in

18x de voordelen van led lampen en ledverlichting

(Last Updated On: January 14, 2020)

Waarom zijn led lampen zoveel beter dan andere lampen? Waar enkele jaren geleden de spaarlampen gezien werden als dé lampen die energiebesparend waren en veel beter voor het milieu, hebben ze nu best wel afgedaan. Ledverlichting zijn de nieuwe spaarlampen, zeg maar.  En dat is een hele goede evolutie: ledlampen zijn erg milieuvriendelijk en zijn dus een goede investering om in huis te halen. In 2014 werd zelfs de Nobelprijs voor Fysica uitgereikt aan onderzoekers die zich verdiepten in ledtechnologie. Er zijn nog veel meer voordelen van ledverlichting en ledlampen, hier lees je nog meer:

Voordelen van ledverlichting en led lampen?

Oké, ik heb je al verteld dat er veel voordelen zijn van ledlampen ten opzichte van gloeilampen en spaarlampen: hieronder lees je de informatie:

1. Ledlampen zijn milieuvriendelijk en recycleerbaar

Het is een inkoppertje, maar gelukkig is het een van de grootste redenen waarom mensen ledlampen aankopen. Ledverlichting is veel milieuvriendelijker dan traditionele gloeilampen en spaarlampen. Ook qua recycling: gewone lampen moeten eigenlijk bij het chemische afval of naar het containerpark. Daarentegen, de ledlampen kan bijna 75% van de onderdelen opnieuw gerecycled worden!

led-verlichting-lampen

2. Je kan ze betalen met ecocheques

Yes, je kan ledlampen en ledverlichting gewoon betalen met ecocheques! Het hangt er natuurlijk ook wel vanaf of je in een winkel de papieren ecocheques kan gebruiken of alleen de elektronische ecocheques. Zeker als je graag je ledverlichting online zou willen aankopen, moet je hier op letten. De meeste webshops kunnen namelijk nog geen elektronische ecocheques aannemen.

3. Ze verbruiken minder energie

Het lijkt weer een inkoppertje, maar ledverlichting gebruikt veel minder energie dan de spaarlampen of gloeilampen. Een ledlamp is namelijk véél efficiënter in het omzetten van elektriciteit naar licht dan pakweg een gloeilamp: het is een van de hoofdredenen waarom gloeilampen warm worden.

Een gloeilamp gebruikt maar 10% van de energie om licht te geven, bij een ledlamp is dat 50%. Een spaarlamp gebruikt dan weer 35% om licht te geven, al de rest wordt in warmte omgezet.

4. Ze worden minder warm

Aha! Ik had zelf al jarenlang geen gewone gloeilamp meer in huis, maar tijdens de verbouwingen in het huis van mijn vriend, hadden we er enkele als werflampen. Drie keer raden: we hebben er nog steeds enkele die we gebruiken tot ze stuk zijn. Maar ik heb me al een paar keer flink pijn gedaan aan de hete gloeilampen, puur omdat ik helemaal vergeet dat die lampen dus flink heet worden.

5. Ledlampen gaan veel langer mee

In tegenstelling tot gloeilampen, halogeenlampen,… gaan ledlampen veel langer mee. Gemiddeld gezien kan een ledlamp tot wel 35000 uren meegaan, dat is een dikke 10 jaar. Spaarlampen gaan redelijk lang mee in vergelijking met gloeilampen, maar nog steeds minder dan een ledlamp (tot wel vijf keer minder zo lang). Als je een gloeilamp vergelijkt met een ledlamp, gaat deze tot wel 50 keer zo lang mee. Dat is al de moeite om de omschakeling te maken naar andere lampen, toch?

6. Kleuren verbleken veel minder

Dit is een erg handige voor als je meubels, kleding,… net zoals zonlicht, kunnen ook gloeilampen en halogeenlampen ervoor zorgen dat kleuren verbleken door UV-stralen die in een gewone gloeilamp zitten. Als je dus lampjes nodig hebt om iets te belichten zoals kunst, een meubelstuk dat je graag in de spotlight wilt zetten,… kies je dus beter voor ledlampen.

