in

Hoe je uitgroei zelf bijwerken? De beste methodes en producten

(Last Updated On: March 21, 2021)

Hoe je uitgroei zelf bijwerken? Ben jij je uitgroei ook zo beu? Niets ergers dan witte, grijze, blonde, zwarte of bruine haarwortels wanneer je drie weken geleden nog enkele uren in de kappersstoel zat om je haar te laten kleuren of bleken. Ook al is een kapsel met uitgroei de laatste jaren vaak een van de haartrends (zeker een van de haartrends 2021), je wilt niet altijd met uitgroei rondlopen.

zelf-uitgroei-verven-bijwerken
zelf-uitgroei-verven-bijwerken

Wist je echter dat je uitgroei zelf kan bijwerken? In dit artikel leggen wij haarfijn uit hoe jij je uitgroei thuis zelf kan bijwerken.

Hoe je uitgroei verbergen of bijverven?

Wat is uitgroei?

Wanneer jij je haar kleurt of bleekt zal je na enkele weken merken dat de wortels van je haren grijs of bruin beginnen zien. Je haar groeit namelijk vanaf de wortel – de hoofdhuid dus, aan, wat wil zeggen dat je na enkele weken uitgroei zal hebben: je oorspronkelijke haarkleur komt weer tevoorschijn.

Hoeveel groeit je haar per maand?

Gemiddeld gezien kan je ervan uitgaan dat je haar ongeveer een centimeter per maand groeit. Als je dan zoals nu een poosje niet naar de kapper kan, begint die uitgroei snel aan te tikken. Vanaf een tweetal centimeter begint je uitgroei vaak op te vallen.

De beste producten om je uitgroei te verbergen

Welke producten kan je gebruiken om je uitgroei te verdoezelen? Hier alvast een mooi overzicht.

  • L’Oreal uitgroei spray: deze spray is makkelijk in gebruik en droogt erg snel. Je uitgroei is binnen enkele seconden helemaal verdoezeld – zelfs wanneer je grijze wortels hebt.
  • Kruidvat uitgroei spray: ben jij op zoek naar een goede en effectieve budget spray? Dan kan je voor de kruidvat uitgroei spray kiezen.
  • Color Wow Uitgroei Poeder: dit uitgroeipoeder komt met een handig borsteltje zodat je erg precies de uitgroei kan bijwerken. Daarnaast ziet de verpakking er ook uit als een make up palletje waardoor dit uitgroei poeder niet opvalt in je handtas.
  • Sevich uitgroei poeder: Hoewel Sevich uitgroei poeder in een potje komt met een zacht sponsje als applicator is dit product toch makkelijk te gebruiken en erg dekkend.
  • John Frieda Uitgroeiset: deze uitgroeiset bevat enkele kleurschakkeringen waardoor jij je haar op een mooie en natuurlijke manier kan bijwerken.
  • Syoss Uitgroeispray: de Syoss uitgroeispray is makkelijk in gebruik en komt in heel wat verschillende kleuren. Ook deze dekt in enkele seconden grijze haren en zet je best vast met een goede haarlak.

Hoe uitgroei bijwerken met haarverf

Hoewel heel wat vrouwen ervoor kiezen om naar de kapper te gaan om hun uitgroei te laten verven, kan je dat eigenlijk ook gemakkelijk thuis zelf doen. Zeker nu de kappers soms moeten sluiten door Covid-19, zoeken steeds meer mensen hoe ze zelf hun uitgroei kunnen bijwerken. Daarom geven wij je hieronder graag verschillende tips.

uitgroei-verven
uitgroei-verven

Kies voor goede haarverf

Wil jij zelf je uitgroei aanpakken? Kies dan liever niet voor pakjes verf. Ga naar een dichtbijzijnde kapperswinkel of bestel haarverf online die je zelf mengt. Zo kan je namelijk zelf de hoeveelheid verf kiezen die je nodig hebt en dat komt vaak ook heel wat goedkoper uit.

Daarbij is de haarverf die je in een kapperswinkel koopt, ook veel kwalitatiever dan pakjes haarverf die je bij de drogist (Etos, Kruidvat,…) gaat halen. De enige uitzondering: haarverf van Naturtint. Deze heb ik jarenlang gebruikt en die gaf je geen rare naschijn in je haren. Grote plus: deze haarverf is ook veel liever voor je hoofdhuid en gebruikt veel minder agressieve chemicaliën.

Lees ook: hoe zelf je haar verven?

Hoe je uitgroei zelf verven: stappenplan

Wanneer je uitgroei wil bijwerken met haarverf meng je de haarverf in een plastic kommetje. Lees altijd goed welke percentages je moet gebruiken en laat je zeker ook adviseren in een kapperswinkel.

Als jij je haren normaliter donkerder laat verven bij de kapper of je haren zelf verft in een donkerdere kleur, is je uitgroei lichter dan de rest. Let op dat je dan alleen haarverf aanbrengt op je uitgroei en er geen overlap is: dat maakt je al gekleurde haar nog donkerder.

