in

Trouwringen: welke materialen zijn er?

(Last Updated On: March 21, 2021)

Trouwringen: welke materialen zijn er? Jouw trouwring draag je, als het goed is, voor de rest van jouw leven. Het is daarom een belangrijke keuze om de juiste ring te kiezen voor deze speciale dag. Een gouden ring lijkt de standaard te zijn voor een trouwring, maar zo eenvoudig is het nog niet.

Er zijn veel verschillende trouwringmaterialen mogelijk. In dit artikel lees je over alle opties die er zijn qua materialen voor een trouwring. Je leest alles over de meest populaire materialen, unieke materialen en hoe het materiaal bewerkt kan worden. Zo kun jij eenvoudig het juiste materiaal kiezen voor jouw trouwring.

trouwringen-materialen
trouwringen-materialen

Populaire trouwring materialen

Al eeuwenlang worden gouden ringen gekoppeld aan een huwelijk. Daarom zijn ook vandaag de dag gouden ringen de meest populaire keuze. Maar wist je dat je nog keuze hebt uit verschillende soorten en kleuren goud? Hieronder lees je alles over de meest populaire gouden ringen.

Geelgouden trouwringen

Veruit de meest populaire optie qua materiaal voor een trouwring is het gebruik van geelgoud. Deze goudkleur staat symbool voor de liefde en trouw tussen het echtpaar. Je hebt natuurlijk nog wel altijd de keuze qua afwerking. Je kunt kiezen voor een glanzende gouden ring, maar ook een mat effect is mogelijk.

Waar het jarenlang vanzelfsprekend was dat de trouwring alleen een gouden bandje was, kun je vandaag de dag jouw trouwring extra speciaal maken met diamanten en andere steentjes.

Witgouden trouwringen

Stipt op nummer twee staan de witgouden trouwringen qua populariteit. Deze lichte ringen hebben een haast zilverkleurige uitstraling.

De reden dat veel mensen kiezen voor witgoud, is omdat deze kleur perfect past bij een lichte diamant. Een trouwring van witgoud is vaak een stuk neutraler en in veel gevallen beter te combineren met de andere sieraden.

Roségouden trouwringen

Wil je een originele kleur voor de trouwring dat perfect past bij jouw huidskleur? Dan is roségoud een perfecte optie. Deze roségouden trouwringen zijn bijzonder vrouwelijk en perfect voor de bruid. Is deze rozige tint niet ideaal voor de bruidegom? Dan kun je de kleuren ook altijd met elkaar combineren.

Zo kan de man bijvoorbeeld een witgouden trouwring hebben en de vrouw een witgouden ring met een roségouden band omheen. Zo blijft het een mooi paar en hebben zowel de bruid, als de bruidegom een ring waar zij gelukkig van worden.

Bicolor of tricolor trouwringen

Heb jij last van keuzestress en weet je niet goed welke kleur goud je moet kiezen? Dat is geen probleem! Je kunt deze goudkleuren ook goed met elkaar combineren. Kies je voor twee kleuren?

Dan heb je een bicolor ring. Wil je zowel geelgoud, witgoud én roségoud? Dan kun je deze drie kleuren combineren in een tricolor ring. Deze drie lagen kunnen verwikkeld worden of er kunnen verschillende delen worden gemaakt. Kunnen jij en jouw toekomstige partner er niet over eens worden? Combineer dan de materialen voor een unieke trouwring.

Unieke materialen voor een trouwring

De dagen dat alle trouwringen perse goud moesten zijn, zijn allang voorbij. Er zijn namelijk veel meer materialen waaruit de mooiste trouwring gemaakt kunnen worden.

Zijn jij en jouw partner op zoek naar net wat anders of willen jullie een minder traditionele trouwring? Maak dan gebruik van de volgende materialen voor een trouwring:

Stalen trouwringen (RVS)

Is jouw relatie zo sterk als staal? Dan kun je dit mooi symboliseren met een trouwring van staal. Daar komt helemaal niets meer tussen. Het mooie van een stalen trouwring is dat deze roestvrij is en eenvoudig in het onderhoud.

Je kunt dus zelf met jouw trouwring onder de douche, afwassen en je hoeft je geen zorgen te maken over de ring.

Platina trouwringen

Ga niet voor goud, maar ga voor platina! Platina is een uniek materiaal voor een trouwring. Platina is namelijk het meest edele en ook duurzame metaal in de wereld. Dit is natuurlijk prachtig om ook te kunnen symboliseren in jullie huwelijk.

Het mooie van platina is dat het een hele lichte, haast zilverachtige, kleur heeft. Dit materiaal is net wat lichter en het licht als het ware op van jouw vinger. Platina is een prachtige, lichte, maar ook een van de duurdere materialen voor een trouwring.

Palladium trouwringen

Net als platina is palladium een materiaal dat onbewerkt gebruikt kan worden voor het maken van een trouwring. Palladium is stevig en zuiver. Je zou de kleur van palladium kunnen vergelijken met het effect van een witgouden ring.

Titanium trouwringen

Ook titanium kan bewerkt worden tot een unieke trouwring. Titanium is bijzonder krachtig en sterk. Het is daarom een perfect materiaal voor een ring waar je je jouw hele leven plezier van kan hebben.

Titanium ringen zijn over het algemeen wat moderner en kunnen zelfs een haast futuristisch design hebben. Heb jij niets met de moderne trouwringen? Kies dan voor een solide ring van titanium om het jawoord mee te beklinken.

Houten trouwringen

Zijn jullie een duurzaam stel en vind je een natuurlijk tintje belangrijk? Dan is wellicht een trouwring van hout een goede optie. Hout kan op verschillende manieren worden bewerkt en stevig tot een ring gevormd worden. Waar je wel rekening mee moet houden met een ring van hout, is dat deze minder lang meegaat dan een ring van metaal.

Hoe worden trouwringen bewerkt?

Het kiezen van het materiaal is de eerste stap, de twee stap in het proces van het kiezen van de juiste trouwring, is het kiezen van de bewerking van de ring. Een materiaal is slechts het begin. Hoe je de ring verder bewerkt, zal de ring pas echt afmaken.

Hieronder hebben wij drie manieren waarop een ring bewerkt kan worden op een rijtje gezet. Deze bewerkingen gelden voor alle bovengenoemde materialen.

Glans

Denk jij bij een trouwring direct aan een stralende gouden ring? Dan is dit de beste bewerking voor jouw trouwring. De ring wordt sterk gepolijst en opgepoetst om een glanzend effect te geven aan de ring.

Glanzende ringen moeten goed onderhouden worden en er kan enig onderhoud nodig zijn na enkele jaren.

Mat

Hoeft het van jouw niet allemaal te ‘shinen’? Dan kun je ook kiezen voor een matte bewerking van jouw trouwring. Jouw ring heeft een matte, doffe en moderne uitstraling. Mat geeft veelal een stoere uitstraling. Het komt vaak voor dat de vrouw kiest voor een glanzende bewerking en de ring van de man mat is.

Zo hebben jullie een ring die bij elkaar past, maar toch net even anders is dan standaard. Een matte bewerking wordt ook vaak gekozen voor de minder traditionele materialen voor een trouwring. Een matte ring van staal of titanium heeft namelijk een bijzonder unieke uitstraling.

Hamerslag

Matte en glanzende ringen komen veruit het meeste voor. Een andere bewerking die vooral bij unieke trouwringen te zien zijn, is de bewerking die ‘hamerslag’ genoemd wordt. Deze bewerking is uniek en creëert als het ware een reliëf in de trouwring. Zo krijgt jouw ring een unieke uitstraling.

Van mat naar glanzend

Gaat jullie liefde sterker bloeien naarmate jullie langer samen zijn? Dit kun je mooi symboliseren met jullie trouwring. Er zijn bewerkingen mogelijk waar je een matte trouwring koopt en deze gedurende jaren steeds glanzender zal worden.

Wanneer jullie een 20-, 30- of wellicht 50-jarig jubileum mogen vieren, zal de trouwring glanzend zijn in plaats van mat.

Unieke designs en toevoegingen

Jouw trouwring is speciaal en je wilt natuurlijk dat deze ring ook speciaal voelt. Een simpele gouden trouwring kan soms iets té simpel lijken. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je het materiaal van jouw trouwring extra lading kunt geven, bijvoorbeeld:

Graveren

Veel stellen kiezen ervoor om hun trouwring te laten graveren. De man kan de naam van de vrouw in de ring laten graveren en vice versa. Ook kan de trouwdatum in de ring worden gezet. Op deze manier is jullie trouwring extra bijzonder.

Diamant of steen

Bij de meeste materialen is het mogelijk om de ring te bewerking met diamanten of edelstenen. Wil je dat de trouwring extra bijzonder is en dat deze past bij jouw andere sieraden en outfits? Dan kan een mooie diamant de ring net wat specialer maken. In veel culturen is het vanzelfsprekend dat de trouwring diamanten of edelstenen bevat.

Het kiezen van een trouwring is nog best een uitdaging. Het is immers een sieraad waar je de rest van je leven mee zult lopen en die ook nog eens een speciale betekenis heeft. Je wilt dat de ring jouw relatie kan symboliseren en dat je een ring hebt waar je ook voor altijd plezier van hebt. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen en laten informeren over de opties die je hebt voor materialen voor een trouwring.

Kies nooit zomaar de eerste, de beste ring, maar probeer het liefst een aantal ringen uit. Welk materiaal vind jij het mooist, zit het fijnst of past het beste bij jullie beiden? Vinden jullie het moeilijk om één materiaal te kiezen? Voorkom dan problemen, maar kies simpelweg voor een ring van meerdere materialen. Kies de ring waar jullie beiden vol goede moed het jawoord mee kunnen beklinken.