo, hopelijk weet je nu wat beter welke leeszonnebril je moet kopen!

Written by admin