in

Welke zonnebril staat het beste bij jouw gezicht? Deze zonnebril past bij jou! (man en vrouw)

(Last Updated On: June 7, 2020)

Welke zonnebril staat het beste bij jouw gezicht? De kleren maken de man of vrouw zegt men weleens, vaak zorgt een zonnebril net voor dat extra stukje sexappeal, plus: het is nog eens goed voor je ogen (als je tenminste een goede zonnebril hebt). Een zonnebril is in verschillende soorten en maten beschikbaar. Het antwoord op de vraag ‘welke zonnebril staat mij?’ kan je vinden, wanneer je weet wat voor vorm van gezicht je hebt. Je gezichtsvorm bepaalt uiteindelijk hoe het montuur eruit komt te zien.

Welke zonnebril past bij mij?

Eerst en vooral is het dus nodig om je gezichtsvorm te gaan bepalen. Geen nood: daar hebben we ook al over geschreven: je gezichtsvorm bepalen (vrouwen) en wat is mijn gezichtsvorm (mannen).

zonnebril-past-gezicht
zonnebril-past-gezicht

Deze zonnebril staat bij jouw gezicht:

1. Vierkant gezicht: zonnebrillen

Een vierkant gezicht heeft duidelijke jukbeenderen, een kaak die hoekig is en een breed voorhoofd. Eigenlijk lijkt het erg op een rond gezicht, maar dan meer hoekig. Vaak wordt er aangeraden bij een vierkant gezicht om een het wat meer ‘zacht’ te maken, zeker bij vrouwen. Kies daarom voor een zonnebril met meer ovale glazen, een brede bril of een ronde zonnebril.

Staat jou goed:

 • ovale zonnebril
 • ronde zonnebril
 • brede zonnebril, maar met afgeronde hoeken

Minder geschikt voor jouw gezichtsvorm zijn zonnebrillen met ook hardere lijnen zoals een vierkante zonnebril, een cat eye zonnebril,…

Minder geschikt voor jouw vierkante gezichtsvorm:

prada-zonnebril
prada-zonnebril

(shop hier)

2. Zonnebrillen voor een rond gezicht

Heb jij een rond gezicht? Dan wil je er net voor zorgen om balans te krijgen in je gezicht met wat bredere monturen en wat meer hoekige monturen. Daarbij denken we dan aan rechte zonnebrilmonturen, vierkante brilmonturen, een ovale brilmontuur,… Er zijn veel stijlen van zonnebrillen die goed bij jou zullen passen! Als je je gezicht graag wat optisch wilt verlengen en wat meer ovaler wilt laten lijken, is een zonnebril met lichtjes oplopende zijkanten ideaal. Kies voor zonnebrillen met een redelijk dunne frames, niet te dik.

Staat jou goed:

 • vierkante brilmonturen
 • rechthoekige brilmonturen
 • ovale brilmonturen

Minder geschikte zonnebrillen voor een rond gezicht:

 • ronde brilmonturen
ray-ban-wayfarer-zonnebril
ray-ban-wayfarer-zonnebril

Shop hier

zonnebril-past-bij-mij
zonnebril-past-bij-mij

3. Langwerpig gezicht

Hoe weet je of je een langwerpig gezicht hebt? Bij een langwerpig gezicht is de lengte van je gezicht, langer dan de breedte ervan. Dat is bij een ovaal gezicht bijvoorbeeld ook zo, maar bij een langwerpig gezicht is het nog langer. Bij een langwerpig gezicht, heb je meer rondingen in je gezicht dan bij een rechthoekig gezicht (dat heeft eerder rechte hoeken zoals de kaaklijn, kin,…).

Welke zonnebrillen staan leuk bij een langwerpig gezicht? Bij een langwerpig gezicht ga je proberen om de aandacht wat te verleggen van je lange gezicht, naar wat meer breedte. Daarom zijn deze monturen echt heel goed voor jou: brede monturen, een vierkante bril, een zonnebril met een cat-eye montuur. Jij kan heel gemakkelijk een groot montuur hebben, terwijl veel andere gezichtsvormen daar niet mee wegkomen.

