in

Tips voor gezond haar (weer een kapsel met glans en volume)

(Last Updated On: October 10, 2019)

Weer gezond haar hebben? Hoe krijg je je haren weer in topconditie? Heb jij ook geen glans, volume en gezond haar meer en wil je dat graag terug? Ik geef je mijn persoonlijke tips voor gezond haar (ook voor mannen en mannenkapsels) die gegarandeerd helpen! Ik besloot enkele jaren geleden om mijn natuurlijke haarkleur weet uit te laten groeien. Ondertussen verfde ik al jarenlang mijn haren en – oh ironie – probeerde ik eigenlijk mijn natuurlijke bronde haarkleur / donkerblonde haarkleur weer te krijgen. En zoals te verwachten, lukte dat helemaal niet met verf uit een pakje en zelfs niet bij de kapper. Dus: ik besloot door te bijten en mijn natuurlijke haarkleur weer uit te laten groeien. En wat bleek? Hoe langer ik mijn haarkleur weer liet uitgroeien en mijn haren goed verzorgde, hoe beter mijn haar weer werd! Ik kreeg mijn natuurlijke slag weer terug, mijn haar glanst weer als voor ik begon met het verven van mijn haar (tips: je haar zelf verven).

Ontdek hier nog veel meer kapselinspiratie:

kapsels 2020, haarkleuren 2020, korte kapsels 2020, kapsels, korte kapsels, bobkapsels, kapsels met pony, kapsels voor dun haar

Tips voor gezond haar

  1. Weg met SLS in je shampoo

Dit was voor mij persoonlijk een erg grote gamechanger! Enkele maanden geleden kreeg ik veel last van een jeukende hoofdhuid. Bij mijn vriend lagen er nog wat oude shampoo’s die ik vroeger gebruikte van merken die nog op dieren testen, en sinds we samenwonen besloot ik maar om die eerst eventjes op te maken. Dat was een héle grote fout. Ik kreeg veel last van een jeukende hoofdhuid, schilfers, ik kreeg allerlei bultjes en acne-achtige uitslag op mijn bovenarmen en op mijn rug en borstkas. Wat ontdekte ik? Ik had een reactie op alle nare chemicaliën die in mijn shampoo en in mijn conditioners zaten! (dit zijn mijn favoriete shampoo’s en conditioners zonder SLS)

Het roer moest om: ik bestelde enkele natuurlijke shampoos zonder parabenen, SLS,… en besloot die dan uitgebreid te gaan testen. Na enkele dagen al merkte ik verschil: mijn hoofdhuid jeukte veel minder, net als mijn gezichtshuid. Ook werden de bultjes waar ik ineens last van had een pak minder. Die reactie was zo duidelijk dat ik besloot om geen SLS meer in shampoo’s en conditioners te willen en volledig over te schakelen op natuurlijkere producten voor mijn hoofdhuid en haren.