Met een dunne puntkam kan je makkelijk je haar verdelen. Werk vanaf de scheiding van je haar naar beneden, laag per laag. Op die manier ben je er zeker van dat al je uitgroei bedekt is en dat je geen lichte of donkere vlekken hebt.

Haren bleken? Let op!

Indien jij je haar bleekt is het van belang dat jij het bleekmiddel minder lang op je wortels laat dan wanneer jij de rest van je haar bleekt. De warmte van je hoofdhuid zorgt er namelijk voor dat het product sneller werkt.

Kijk dan ook af en toe goed na hoe licht je haarwortels zijn in vergelijking met de rest van je haar en laat het niet te lang zitten, maar ook niet te kort. Lees de gebruiksaanwijzing heel erg grondig!

Hoe uitgroei bijwerken met spray

Werk je liever niet met haarverf? Dan kan je altijd een goede uitgroei-spray kopen zoals die sprays van L’Oreal of de uitgroeispray van Kruidvat.

Een uitgroeispray zorgt ervoor dat jij je uitgroei in enkele seconden kan bijwerken. De spray droogt erg snel en is volledig dekkend – zelfs voor grijs haar. Omdat de spray zich mengt met je huidige haarkleur ziet de spray er erg natuurlijk uit.

Een uitgroei spray is echter niet blijvend – je wast het makkelijk uit en zal de spray iedere dag weer opnieuw moeten gebruiken.

Hoe uitgroei spray gebruiken: stap voor stap

  1. Leg je haar in de plooi – of het nu een opsteek kapsel is, een paardenstaart, of indien je ervoor kiest je haar gewoon los te laten.
  2. Houd nu een hand aan je haarlijn zodat de spray niet in je ogen terecht komt.
  3. Nu houd je de spray zo’n 10 centimeter van je haar en gebruik je de spray in een vlotte beweging.
  4. Zet de spray vast met wat haarlak (favoriet)

Indien er toch wat spray op je huid terecht gekomen is kan je een make up remover gebruiken om de vlekken van je huid af te krijgen.

Hoe uitgroei bijwerken met poeder

Wist je dat jij je haarwortels ook kan bijwerken met poeder? Natuurlijk is dit poeder maar een erg tijdelijke oplossing, toch is het een erg goede manier om haaruitgroei bij te werken wanneer je niet al te veel tijd hebt.

Uitgroei bijwerken met poeder: stap voor stap

Ook wanneer jij je haargroei bijwerkt met poeder ga je eerst je haar in de plooi moeten leggen. Dan kan jij met je poeder (onze favoriet) je uitgroei inkleuren. Vergeet ook zeker niet om je uitgroei poeder wast te zetten met een goede haarlak. Je neemt ook best je poeder mee in je handtas. Zo kan jij je uitgroei tussendoor makkelijk bijwerken.

Ik vermeld het toch ook maar even: let heel goed op met uitgroeipoeder en regen! Ook moet je bij dit poeder goed op je kleding letten, het kan vieze vlekken maken.

uitgroei-verbergen
uitgroei-verbergen

Uitgroei verbergen door highlights

Nog een handige manier om uitgroei veel minder te laten opvallen: highlights! Of je nu kiest in highlights voor blonde haarkleuren, highlights voor bruine haarkleuren of in rood of zwart haar (of bij felgekleurde haarkleuren of pastel haarkleuren), een highlight is bijna altijd een goed idee.

Het geeft niet alleen je haar veel meer body en structuur, het laat je haar er ook veel natuurlijker uitzien.

Zelf highlights verven in je haar is wel wat moeilijker, maar je kan het zeker proberen.

Uitgroei bijwerken met oogschaduw

Heb je geen zin om speciaal voor je uitgroei, uitgroeipoeder te gaan kopen? Als je een behoorlijke oogschaduwcollectie hebt, is er een grote kans dat je ook een kleur oogschaduw in je oogschaduw hebt zitten die erg lijkt op je geverfde haarkleur.

Dit werkt in sé hetzelfde als een uitgroeipoeder. Afhankelijk van de grootte van je oogschaduw, kan het wel ietsje moeilijker zijn om product op een make-up kwast te krijgen en dat gemakkelijk te verdelen over je haar.

Je kan je oogschaduw – zeker als je die kleur toch weinig zou gebruiken – pletten en vermalen en in een ander potje overpotten. Dan is het ook weer wat makkelijker om aan te brengen met een haarverfkwast.

Hoe je uitgroei bijwerken met haarmascara

Ook met haarmascara kan je je uitgroei bijwerken. Geen nood, ik bedoel niet het type haarmascara dat extreem populair was in de jaren negentig, maar haarmascara’s met natuurlijke haarkleuren.

Uitgroei bijwerken met wenkbrauwgel

Kleine tip van mezelf: ik begin steeds meer witte haren aan mijn slapen te krijgen. Als ik ze écht te opvallend vind worden, werk ik soms die haren wat bij met mijn wenkbrauwgel!

Hoe je uitgroei bijwerken met haarstiften

Ik moet eerlijk toegeven: van haarstiften had ik nog niet gehoord tot nu. Je kan ook haarstiften gebruiken (die zien er trouwens uit als een lipstick) om je uitgroei weer bij te werken. Sommigen zijn ook speciaal gemaakt voor wit en grijs haar (dat heeft het wat moeilijker om pigment vast te houden).

Hoe grijze uitgroei verbergen?

Grijze uitgroei of witte uitgroei verbergen, is vaak de hoofdoorzaak om uitgroei te willen verbergen. Hoewel het niets is om je voor te schamen, willen veel vrouwen en mannen toch graag hun grijze of witte uitgroei verbergen.

Probeer te zoeken naar haarverf die speciaal gemaakt is voor grijs of wit haar. Omdat daar nog amper pigment in zit, is het moeilijker om te kleuren.

Lees ook: grijze haarkleuren

Wanneer je uitgroei bijwerken overlaten aan de kapper?

Toch kan je niet altijd zelf je uitgroei bijwerken. Wanneer je highlights of een balayage hebt, is het namelijk beter dat jij je uitgroei overlaat aan de kapper. Ook vrouwen die weinig of geen ervaring hebben met het kleuren van hun haar en liever geen poeder gebruiken maken best een afspraak bij de kapper.

Vooral als je een kapsel hebt vol balayage (nog meer balayage haarkleuren) en highlights, is het heel moeilijk om zelf je uitgroei te gaan maskeren. Het zou zonde zijn om de zorgvuldig geverfde highlight en je balayage ongedaan te maken, toch?


Hoe je uitgroei verdoezelen en verbergen?

Ook is het mogelijk om de uitgroei te verdoezelen en verbergen. Op die manier kan je dat kappersbezoek even uitstellen en hoef je niet met producten aan de slag als je je daar niet comfortabel bij voelt.

Zo kan je bijvoorbeeld een diadeem dragen en je haar naar achteren kammen. Gebruik een dikke diadeem om de witte of natuurlijke wortels van je haar vooraan te verstoppen.

Daarnaast kan je eventueel ook voor een opsteekkapsel gaan. Hoewel een opsteekkapsel natuurlijk niet alle uitgroei zal verdoezelen maakt dit het toch heel wat makkelijker.

Ook kan jij je haar mooi touperen. Het haar touperen betekent dat jij je haar naar de wortel toe kamt. Op die manier mengt jouw haarkleur zich wat met de uitgroei waardoor de uitgroei minder makkelijk te zien is.

Maak een leuke paardenstaart! Ook hier geldt: je kan je staart net zoals bij een opsteekkapsel heel leuk combineren met een diadeem of haarband. Tegenwoordig zijn die weer helemaal hip én kan jij zo gemakkelijk weer enkele weken verder zonder kappersafspraak, check!

 

Kapsels om uitgroei te verbergen

uitgroei-paardenstaart
uitgroei-paardenstaart

Vlechtkapsels

Vlechtkapsels zijn hele handige kapsels om je uitgroei te verbergen. Zeker als je de vlecht aan de grens met je hoofdhuid wat strakker maakt.

Hoge paardenstaarten

Ook mooie hoge paardenstaarten nemen vaak de aandacht al wat weg van je uitgroei. Ideaal om te combineren met een mooie haarband of diadeem. Of: draag een pet!

Opsteekkapsels

Ook met opsteekkapsels kan je heel ver geraken om je uitgroei een beetje te verstoppen!

Krul je haren

Als je meer volume en body in je haren hebt, valt je uitgroei veel minder op!

Lees ook: Hoe je haren krullen met een krultanghoe je haren krullen met een steiltangje haren krullen met een fohnkrullen zonder hitte

Leg je scheiding anders

Ook je haarscheiding eens een keertje anders dragen, heeft een groot effect op je uitgroei! Draag je altijd een middenscheiding? Kies dan een keer voor een zijscheiding of een zig-zagscheiding.

Zorg voor extra volume in je kapsel

Volume zorgt ervoor dat je uitgroei niet opvalt! Ga dus aan de slag met volumepoeder, droogshampoo (de beste droogshampoo) of met touperen. Wedden dat jij je uitgroei zo snel verstopt krijgt?

Own it en maak er een trendy kapsel van!

Nog een optie: je helemaal niets aantrekken van die uitgroei en het deel laten uitmaken van je kapsel. ‘Lived in roots’, noemen ze dat in de USA. Daardoor maakt je uitgroei ook echt deel uit van je kapsel.

Wil je je niets hoeven aantrekken van je uitgroei? Dan is het een goed idee om dat aan je kapper te vertellen: hij of zij kan je dan helpen je haar op zo’n manier te verven, dat jij maandenlang je haren verder kan laten groeien zonder dat de uitgroei hinderlijk wordt.

Tutorial video: stap voor stap uitgroei bijwerken met uitleg