in

Vijverplanten en vijverinrichting: onze downsized vijver

(Last Updated On: May 6, 2020)

Toen mijn vriend zijn (ons) huis kocht, zat er een vijver bij. Ondanks alle verbouwingen die de laatste jaren gebeurd zijn, bleef de vijver intact. Sterker nog: er bleef nog één vis alive and kicking over, onze Rudy. Een soort van übersterke vis, zeg maar.

Zodra mijn vader de Rudy zag in zijn vijver, kwam zijn oude vijverliefde weer helemaal tevoorschijn: we kregen extra gezelschap voor onze Rudy. Fast forward naar enkele maanden later: een vijver vol mini-Rudy’tjes en wij die ons afvroegen of al die nieuwe vissen wel voldoende zuurstof kregen in die vijver. Dus, wij gingen op onderzoek uit!

vijverplanten-waterlelies
vijverplanten-waterlelies

Welke vijverplanten zorgen voor zuurstof?

Er zijn verschillende vijverplanten die zuurstof geven aan het water, diegene die wij in onze vijver hebben zitten, is waterpest. Niet echt een fantastische naam – het klinkt zo negatief – want het zorgt net voor extra zuurstof in de vijver. Aan de andere kant is het zeker wel een plant die zichzelf snel vermeerdert – dat deed het toch zeker bij ons.

Waarom heb je vijverplanten nodig die net zorgen voor extra zuurstof? Wanneer je extra zuurstof in het vijverwater hebt, zorgt dat ervoor dat de natuurlijke afbraakprocessen sneller verlopen. Met andere woorden: een properdere vijver én veel minder kans op algen.

Mijn favoriete vijverplant: de waterlelie

Al van toen we nog bezig waren aan de verbouwingen is dit sowieso mijn favoriete vijverplant: onze waterlelies. Ook die zaten al in de vijver toen mijn vriend het huis kocht, maar ze zijn ieder jaar alleen maar mooier geworden. Onze waterlelies zijn iedere lente en zomer echt prachtig knalroze en erg talrijk: vorig jaar hadden we wel 7 bloemen tegelijkertijd open in de vijver.

waterlelies
waterlelies

De vijver downsizen

Dit jaar echter, tijdens een van de quarantaineweekends, besloten we dat we de vijver sowieso echt proper moesten gaan maken. Onze Rudy was spijtig genoeg vlak ervoor overleden en er bleven na een – waarschijnlijke – overtocht van een reiger, steenmarter of eenden, nog maar 2 mini-visjes (van pakweg een vijftigtal) en een hoop kikkers over in de poel.

Zoek de kikker in onze vijver, tussen de waterlelies

We besloten dan ook dat het tijd was om de vijver te gaan downsizen, zeker omdat we graag over een poosje onze tuin willen gaan aanleggen – als onze achterbouw klaar is. Mijn vriend haalde de vijver helemaal leeg (we kwamen erachter dat er na een ongeluk tijdens een zware storm enkele jaren geleden, nog heel veel glas in de vijver zat… bijna een emmer vol!), schepte het water eruit en we verplaatsten de twee visjes samen met wat planten naar hun nieuwe thuis: een andere kuip om in te wonen.

Natuurlijk kwamen er ook enkele waterlelies mee… ik hoop ongelofelijk hard dat we er weer bloemen in zullen krijgen dit jaar, maar ik vrees er een beetje voor. De vijver is dit jaar dan ook veel kleiner dan de vorige jaren, dus ik ga al erg blij zijn als we één waterleliebloem te zien gaan krijgen.