in

Hoe zelf je haar verven? De beste haarverf + haarverf tips

(Last Updated On: April 8, 2020)

Ga je je haar zelf verven omdat de kapper dicht is? Leer je haren verven zoals een professionele kapper! Welke haarverf is het beste om je haren te verven? Welke haarverf is het beste om grijze of witte uitgroei te verbergen? Wat heb je allemaal nodig om je eigen haren te gaan verven? We geven onze allerbeste tips na jarenlang zelf onze haren thuis te verven + een hele hoop do’s & dont’s zodat jij snel aan de slag kan met zelf een nieuwe haarkleur in je haar te krijgen!

Zelf je haar verven: advies van een kapper

Hoe zelf je haar verven?

Iedereen krijgt nu met de lente zin om zijn of haar haren te gaan verven, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met een haarverf-fail komt te zitten, toch? In dit bovenstaande filmpje krijg je ook nog eens de goede basics om zelf je haren te leren kleuren (je kapper kan dit normaal gezien dus wel veel beter, al hangt dat eerlijk gezegd ook wel weer van de kapper af ;)).

Wat heb je nodig om zelf je haren te verven?

Oftewel gebruik je een kant-en-klaar pakje haarverf. Blijf dan zeker weg van de drogisterijmerken, maar kies voor een haarverf die zachter is voor je hoofdhuid en geen rare naschijn geeft. Dit onderstaande merk is mijn favoriete merk om mijn haren thuis te verven:

Werk je liever met kappersproducten? Dan heb je nog kleurpigment nodig en een developer.

schwarzkopf-blondeerpoeder
schwarzkopf-blondeerpoeder

Shop hier

schwarzkopf-premium-blond-me-developer
schwarzkopf-premium-blond-me-developer

Shop hier

Een goede toner:

fudge-toning-shampoo-zilvershampoo
fudge-toning-shampoo-zilvershampoo

Deze shop je hier

Een heerlijk haarmasker

olaplex
olaplex

Olaplex is perfect om je haren weer te herstellen

En een goede verfkwast:

verfkwast-haar
verfkwast-haar

Een goede verfkwast is goud waard!

Je haarkleur bepalen + nummer ontcijferen

Hoe weet je wat op dit moment je haarkleur is en welke haarkleur het eindresultaat moet zijn? Daar is dit een heel handig schema voor:

 

Welk type haarverf kies je?

Er bestaan verschillende soorten haarverf: je hebt permanente haarverf, semi-permanente haarverf en tijdelijke kleurspoeling (uitwasbare kleurspoeling).

Permanente haarverf:

Een permanente haarverf is – zoals de naam al doet vermoeden – helemaal permanent. Hierdoor krijg je een duidelijk zichtbare uitgroei. Hiermee kan je heel donker gaan, als je je haren graag donker wilt.

Semi-permanente haarverf:

Een semi-permanente haarverf zou officieel maar enkele weken in je haren mogen blijven zitten, meestal een zestal weken tot vier maanden (hangt af van de staat van je haren, het soort haarverf, het merk,…). Deze verf zou normaal gezien dus stilletjesaan uit je haren moeten gaan, waardoor je uitgroei ook minder duidelijk afgelijnd zal zijn. Ik spreek hier wel uit eigen ervaring als ik zeg dat semi-permanente haarverf niet altijd zo semi-permanent is.

Tijdelijke haarverf:

Tijdelijke haarverf is haarverf die je heel gemakkelijk weer uit je haren kan wassen.

Van donker haar naar licht haar?

Wil je graag van donker haar naar licht haar gaan? Dan zal je sowieso je haren eerst moeten ontkleuren. Ga niet gelijk aan de slag met een pakje lichte haarverf, dat zal niet werken en ervoor zorgen dat je een heel lelijke haarkleur krijgt. Dus: eerst je haren ontkleuren (afhankelijk van het resultaat moet je dit soms meerdere keren gaan doen).

zelf-haar-verven-kleuren
zelf-haar-verven-kleuren

(foto)

Hoe moet je je haren voorbereiden?

Heel belangrijk: was je haren niet! Misschien wil je geen restproducten meer in je haren hebben, maar je moet echt oppassen met proper haar, zeker als je

Kam je haren goed voor je begint met het verven, bedek je schouders met een oude handdoek en bereid ook je badkamer goed voor (leg overal handdoeken). Verdeel je haren ook in verschillende strengen. Okay, nu ben je klaar voor het echte verfwerk!

Hoe moet je de haarverf mengen?

