in

Waarom ik niet meer van Project Pans hou

(Last Updated On: March 21, 2021)

Jaren geleden deed ik regelmatig een project pan: ik koos producten uit mijn makeup stash of verzorgingsstash en dwong mezelf die producten op te maken. Heel vaak waren dat producten die ik sowieso niet gebruikte of misschien niet eens graag gebruikte. En daar ligt tegenwoordig mijn probleem met Project Pan!

Opmaken om op te maken?

Enkele maanden geleden heb ik er nog eens eentje gedaan (lees mijn project pan plan) en ik deed het niet graag, eerlijk gezegd. Het was even nodig, omdat er wat producten tussenzaten die ik echt dringend op moest maken omdat ze anders zouden gaan vervallen. Maar om eerlijk te zijn: ik vind het heel vervelend om dingen te moeten gebruiken puur om het op te maken of omdat ik het anders zonde vind om te laten vervallen.

Mijn oplossing?

Nu heb ik veeeeeel kleinere collecties in huis, en als ik producten heb die ik toch niet zo graag gebruik, geef ik ze veel liever weg of probeer ik ze tweedehands te verkopen. Zo blijft mijn collectie helemaal in Marie Kondo’s ‘Does it spark joy‘-proof en gebruik ik alles heel graag, iedere dag opnieuw. Ondertussen ben ik al enkele jaren bezig met minimalisme en declutteren, en ik begin er nu veel meer resultaat van te zien: ik heb terug heerlijk veel ruimte in mijn kasten en lades en ik kon zelfs veel extra opbergmethodes die ik gekocht had, doneren aan een tweedehandswinkel. Voor mij is het dus zéker de moeite om verder te gaan in ‘mijn minimalisme’ omdat ik merk dat ik er veel blijer en rustiger van word en ik iedere dag producten gebruik die ik heel graag gebruik. Nog even en ik heb (voor mijn doen dan, natuurlijk) een minimalistische makeup-collectie.

Het heeft een grappige bijwerking: heel véél pan pron. Als je bijna iedere dag dezelfde producten gebruikt, krijg je pan pron en kan je ze opmaken voor ze vervallen zijn! Het zijn toch tenslotte producten voor op je gezicht en lichaam…  Heb jij veel vervallen producten in je collectie zitten?