in ,

Hoe kies je de juiste traplift uit voor een woning?

(Last Updated On: August 30, 2020)

Hoe kies je de juiste traplift uit voor een woning? Het lijkt een heel gemakkelijke keuze: er is beslist dat oma en opa zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen en één van de opties is een traplift te installeren. Klaar, kind kan de was doen. Maar: de keuze voor een traplift is een erg belangrijke keuze en je moet er zeker even goed over nadenken. Welke aspecten van deze keuze mag je zeker niet zomaar over het hoofd zien?

De vorm van de trap

Eerst en vooral – en een van de allerbelangrijkste factoren- de vorm van de trap. Gaat het om een wenteltrap of een draaitrap, is het een trap met tussenplateau’s, een trap met een hoek naar links of naar rechts,… je zou er niet zo bij stilstaan, maar er bestaan veel verschillende soorten trappen. Het spreekt ook voor zich dat je een traplift daarop uitkiest. Normaliter komt jouw gekozen firma eventjes langs om allerlei opmetingen te doen, zo zijn zij ook zeker dat er zeker voor de juiste trap gekozen wordt.

Photo by Micah Carlson on Unsplash

Extra tips voor een veilige trap

Kies voor een traploper of voor traptape die antislip is. Zo kan je ook valpartijen voorkomen bij het uitstappen of instappen van de traplift. Ook extra houvast voorzien (met trapbeugels) voor de armen is heel erg fijn. Zo kan de oudere zich nog optrekken en stevig vasthouden. Dit is ook erg fijn bij het instappen en uitstappen van de traplift.

De kostprijs van een traplift

Omdat het plaatsen van een traplift thuis meestal maatwerk is, is het moeilijk om een algemene prijs te geven. Maar hou er rekening mee dat een goede traplift al snel enkele duizenden euro’s kost. Je kan altijd even bij je zorgverzekeraar polsen om te horen of je er misschien een deel van vergoed kan krijgen.

Vergelijk trapliften en leveranciers

Het kan nooit kwaad om even te vergelijken en ook eens te luisteren bij anderen die ervaringen hebben met bepaalde bedrijven. Misschien was hun prijs wat lager, maar de service en de dienst naverkoop erg slecht? Vergelijk grondig en neem ook zeker even de tijd om het bedrijf te leren kennen. Doen de verkopers ook nog moeite na de verkoop? Dan zit je bij een goed bedrijf.

Trapliften kopen: afhankelijk van de conditie en huisgenoten

Ook heel erg belangrijk om naar te kijken, zijn de omstandigheden in huis. Zal de traplift altijd gebruikt worden door de bewoners van het huis, of is de lift maar bedoeld voor één iemand? Dan kies je misschien beter voor een traplift die ook gemakkelijk inklapbaar is.
Anders zou de lift juist een obstakel kunnen vormen.

Nog een belangrijke factor: de conditie. Zal de traplift de hele dag door gebruikt worden of alleen sporadisch? Dat is namelijk erg belangrijk om te kiezen voor een vaste traplift, of een exemplaar dat je gemakkelijk kan inklappen. Hoe breed zijn de trappen en zijn er balustrades of leuningen aan beide kanten?

Je ziet het: er zijn veel opties waar je best eerst ook even over nadenkt voor je offertes begint op te vragen om een traplift in huis te laten installeren.

Written by admin