Dit is een superbelangrijke stap: als je gekozen hebt om je haren te verven met een pakje kant-en-klare haarverf (liever niet, zie mijn tip hieronder), heb je eigenlijk alles om je haren te gaan verven en hoef je niets af te meten.

Tip: ik zou je wel aanraden om de verf in een apart bakje te doen en te werken met een haarverfborstel. Dat geeft vaak een veel mooier resultaat dan het zomaar op je haar gooien, inmasseren en hopen op het beste 😉

Heb je flessen haarverfspul gekocht bij de kapperswinkel en moet je zelf aan de slag? Begin dan eerst en vooral met heel zorgvuldig je producten af te meten voor je ze gaat mengen! Dit is echt enorm belangrijk!

Het verschil tussen de volumes in developer

Volume 10: je wilt je haren donkerder verven, je krijgt extra permanente haarverf in je haren. Niet geschikt voor grijze haren.

Volume 20: Heb je grijze haren die je wilt bedekken? Dan moet je deze noemen

Volume 30 en 40 : Heb je al een haarverf in je haren gehad de laatste maanden? Dan kan je deze developer niet gebruiken om een lichtere kleur te krijgen, je hebt bleekmiddel nodig. Is je haar natuurlijk? Dan zou je een blonde verf kunnen gebruiken om een lichtere kleur te krijgen. Ook voor een rode haarkleur kan je deze volumes gebruiken. Volume 40 kan erg branden op je hoofdhuid.

schwarzkopf-premium-blond-me-developer
schwarzkopf-premium-blond-me-developer

Koop deze developer hier

Je haren bleken en lichter verven

Je haren bleek je met blondeerpoeder en moet gecombineerd worden met volume 20 (ideaal om zelf highlights te verven of een hele kleine kleurlift). Meestal heb je een 30 volume nodig.

Hoe begin je je haren te verven?

Voor een permanente haarkleur (dus geen haren lichter maken) op een natuurlijke haarkleur: Begin met het middenstuk van je haren en de puntjes. Later pas breng je de haarkleur aan op je roots. Begin zeker niét met je roots!

Voor een lichtere haarkleur op een natuurlijke haarkleur: begin hier ook weer . Wacht dan een tien minuten tot een kwartiertje en pak dan je roots mee.

Heb je je haren al geverfd de laatste maanden? Begin dan met de donkerste plekken. Nog steeds: doe je roots niet eerst!

Hoe breng je blondeerproduct aan?

Wil je je haarverf egaal aanbrengen? Ik raad je persoonlijk zeker aan om te werken met een kwast, maar het goed inmasseren in je haren kan ook. Maar wees er dan wel zeker van dat je je haren echt allemaal goed bedekt. Alweer: laat je roots er nog uit! (Daarom raad ik dus ook zeker aan om je haren te verven met een kwast).

Hoeveel bleek moet je gebruiken op je haren? Wel, veel! Ik heb deze fouten ooit ook gemaakt: ik gebruikte niet genoeg en liet het niet lang genoeg in mijn haren zitten. Kam niet door je haren als je bleek in je haren hebt zitten!

Heb je de bleach in je haren aangebracht? Spray dan een klein beetje water op je haren en verpak je haren in een plastic tas. Laat intrekken.

Hoe lang moet je het in je haren laten zitten?

Dit is heel erg persoonlijk! Lees ook de instructies die bij je haarverf zitten heel goed en wijk er niet vanaf.

  • laat het niet langer dan een uur zitten
  • spoel eerst het gedeelte uit dat je als eerste geverfd hebt
  • ga niet met een kam door haren waar nog bleekmiddel in zit
  • zet een timer!

Je haarverf uitspoelen

  • ga niet voor koud haar
  • kies voor lauwwarm haar
  • ga je hoofdhuid niet scrubben! Geen nagels!
  • Je moet vaak je haren 2 keer wassen om alle bleek eruit te krijgen
  • Gebruik een goed hydraterend masker op je haar

Is je haar nog niet licht genoeg of zit er een erge rosse of gele schijn op? Dan moet je je haren nog een keertje gaan bleachen.

Je haar behandelen met toner

Wat is een toner voor je haren?  Een toner zorgt ervoor dat je een laagje kleur op je haren krijgt, niet erin. Lichter gaan met een toner kan niet. De toner zorgt ervoor dat je aan de hand van kleurenleer Gebruik geen permanente haarkleur als toner, dat is niet te bedoeling.

Gebruik dus ook zeker géén doosje haarverf (ijsblond, koel blond, asblond,…) om je haren te tonen.

