in

Tips voor witte tanden: hoe krijg je wittere tanden?

(Last Updated On: May 24, 2021)

Ben jij op zoek naar extra tips voor witte tanden? Wij hebben onze zelfgeteste tips nog eens extra onder de loep genomen zodat we alleen maar whitening tips aan jou kunnen geven die écht helpen. Wat werkt om je tanden terug een beetje witter te krijgen op een natuurlijke manier? En wat als dat niet genoeg is? Dit zijn onze zelfgeteste-beste-tips om witte(re) tanden te krijgen:

Tips voor witte tanden

 • Iedere dag poetsen

Het klinkt oh-zo-simpel, maar lang niet iedereen poetst iedereen zijn tanden twee keer per dag. Ook je manier van poetsen is heel erg belangrijk: niet van links naar rechts of van boven naar onder, maar het belangrijkste is dat je in rondjes poetst!

Lukt het je niet om zelf goed te poetsen, dan raad ik je zeker aan om te kiezen voor een elektrische tandenborstel.

 • Drink koffie en thee met mate

Heb jij al eens in de gaten gehouden hoeveel aanslag van je thee of koffie er in je tas overblijft? Echt, let er maar eens op: het is véél! En: dat gebeurt dus ook met onze tanden. Die krijgen een flinke laag aanslag van thee en koffie te verwerken waardoor ook de witte kleur van onze tanden erg snel aangetast wordt.

Hoe los je dit op? Een van de belangrijkste tips die we hier kunnen geven, is om na het drinken van thee en koffie ook nog even na te spoelen met wat water. Het allerbeste (maar dit stuk hoort niemand graag) is om te stoppen met drinken van koffie en thee om witte tanden te krijgen.

 • Stoppen met roken

Tja, het is een open deur intrappen, maar je krijgt ook flink verkleurde tanden door nicotine, een stofje dat in sigaretten zit. Stoppen met roken zal ervoor zorgen dat je tanden veel minder geel zien. Niet alleen is het goed voor je tanden, ook voor de rest van je gezondheid zal er alleen maar baat bij hebben.

 • Let op met wijn

Niet alleen koffie en thee zijn echte boosdoeners als het gaat om het verkleuren van je tanden, ook rode wijn kan er wat van. Door de natuurlijke kleurstoffen die in je glas rode wijn zitten, zullen je tanden ook last krijgen van verkleuring. Dit kan je tegengaan door tussendoor ook wat te spoelen met een beetje water.

 • Zoutwaterspoeling

Ook een zoutwaterspoeling kan je heel erg helpen om je tanden wat witter te maken. Je moet het wel kunnen hoor, spoelen met warm en zout water. Zout werkt antibacterieel, dus is ook erg fijn als je bijvoorbeeld wat last hebt van tandpijn. Los een theelepeltje zout op in gekookt water en laat eventjes afkoelen. Spoel grondig met dit mondwater.

 • Kauwgom

Hoezo kan kauwgom ervoor zorgen dat je wittere tanden krijgt? Het zorgt ervoor dat je etensresten gemakkelijker kan verwijderen van je gebit, en zeker als je whitening kauwgom gebruikt, kan dit echt wel een positief effect hebben op je gebit. Daarnaast reinig je je gebit ook lichtjes als je kauwgom kauwt en zo blijft je glazuur in topconditie. Dit werkt natuurlijk alleen maar als je kiest voor kauwgom zonder suikers!

 • Regelmatige tandartsbezoeken

Laten we nog eens een open deur intrappen: regelmatige tandartsbezoeken gaan je ook helpen aan een wittere smile. Zo kan de tandarts of de assistent je helpen om op tijd vlekken te verwijderen en aan te pakken. Een regelmatige check-up is dan ook heel belangrijk. Voor je tanden geldt ook zeker: beter voorkomen dan later moeten genezen!

 • Tanden bleken

Wil je graag echt een mooi witte lach? Dan heb je ook de optie om je tanden te gaan bleken. Dit kan je bij de tandarts laten doen, maar ook thuis kan je zelf je tanden bleken. Wees hier wel altijd erg voorzichtig mee: je kan je tanden ook té erg bleken en eindigen met erg gevoelige tanden en glazuur. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing erg grondig en volg alles stapje voor stapje letterlijk op. Als je zelf aan de slag gaat met een tandenbleekset, heb je nooit de professionele spullen die je tandarts heeft om mee te werken. Eigenlijk kan je dus nooit hetzelfde resultaat bereiken.

Ergens is dat natuurlijk logisch. Bij een thuisbleekset moet je regelmatig je tanden bleken met een gel en vaak een mini lampje (het is net deze bleeklamp dat je tanden bleken, en die is bij een thuissetje veel minder sterk). Omdat die lamp bij DIY setjes niet sterk is, wordt er gebruik gemaakt van peroxide, wat erg heftig is.

Wil je liever in één keer een witter gebit, zonder gedoe thuis en experimenteren met schadelijke stoffen zoals peroxide die je tandglazuur ook erg verzwakken en liever niet naar de tandarts gaan? Dan zou ik je eerder aanraden om naar een bedrijf zoals Witgebit te gaan, daar kan je in één keer je tanden laten bleken en krijg je zelfs je geld terug als het resultaat niet naar je zin is. Je tanden bleken met deze methode is nog steeds het meest efficient en kan zowel met peroxide als non-peroxidebleekgel worden uitgevoerd. Door de mondspreider die je in krijgt komt het gehele gebit vrij te liggen waardoor de bleekgel op alle tanden kan worden aangebracht.

Er wordt dus geen tand overgeslagen. Door de krachtige bleeklamp in combinatie met de bleekgel heb je in een aantal uur witte tanden, Je boekt dus direct resultaat.

 • Aardbeien eten

Aardbeien hebben een goede invloed op je tanden: ze bevatten namelijk een zuur dat je tanden op een natuurlijke manier bleek en witter maakt. Maar: laat aardbeien zeker niet te lang contact houden met je tanden, dat is schadelijk voor je glazuur!

 • De juiste lipstick

De juiste kleur lipstick dragen doet wonderen voor de kleur van je tanden. Kies net daarom een tint uit die je tanden witter doet lijken. Om dat effect te krijgen, heb je een lipstick nodig die koele ondertonen heef: een rode kleur met blauwe ondertoon, of een roze kleur (ook weer met een blauwe ondertoon).

 • Vermijd gekleurd eten

Een tip van mijn eigen tandarts (die je overigens normaal gezien ook altijd krijgt als je een nieuwe vulling hebt:) vermijd gekleurd eten! Eet zo veel mogelijk beige voeding om je tanden niet te laten verkleuren. Of hier geldt ook: spoel in ieder geval goed na na het eten van gekleurd voedsel.

 • Neutraliseren met water

Deze tip heb ik tussendoor al gegeven bij verschillende andere tips, maar ze verdient haar eigen spotlight: spoel tussendoor met water als je aan het eten bent. Niet alleen goed voor de kleur van je tanden, maar het helpt je ook om alle zuren in je eten te neutraliseren en zo veel beter te zorgen voor je glazuur.

Heb jij ook nog tips om wittere tanden te krijgen? Deel ze zeker met ons hieronder in de comments!