in

Een verlovingsring uitkiezen: waarop letten + de beste tips

(Last Updated On: October 7, 2021)

Een verlovingsring uitkiezen: waarop letten + de beste tips

verlovingsring-uitkiezen
verlovingsring-uitkiezen

Een verlovingsring uitkiezen: tips & aandachtspunten

Hebben jij en je partner plannen om je binnenkort, of over een wat langere tijd, te gaan verloven? Dan houd je samen een mooie traditie in stand. Een echte verlovingsceremonie kan natuurlijk niet zonder een verlovingsring.

Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar voor jullie geschikte ringen? Onderstaande tips & checklist helpen je bij een verlovingsring uitkiezen die goed bij jullie past.

Doe je voordeel met onze adviezen en tips. En geniet vooral van je verloving en, over een kortere of langere tijd, ook van jullie eeuwigdurende huwelijk. Ja, je leest het goed: ‘eeuwigdurend’: want daar gaan we toch wel van uit als we met een ander in het huwelijksbootje stappen!

Kies samen een mooie ring uit

Natuurlijk kun je de gok nemen en voor jouw partner een verlovingsring uitkiezen. Steeds meer stelletjes die willen verloven besluiten echter om gewoon lekker sámen een verlovingsring te zoeken. En waarom ook niet? Per slot van rekening is de zoektocht naar een stijlvolle ring niet alleen een leuk uitje, maar moeten jullie straks ook allebei met een mooie ring over straat kunnen. Kies daarom voor lekker samen een verlovingsring uitkiezen en aanschaffen. Maar voordat je samen op pad gaat, is het aan te raden om eerst een selectie te maken van ringen die jullie (allebei dus) aanspreken. Maar hoe doe je dat op een slimme manier?

Oriënteer je goed online

Een uitstekende methode die je helpt bij een verlovingsring uitkiezen is om samen online inspiratie op te doen. Op websites van juweliers, via sociale mediasites als Facebook en Instagram en op blogs zijn een haast onbeperkt aantal ringen te vinden die je kunt kopen voor een verloving.

Door je samen met je partner van tevoren goed te oriënteren en alvast een globale keuze te maken – bijvoorbeeld voor een zilveren of gouden ring, al dan niet met diamantjes -, voorkom je dat jullie straks bij de juwelier zo’n groot aanbod zien dat er eigenlijk niet goed te kiezen valt.

Een tip: als je een plaatje van een mooie ring vindt, sla deze dan op je computer op of print de afbeelding uit. Zo bouw je snel een verzameling favoriete of op zijn minst optionele verlovingsringen op, die je mooi vindt en zou kunnen kopen.

Nog een andere tip: wanneer je jullie favoriete ring of ringen hebt uitgekozen, vergelijk dan de reviews van juweliers die jullie ring in de verkoop hebben.

Zo heb je de garantie dat je voor een betrouwbare juwelier kiest. En natuurlijk kun je direct ook via internet de prijs van de ring bij diverse aanbieders vergelijken. Want waarom zou je meer betalen dan nodig is?

Ga niet alleen voor de uitstraling van de ring

Het is erg belangrijk dat jij en je partner de verlovingsring(en) die jullie op het oog hebben, bij een fysieke juwelier passen. Aangezien je de ring – als dat goed is – vaak gaat dragen, is het belangrijk dat de ring goed past en natuurlijk ook lekker om je vinger zit.

Je bij een verlovingsring uitkiezen alleen laten leiden door het uiterlijk van de ring, is dus onvoldoende. Een ring moet ook lekker zitten en praktisch zijn in het gebruik.

Overweeg om zelf een verlovingsring te gaan ontwerpen

Een verloving is een ideaal moment om je creativiteit de vrije loop te laten en samen met je geliefde te kiezen voor een unieke, bijzondere verlovingsring. Vind je bij een reguliere juwelier niet de ring die jullie echt aanspreekt of verliefd maakt? Of wil je verrassend en compleet uniek uit de hoek komen? Dan kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om zelf een verlovingsring te (laten) ontwerpen.

Dat kan via bepaalde juweliers, die hierin gespecialiseerd zijn. Natuurlijk is jullie verloving een uniek moment, dus mag de verlovingsring die jullie gaan gebruiken ook best uniek en bijzonder zijn. Zo kun je ervoor kiezen om jullie familiewapens of een logo in jullie ringen te laten zetten.

Een optie is ook om een geboortesteen of een uniek juweel in de ring te laten verwerken. Zo maak je jullie verlovingsringen nog persoonlijker en intiemer en laat je zien hoe belangrijk jullie voor elkaar zijn!

Let op bij het passen van de ring: aan welke hand hoort een verlovingsring!

Als je de ring gaat passen, is een van de vraagstukken natuurlijk aan welke hand een verlovingsring hoort. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: een verlovingsring mag zowel links als rechts gedragen worden. Bij een trouwring is het duidelijk, want die wordt traditioneel aan de ringvinger van de rechterhand geschoven.

Bij een verlovingsring kiezen jullie gewoon lekker zelf! Veel stelletjes kiezen ervoor om de ring aan hun niet-dominatne hand te dragen. Ben je links, dan draag je de verlovingsring dus rechts. En ben je rechtshandig, dan kun je de verlovingsring aan je linkerhand dragen. Maar eigenlijk maakt het dus niet uit aan welk hand je de ring draagt. Als jullie je er maar prettig bij voelen! Dat is het belangrijkste!

De prijs van de ring is ook een aandachtspunt

Een belangrijk punt van aandacht bij een verlovingsring uitkiezen, is natuurlijk de prijs van de ringen die je gaat kopen. Hier geldt dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Belangrijk bij het overwegen van de prijs van jullie verlovingsringen, is om hierin mee te wegen dat je een verlovingsring minder lang draagt dan een trouwring.

De meeste mensen zijn niet jarenlang verloofd, maar stappen al snel het huwelijksbootje in. Je kunt je afvragen of de vaak korte verlovingstijd het waard is om hele dure, gouden ringen aan te schaffen met diamanten erin.

Doe dat voor je huwelijk. Voor je verloving kun je kiezen voor relatief voordelige oplossingen, zoals een ring van zilver of een dunnere ring van goud. Je laat dan zien dat jullie veel waarde aan elkaar hechten.

De echte investering in een dure ring wordt daarna natuurlijk de trouwring. Een trouwring draag je, als het goed is, je hele leven lang en mag daarom best wat meer kosten.

Nog meer trouwinfo: