in

Update: onze tuin in de zomer (rozen, dahlia’s, hibiscus,…)

(Last Updated On: September 6, 2020)

Oh, wat was het weer een heerlijke zomer in onze tuin! Ik liet jullie al weten dat ik in maart een bestelling had geplaatst met nieuwe rozenstruiken, pioenrozen, enkele nieuwe dahliaknollen en aardbeiplantjes.

Nieuw: een plantenstandaard

Als ik zeg dat het aantal bloempotten in onze tuin, lichtjes uit de hand begon te lopen, is dat een groot eufemisme. Ons gras stond vol met allerlei potten en vlak voor we hier in België in lockdown gingen, had ik me nog snel enkele langwerpige bloempotten gekocht omdat ik een voorgevoel had dat er winkels zouden sluiten en ik wilde toch echt heel graag mijn knolletjes en bloemzaadjes kunnen planten. Gelukkig maar, nog geen 24 uur later was alles gesloten!

Mijn vriend is heel handig en is graag bezig met houtbewerking: hij maakte uit enkele restjes van het hout van onze gevelbekleding, een prachtige plantenstandaard. Daar komt binnenkort ook een tutorial van online, mocht je er zelf ook eentje willen maken. Kunnen daar een hoop mooie bloempotten en planten op staan shinen!

Het is echt heel erg handig dat al die potten (met voornamelijk dahlia’s, kruiden, boontjes en mijn mini-vlinderstruikje – helemaal zelf gestekt, jawel) niet meer op het gazon stonden. Ook al zijn we niet echt gazonmensen, ons gras stond met momenten echt veel te hoog, maar het was een gedoe om alle bloempotten iedere keer te verzetten. Oeps…

plantenstandaard
plantenstandaard

De rozenstruiken

De rozenstruiken die ik besteld had, zijn stuk voor stuk ‘gelukt’. In het begin was ik er een beetje bang voor, omdat eentje van de drie pas erg laat begon te schieten. Moet je kijken hoe groot de allereerste rozen van deze struiken waren:

rode-roos
rode-roos
rozenstruik-2
rozenstruik-2
lila-rozen
lila-rozen

Zodra de rozen uitgebloeid waren, heb ik ze wat bijgesnoeid zodat de struik er snel nog meer kon maken. Ik schrijf dit artikeltje in september, en er komen ondertussen voor de zesde keer nieuwe rozen aan! Wel had ik op den duur zwarte vlekken op de blaadjes, ik las dat dat een schimmel is en heb de rozen dan ook flink teruggesnoeid: dat heeft geholpen, maar volgend jaar probeer ik het wat anders aan te pakken.

kleine-roze-roosjes
kleine-roze-roosjes
roos-cosmos
roos-cosmos
rozenstruik
rozenstruik

 

De dahlia’s

Oh, mijn dahlia’s! Een van mijn grootste trots in de tuin! Ik had enkele nieuwe knolletjes, maar ook mijn ‘oude’ van vorig jaar begonnen weer uit te schieten. Het is me zelfs gelukt om de knollen te verdelen en er nog een keer aparte dahliaplantjes van te maken. Die kleintjes hebben geen enkele bloemknop gehad, maar dat is niet erg. Het zou top zijn moest ik die volgend jaar of het jaar daarna zo opgekweekt krijgen, dat die ook bloemen dragen!

dahlia-paars
dahlia-paars
roze-paarse-dahlias
roze-paarse-dahlias
roze-dahlia
roze-dahlia
paarse-dahlia
paarse-dahlia

De pioenrozen

Ik had al gelezen dat pioenrozen geen schatjes zijn, maar pfoe… dat is wel gebleken! Gemakkelijk zijn ze in ieder geval zeker niet: ik heb ze uitgeplant in maart, maar tot op heden (september) zijn het vooral struikjes met bladeren geworden, geen bloem te bespeuren. Het schijnt dat pioenrozen flink wat tijd nodig hebben, dus die krijgen ze ook.

De speciale aardbeitjes

De aardbeien die ik had gekocht waren speciale mengelingen: de framberry en de pineberry: gemengd met frambozen en ananas. Hoewel de planten flink hun best deden (ook al werden ze vaak opgevreten door groene rupsjes), zijn ze niet bestuifd geraakt en namen ze veel te veel plaats in. Lang verhaal kort: er zijn geen aardbeiplantjes meer 😉

clematis
clematis
dahlia
dahlia

Moet je onze hibiscus zien! Deze had ik vorig jaar van mijn vader gekregen en hoewel hij winterhard moest zijn, leek het niet zo. Toch begon hij geloof ik in april ineens scheutjes te krijgen en nu hebben we iedere week enkele nieuwe bloemen erin. Echt een showstopper in onze tuin. Ik zou ook heel graag nog een blauwe variant willen. Staat zo tropisch!

hibiscus
hibiscus
vlinderstruik
vlinderstruik
oostindische-kers
oostindische-kers
onze-tuin
onze-tuin

Tja, onze tuin stelt nog niet zo heel veel voor… maar dat komt nog wel! We zitten nog volop in verbouwingen en hopen dat we in 2021 misschien de tuin kunnen gaan aanleggen. Maar voorlopig red ik me zeker wel met al onze bloempotten en kweek ik alvast stekjes op om ze ooit in onze tuin definitief uit te kunnen planten.

zinnias
zinnias