Deze zonnebrillen staan goed bij een langwerpig gezicht

 • zwaardere brillen
 • een rechthoekige bril
 • brillen met brede glazen
pilotenbril-zonnebril
pilotenbril-zonnebril

Shop deze zonnebril hier

zonnebril-past-bij-mij
zonnebril-past-bij-mij
rayban-aviator-zonnebril
rayban-aviator-zonnebril

Ray-Ban aviator: shop hier

 

ray-ban-wayfarer-zonnebril
ray-ban-wayfarer-zonnebril

Klassieker: de Wayfarer zonnebril van Ray-Ban

4. Ovaal gezicht

Een ovaal gezicht is erg symmetrisch, of meestal toch. Daarom staan veel types brilmonturen erg goed bij jou: jij kan prima een pilotenbril dragen, een wayfarer, cat eye zonnebril, een vierkante zonnebril, een brede zonnebril,… het is vooral kwestie om veel zonnebrillen te passen en te kijken waar je voorkeur naartoe gaat.

 • wayfarer zonnebril
 • pilotenbril (aviator zonnebril)
 • vierkante zonnebril
 • cat eye zonnebril
 • brede zonnebril
cat-eye-zonnebril
cat-eye-zonnebril

Shop hier

ronde-zonnebril
ronde-zonnebril

Shop hier

pilotenbril-zonnebril
pilotenbril-zonnebril

Shop hier

zonnebril-past-bij-mij
zonnebril-past-bij-mij

5. Hartvormig/ omgekeerde driehoek

Hoe weet je of je een hartvormig gezicht hebt? Ook wel de omgekeerde driehoek genoemd. Bij een hartvormig gezicht is je gezicht het breedste bij je slapen en loopt in een omgekeerde driehoekige vorm naar je kin toe. Je kin is redelijk opvallend. Het grote verschil tussen een omgekeerde driehoek en een hartvormig gezicht, is de haarlijn, maar dat maakt verder voor een zonnebril of gewone bril eigenlijk niets uit.

De zonnebril die het beste staat bij iemand met een hartvormig gezicht of een omgekeerde driehoek, is een pilotenbril, of een deels randloze bril. Zorg ervoor dat je bril mooi wegblendt in je gezicht.

Staat jou wat minder:

 • brillen met een zware rand
 • brede brillen
 • langwerpige zonnebrillen
pilotenbril-zonnebril
pilotenbril-zonnebril

Shop hier

dior-zonnebril-stellaire
dior-zonnebril-stellaire

shop hier

6. Zonnebril voor een ruitvormig gezicht / diamantvormig gezicht

Een ruitvormig gezicht is niet zo heel gemakkelijk om te herkennen: je kaken zijn het breedste van je gezicht én zowel je voorhoofd als je kin lopen spits toe. Daarom spreken we dus van een ruitvorm bij gezichten.

Welke zonnebril staat bij een ruitvormig gezicht/ diamantvormig gezicht?

 • ovale glazen
 • afgeronde monturen en glazen
 • zonder rand
michael-kors-zonnebril-lai
michael-kors-zonnebril-lai

shop hier

7. Zonnebril voor een rechthoekig gezicht

Een rechthoekig gezicht lijkt erg op het langwerpige gezicht, maar dan met scherpere hoeken. Zo heb je een duidelijk hoekige kaaklijn en is vaak ook je kin wat meer hoekig. Je wilt voornamelijk je gezicht wat korter laten lijken én wat minder hoekig. Hiervoor zijn ronde en afgeronde brillenglazen en monturen ideaal.

Deze zonnebrillen staan goed bij jouw gezicht:

 • zwaardere brillen
 • een rechthoekige bril met afgerond montuur
 • brillen met brede glazen
prada-zonnebril
prada-zonnebril

shop hier

dolce-gabbana-zonnebril
dolce-gabbana-zonnebril

Shop hier

zonnebril-past-bij-mij
zonnebril-past-bij-mij

8. Zonnebril voor een driehoekig gezicht/ peervorm

Bij een driehoekig gezicht, ligt de nadruk bij de kaken: die zijn het breedste van je gezicht (vaak vanaf je kaken tot aan je kin). Daarom wordt er vaak aangeraden om te kiezen voor een zonnebril die je meer balans geeft bij je kaken. In de praktijk spreken we dan meestal over zonnebrillen met een dégradé-effect of een ombre-effect zodat je oog naar de bovenkant van je zonnebril getrokken wordt. Ook zijn zonnebrillen met een dubbele  neusbrug ideaal, of zonnebrillen die alleen een bovenmontuur hebben, of een cat-eye zonnebril.

 • zonnebril met ombre-effect glazen
 • cat-eye zonnebril
 • zonnebril met een dubbele neusbrug
 • zonnebril met opvallend bovenmontuur
dior-so-real-zonnebril
dior-so-real-zonnebril

Shop hier

ray-ban-clubmaster-zonnebril
ray-ban-clubmaster-zonnebril

Shop hier

celine-zonnebril-pastel
celine-zonnebril-pastel

Shop hier

michael-kors-zonnebril-lai
michael-kors-zonnebril-lai

Shop hier

Zonnebrillen voor een klein hoofd

Ben je op zoek naar een zonnebril voor een klein hoofd? Het kan moeilijk zijn om een fijn passende zonnebril te vinden voor een kleiner hoofd: niet alle opticiens of webshops hebben zonnebrillen voor een klein hoofd in stock (naja, toch als het over de volwassen zonnebrillen gaat: je zou desnoods een kinderzonnebril of tienerzonnebril op maat kunnen laten maken of laten aanpassen). Enkele merken die soms wel wat kleinere maten zonnebrillen in hun assortiment hebben zijn: Guess, Armani, Ray-Ban, Rodenstock,…

Kijk ook naar wat de vorm van je hoofd is, en ga daar dan verder van uit.

Zonnebrillen voor een smal gezicht

Als je een smal gezicht hebt, kan je kijken naar de tips voor een langwerpig gezicht of een rechthoekig gezicht. Zijn de brillen te breed voor jou? Ga dan zeker eens zonnebrillen voor tieners passen: die zijn vaak wat minder breed.

Welke kleuren zonnebril passen bij jou?

Ook heel erg belangrijk om naar te kijken als je een nieuwe zonnebril gaat kopen: past de kleur van de zonnebril én van de glazen wel bij jou? Als je nog nooit een kleuranalyse hebt laten uitvoeren, kan dat lastig zijn om uit te vogelen. Vaak krijg je dan een kleurtype in een van de seizoenen toegewezen zoals bijvoorbeeld een lentetype, zomertype, wintertype of herfsttype.

Misschien is dat een beetje té uitvoerig om een nieuwe zonnebril te kopen, maar het helpt ook al erg goed door te kijken naar je haarkleur én je huidskleur (vooral de ondertoon van je huidskleur).

 • heb je een koele, neutrale of warme ondertoon in je huid? Dan kies je ook voor een koele, neutrale of warme ondertoon van je zonnebril.
 • Welke haarkleur heb je? Die heeft namelijk ook invloed op je zonnebrilkeuze!

Bruin haar: heb jij een bruine haarkleur? Dan kan je volop experimenteren met de kleuren glazen in je zonnebril en met de kleur van het montuur. Je hoeft dan alleen nog maar te kijken naar de ondertonen van je huidskleur en haarkleur om te weten of je voor een koele of warme variant van een bepaalde kleur moet kiezen. Rood, Oker (warm), goud (warm), oranje,… zijn tinten die jou mooi staan.

Grijs haar: heb jij een grijze haarkleur? En weet je ook al of je een koele of warme grijze haartint hebt? Ideaal! Met grijs haar kan je eigenlijk best veel experimenteren: wees dus ook zeker niet bang om voor een knalkleurtje te kiezen.

Felle haarkleuren: ook bij felle haarkleuren kan je best wel losgaan qua kleuren. Let er wel op dat je een beetje in de koele of warme kleurenfamilie blijft.

Blonde haarkleuren: er zijn vele verschillende blonde haarkleuren! Van zandblond tot beigeblond of warm goudblond,… de opties zijn legio! Daarom is het ook niet zo heel gemakkelijk om een mooie kleur montuur of glazen te kiezen voor jouw zonnebril. Heb je een koele haarkleur? Dan kan je zeker kijken naar de nu oh-zo-hippe pastel zonnebrillen (mits die ook een koele kleur hebben), of een donkergrijs montuur, koel bruin,… je begrijpt wel waar ik heen wil. Vaak staan blondines ook prachtig met een wit montuur, blauw, azuurblauw, of groen!

Rode haarkleuren: Standaard denken we bij een rode haarkleur aan de combinatie met groen, paars of blauw. En yes, ook bij zonnebrilmonturen is dat zo. Let hier ook weer op de koele of warme ondertoon.

Zwarte haarkleuren: heb jij een zwarte haarkleur? Ook dan hangt het ervanaf of je een koele of warme zwarte haarkleur hebt. Jij kan zeker kiezen voor een donkerder montuur.

polaroid-zonnebril-ronde-glazen
polaroid-zonnebril-ronde-glazen

Polaroid zonnebril met ronde glazen

Written by admin