 1. Stop met het verven van je haar
  Misschien was dit wel dé factor die mijn haar weer gezond gemaakt heeft. Als natuurlijke blondine (nog meer blonde haarkleuren bekijken) had ik vroeger mijn haren donkerbruin geverfd, rood, lichtbruin,… en mijn haar had daar echt enorm van afgezien. Zéker omdat ik vaak verf uit pakjes gebruikte van L’Oréal,… later schakelde ik over op ietwat natuurlijkere haarverf van bij Holland & Barrett en daar was ik ook wel veel tevredener over. Ik kreeg bij de merken die je bij de Etos, Kruidvat,… kan kopen altijd een freaky schijn op mijn haren. De ene keer groenig, de andere keer letterlijk oranje,… Ook al leek de haarkleur mooi, zodra ik ermee buitenstapte, zag je die lelijke schijn in het natuurlijke licht.Ook na het verven, enkele weken later, werd de schijn in mijn ‘blonde kapsel’ ook weer erger en erger. Iedere keer moest ik enorm aan de slag met liters en liters zilvershampoo (de beste zilvershampoo voor blond haar), toners,… en dat was ik meer dan beu. Mijn haar vroeg te veel onderhoud dan ik eraan wou geven. Ik was al enkele maanden niet meer naar de kapper geweest na mijn laatste verfbeurt met balayage haarkleuren en zag dat ik al wat uitgroei begon te krijgen. En… dat was exact de haarkleur die ik nu al jaren probeerde te verven. Et voilà, het besluit was genomen: ik ging mijn haren niet meer laten verven en de haarverf laten uitgroeien uit mijn haren. Ik liet mijn haren korter knippen in een bobkapsel en zou dat het komende anderhalf herhalen tot mijn geverfde stukken helemaal uitgegroeid en uitgeknipt waren.
 2. Gebruik geen siliconen
  Veel mensen gebruiken na het wassen van hun haren een haarserum. Ik deed dat ook jarenlang, maar merkte dat het alleen maar werkte als ik het serum daadwerkelijk in mijn haarpunten gesmeerd had. Ja, zo is het gemakkelijk om gezond haar te faken, toch? Siliconen zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond voor je haar: ze leggen een laagje op je haren en zo lijkt het alsof je haren supergezond zijn, maar dat was je er zo weer uit. Het is veel beter om te zorgen voor gezond haar dat blijvend gezond is!
 3. Olie houdt van jouw haar
  En dat brengt ons naadloos naar het volgende puntje: gebruik een goede, kwalitatieve haarolie! En lees de ingrediënten goed op de verpakkingen: vaak zitten er in commerciële haaroliën ook nog siliconen en haalt dit dus niet zo veel uit. Op dit moment gebruik ik de haarolie van Rituals, maar ik heb ook al pure amandelolie gebruikt in de puntjes, of een klein beetje sheaboter. Dit doe ik nu ook al maanden en mijn haren worden er blijvend zachter van. Je kan ook een keer per week een oliemasker maken en dat goed in je haren en over je hoofdhuid verdelen. Zo geniet je hoofdhuid ook mee van je oliemasker!
 4. Te veel kalk in het water?
  Hier kwam ik pas heel recent achter: ondanks veel verbetering in mijn jeukende hoofdhuid, had ik er toch nog last van: zeker als ik regelmatig een douche of bad nam. Ik las op een andere blog dat het een goed idee was om een kalkfilter te installeren. En ik moet zeggen: wauw! Ik hoopte op verbetering maar had echt niet durven dromen dat dit zo goed zou werken. Je merkt gewoon al als je in de douche staat, dat het water veel minder hard is. Mijn haar kan nu ook makkelijker zonder drupje olie na de douche.
 5. Spuit geen parfum in je haren
  Een grote no-no als je gezond haar wilt hebben: parfum in je haren spuiten. In parfum zit alcohol en dat droogt je haar enorm uit.
 6. Gebruik amper stylingproducten
  Ook in stylingproducten zit vaak veel alcohol. Je kan ook prima zonder dit soort stylingproducten, maar als je er toch graag wilt gebruiken, raad ik je aan om eens te kijken naar natuurlijkere stylingproducten voor je haar.
 7. Gebruik geen hitte in je haren of stylingtools
  Dit is ook een grote: gebruik je regelmatig een haardroger of fohn, stijltang (krullen maken met een stijltang) of een krultang (krullen maken met een krultang)? Geen wonder dat je haar dan niet gezond is! Als je dit regelmatig doet, ook al gebruik je een hittebeschermer, is dit echt waanzinnig slecht voor je haren. Ik ben nu dik anderhalf jaar geen stijltang, krultang of haardroger aan het gebruiken (misschien een keer of 3 in die tijd) en mijn haar ging echt zienderogen vooruit! Ontdek hier de leukste kapsels zonder hitte.
 8. Was je haar minder vaak
  Ook je haar minder vaak wassen, is een goed idee om weer gezond haar te krijgen. Momenteel was ik mijn haren een drietal keren per week, en ik zou het graag nog meer willen afbouwen. Ik zit wel een beetje in dubio omdat ik dan wel ietsje vaker droogshampoo gebruik, en dat is ook weer niet goed voor je haren of hoofdhuid.
 9. Verbeter je dieet
  Eet wat vaker vette vis, avocado en noten. Hier zitten goede vetten in en vaak onverzadigde vetten: die zijn goed voor je haren.
 10. Pas op met je kapsel in de zon
  Bescherm je haren ook als je in de zon zit!
 11. Wrijf je haren niet droog
  Je haren droogwrijven tussen een handdoek is geen goed idee: het is veel beter om je haren droog te deppen. Nog beter: gebruik een oud t-shirt in plaats van een normale handdoek.

Gezond haar door vitamines?

Laat je niet ompraten door allerlei marketingpraatjes en er-als-snoepjes-uitziende-haarvitamines: het is een van de grootste oplichterijen die je tegenwoordig online kan vinden. Ondertussen is er ook al lang en breed aangetoond dat merken zoals SugarbearHairs etc helemaal niet werken maar zich voornamelijk richten op het placebo-effect. Je kan dus veel beter gewoon goed op je eten letten, stoppen met schadelijke producten gebruiken in je haar dan dat je dure, gesuikerde ‘vitamines’ koopt. Ik heb zelf ook Sugarbearhairs getest, net als de Halo-vitamines van Tati en merkte eigenlijk niets. (laat ik daar ook maar eens een review en mijn ervaringen over schrijven!)

Hoe herken je gezond haar?

Gezond haar is bouncy, makkelijk te stylen, glanst en ziet er gewoonweg goed uit. Je hebt geen last van schilfertjes, jeukende hoofdhuid of veel haaruitval.

Nog meer kapselinspiratie nodig?

foto 1 / foto 2 / foto 3