 

fudge-toning-shampoo-zilvershampoo
fudge-toning-shampoo-zilvershampoo

 

Ontdek ook: dé haarkleuren 2020

Welke haarkleur staat bij mij? 

Je haarkleur laten uitgroeien

Blonde haarkleuren

Welke grijze haarkleur past bij mij?

Felle haarkleuren

Tip: gebruik geen pakjes verf van de drogist

Je weet wel, merken als L’Oréal,… zijn eigenlijk helemaal niet goed. Je hebt er vaak meerdere pakjes van nodig, de kleur wordt vaak niet zoals je het helemaal zelf wilde… ik heb zelf ook jarenlang mijn haren geverfd met haarverf van de Hema, Kruidvat, L’Oréal,… en het was eigenlijk nooit lang goed. Misschien die allereerste dagen, maar dat was het dan ook wel.

Na enkele dagen kreeg ik altijd een hele lelijke schijn over mijn haren, die ik gewoon niet meer weg kon krijgen, alle paarse shampoos ten spijt 😉 Daarnaast zitten er ook veel schadelijke ingrediënten in de haarverf die je zo kant-en-klaar in pakjes koopt bij de Kruidvat, Etos,… zelfs in de supermarkt. Ik weet dat het nu moeilijker is om aan goede haarverf te geraken en de supermarkten zijn nog wel open in deze Covid 19-tijd, maar toch. Het is gewoon ontzettend zonde om je mooie haren helemaal naar zijn grootje te gaan helpen.

Welke pakjes haarverf kan je dan wel gebruiken?

Zelf heb ik echt fantastisch goed ervaringen met dit merk:

Dit is voor mij een van de weinige haarverven geweest die me wel een heel natuurlijk resultaat gaven na het verven, geen rare schijn na enkele wasbeurten en er zitten veel minder schadelijke chemicaliën in! Voor mij echt een enorme aanrader en moest ikzelf mijn haren nog verven, zou ik iedere keer opnieuw deze haarverf in huis halen! Deze natuurlijkere haarverf koop je hier en hier.

Je haar verven met professionele haarverf van kapperswinkels

Dit is ook een hele grote aanrader en heb ikzelf ook jarenlang gedaan: ik stapte naar de kapperswinkel die in mijn woonplaats zat, legde uit welke haarkleur ik graag wilde krijgen na het verven en dan kocht ik ineens professionele kappersproducten. En, grote verrassing, dat bleek dus vaak goedkoper uit te komen dan gewone pakjes verf van de Kruidvat, L’Oréal,… te kopen. Vooral ook omdat ik minstens 2 pakjes gewone haarverf moest kopen per keer dat ik mijn haren verfde.

 

Hoe hou je je geverfde haren mooi?

Probeer je haren niet te veel te wassen (maar 3 keer per week, zoiets) nadat je je haren geverfd hebt: gebruik een shampoo die speciaal is voor geverfd haar en verwen je haren regelmatig met een voedend haarmasker of een oliemasker.

Pas op met chloor

Chloor en geverfd haar gaan niet goed samen!

Ga niet te veel in de zon

De zon bleekt, en dat zal het ook met je haarkleur doen.

Was je haren niet te vaak

Je haren vaak wassen, zal ervoor zorgen dat je haarkleur snel gaat afbleken en minder mooi zal zijn. Daarom raden we je aan om je haren maar een drietal keer per week te wassen.

Gebruik niet te veel hitte

Ook te veel hitte op je haren gebruiken (krullen zonder hitte) is geen goed idee als je zo lang mogelijk van je haarkleur wilt kunnen genieten. Een hittebeschermer helpt je uit de nood!

Gele schijn? Zilvershampoo!

Begin je een gele schijn te krijgen? Die kan je thuis onderhouden door een goede zilvershampoo te gebruiken. Kies daarbij niet voor de goedkoopste varianten van bijvoorbeeld Kruidvat, die werken echt lang niet goed genoeg. Dit is mijn favoriete zilvershampoo, als blondine die haar haren jarenlang zelf verfde. Is de gele schijn te erg? Dan gebruik je best opnieuw een toner of laat je opnieuw een toner aanbrengen door je kapper.

zilvershampoo-fanola
zilvershampoo-fanola

(deze zilvershampoo shop je hier)

fudge-toning-shampoo-zilvershampoo
fudge-toning-shampoo-zilvershampoo

Deze shampoo shop je hier

Verwen je haren met maskers

 

olaplex
olaplex

Shop dit masker hier