7. Ideaal voor kerstverlichting

Persoonlijk vind ik mijn ledlampjes in de kerstboom veel fijner dan de gewone lampjes die ik vroeger had: ook omdat ze niet warm worden, is het veel veiliger om kerstverlichting te kopen met led lampjes erin. Toegegeven, de echte mooie verlichting kost wel wat (ik geloof dat ik per setje micro ledlampjes een 25-tal euro betaald heb), maar ook met deze lampjes doe je veel langer!

8. Kosten op lange termijn veel minder

Als je al je lampen in één keer vervangt door ledverlichting, gaat het je best wat kosten. Maar als het je lukt om de lampen in je huis geleidelijk aan te vervangen als ze stuk zijn, valt het al weer wat meer mee. Plus: je kan ook je ecocheques gebruiken om deze kost op te vangen!

9. Veiliger om aan te raken

Net omdat ze minder warm worden dan gloeilampen, zijn deze lampen ook veiliger om aan te raken: niet alleen ideaal voor onhandige mensen zoals ondergetekende, maar ook perfect om te gebruiken in kinderkamers voor nachtlampjes,…

10. Lage gelijkspanning

Ledverlichting werkt op een lage gelijkspanning: dat vermindert de kansen op elektrocutie. En hey, hoe meer we ongelukken in huis kunnen vermijden, hoe beter, toch?

11. Ze passen in je bestaande armaturen

Ook niet helemaal onbelangrijk: ledlampen passen perfect in al bestaande armaturen: je hoeft je armaturen dus niet aan te passen. (Dit heet een retrofit design). In de meest voorkomende fittingen, passen ze dus zeker (GU10, MR16, E27, E14,…)

Perfect, want zo kan je alle lampen blijven gebruiken en moet je helemaal je lampen niet aanpassen, yes! Ook als je bij de kringloopwinkel een tweedehands oude lamp koopt, kan je er dus gemakkelijk ledlampen in draaien.

12. Schokken en trillen zijn minder schadelijk

Tijdens onze verbouwingen zijn er véél gloeilampen stukgegaan… pfoe! Blijkbaar zijn vooral gloeilampen en halogeenlampen hier heel erg gevoelig aan omdat ze een gloeidraad hebben. Sinds we voor een deel overgeschakeld zijn naar ledlampen, gingen de lampen ook veel langer mee.

13. De prijzen van ledlampen zijn aan het dalen

Gelukkig zijn de laatste jaren de prijzen van ledlampen aan het dalen! Zeker als je ineens veel nieuwe ledlampen nodig hebt, kan het een flink kostenplaatje worden waar je in eerste instantie niet aan dacht.

14. Veiliger qua grondstoffen

In ledlampen zit geen kwik of andere gevaarlijke metalen. Bij spaarlampen zit er wel kwik in de lampen, waardoor je dus ook moet oppassen als je een gebroken spaarlamp wegbrengt om te recycleren. Hoe minder schadelijke stoffen we in onze woningen halen, hoe beter!

15. Ledverlichting werkt ook prima in koude omgevingen

Wist je dat ledverlichting nog kan opstarten bij temperaturen tot wel -40°C?

16. Je kan creatief zijn met ledlampen!

Thuis heb ik ook enkele superhandige ledlampjes die op heel creatieve wijze ingezet worden: een speciale lamp om te filmen, ledstrips, handige nachtlichtjes, fietsverlichting,… je kan zo veel met ledverlichting!

17. Ledlicht in verschillende kleuren en tinten

WIl je graag een gezellig warmwitte verlichting? Dat kan makkelijk met ledlampen in verschillende kleurtemperaturen (uitgedrukt in Kelvin). Ikzelf hou altijd erg van warmere kleuren licht als ik wil ontspannen, dus heb ik alle kleine lampjes in ons huis een warmwitte ledlamp gegeven.

18. Makkelijk 1 op 1 vervangen

Je kan een halogeenlamp makkelijk vervangen door een ledlamp die eruitziet als een halogeenlamp, hetzelfde voor spotjes,… Mis je de looks van een gloeilamp? Er bestaan zelfs ledlampen met een gloeilamplook!

 

(bron foto’s: Unsplash)