in

Je thuiswerkplek: ergonomisch thuiswerken (telewerk) – dit heb je nodig!

(Last Updated On: March 21, 2021)

Nu iedereen veel vaker moet thuiswerken, is het ook heel belangrijk dat je je thuiswerkplek goed inricht. Zelf ben ik hier erg mee bezig aangezien ik al geopereerd ben aan mijn pols en dus uit eerste hand weet hoe hard dit nodig is.

Ik ga je enkele opties laten zien die je niet al te veel geld kosten en nog goed in je budget kunnen passen en wat duurdere opties om je thuiskantoor in te richten.

Je thuiskantoor inrichten

thuiswerk-inrichting-ergonomisch
thuiswerk-inrichting-ergonomisch

Een ergonomische muis

Het eerste waar ik het graag over wil hebben, is een ergonomische muis. Gebruik jij de hele tijd je laptop met trackpad? Dan smeek ik je nu om daar gelijk mee te stoppen: zo heb ik namelijk als 28-jarige mijn rechterpols (mijn dominante hand)  naar de knoppen geholpen. Ik ben eraan geopereerd, maar ik kan mijn pols niet meer gebruiken zoals het hoort. En dat is een heel zure gedachte …

Dit is de muis die ik nu gebruik: de meeste werkgevers kijken niét naar jouw ergonomie (ze zouden het wel moeten, maar dat is weer een heel andere discussie) dus heb ik geleerd om er zélf maar voor te zorgen. Ik heb een draadloze variant van deze muis die ik iedere dag thuis gebruik, de versie met kabel gebruik ik op mijn werk. Zonder deze muis zou mijn pols zeker nog veel erger zijn. Ik merk het dan ook erg als ik enkele uren in de zetel op mijn trackpad zit te werken, dus die muis is dubbel en dwars zijn geld waard!

Let bij ergonomische muizen ook heel goed op de maat, dat is erg belangrijk. Ze zien er misschien heel gek uit, maar na enkele uren ben je echt heel goed gewend eraan. Ohja, ook niet onbelangrijk: ze werken met zowel Windows als Mac!

ergonomische-muis
ergonomische-muis

Heel belangrijk: een goede polssteun

Naast de bovenstaande muis kan ik ook niet meer zonder mijn muismat: dat is een polssteun en muismat in één. Heel handig en hier heb ik er ook twee van: eentje voor op mijn werk en eentje voor thuis, zo onmisbaar is een muismat voor mij geworden 🙂

Een muismat heb je sowieso nodig als je werkt met een muis, anders beschadig je de tafel waar je aan werkt of is het moeilijk om met de muis te werken.

trust-gel-muismat-polssteun-ergonomisch
trust-gel-muismat-polssteun-ergonomisch

 

Een aparte ruimte?

Het is een ongelofelijke luxe, ik weet het… een aparte ruimte is daarentegen wel heel erg fijn en handig als je moet telewerken. Ik heb mijn ‘Glammiekantoor’ dan maar voorlopig omgedoopt tot mijn thuiswerkkantoor – dat was het natuurlijk al wel een beetje, maar het gevoel in die kamer is voor mij helemaal veranderd: ik zit er na mijn werkuren eigenlijk écht niet meer graag.

Mijn vriend en ik werken nu allebei van thuis en hebben ook regelmatig online meetings via Skype, Zoom, Google Hangouts,… en het is dan gewoon heel handig als je de deur even kan sluiten om zo min mogelijk van andere meetings mee te krijgen!

Heb je geen aparte ruimte waar je kan gaan zitten of moet je de kinderen ondertussen ook in de gaten houden? Dan heb ik verder in het artikel nog wat handige tips, lees dus zeker nog even verder!

Een degelijke bureaustoel: ook ergonomisch

Hier zit ik zelf nog naar te kijken om een bureaustoel aan te schaffen: we hebben geen échte bureaustoel meer en sinds ik een flinke miskoop deed op La Redoute een tweetal jaar geleden, durf ik geen ‘mooie’ bureaustoel meer te bestellen. Het allerliefst wil ik mijn nieuwe bureaustoel grondig in het echt kunnen testen in een winkel, maar dat zit er waarschijnlijk een hele poos niet in.

Dan maar kijken naar de bureaustoelen die je online kan vinden. Waar moet je op letten als je een bureaustoel wilt kopen die helemaal ergonomisch is? Ik heb een handige lijst voor jou gemaakt:

  • de zithoogte moet verstelbaar zijn
  • ook de armleuningen moet je kunnen verstellen
  • de rug moet je kunnen aanpassen
  • je moet de rug wat los kunnen zetten (ook al vind ik het persoonlijk geen aangenaam gevoel om half achterover te vallen iedere keer ;))

Een laptopstandaard: geen overbodige luxe

Omdat de meesten van ons met een laptop werken, is het zeker geen overbodige luxe om een laptopstandaard te gaan gebruiken: al helemaal als je een kleinere laptop hebt. Wist je dat je beeldscherm op ooghoogte moet staan om ergonomisch te zijn?

Natuurlijk vallen er dan al veel laptops tussenuit. Zelf heb ik een opvouwbare laptopstandaard zodat er niet te veel grote, logge spulletjes mijn huis binnenkomen. Wil je liever niet werken met een laptopstandaard? Dan kan je een extern koppelen aan je laptop.

laptopstandaard-thuiswerk
laptopstandaard-thuiswerk

Een ergonomisch toetsenbord

Als je werkt met een laptopstandaard of een apart scherm/computer heb je ook een goed ergonomisch toetsenbord nodig. Wat is er zo belangrijk aan een ergonomisch toetsenbord?

Je polsen krijgen veel meer rust én je hebt een veel natuurlijkere houding dan met een gewoon toetsenbord.

Ook de aanslag op de toetsen is bij een ergonomisch toetsenbord een klein beetje anders: het is veel zachter. Van die toetsen die je diep moet induwen? Die zijn helemaal niet goed voor je vingers en polsen, zeker als je veel moet typen.

Een tweede scherm

Dit moet een van mijn grootste aanraders zijn: werk met een tweede externe scherm. Ik heb dit op mijn werk gelukkig, en het is heel erg nodig.

Ook thuis hebben zowel mijn vriend als ik een tweede scherm: ik kan echt niet zonder. Alleen maar op een klein laptopscherm werken is zo slecht voor je, ook voor je houding. Daarnaast werkt het gewoon ook veel fijner zo!

Een goede (noisecancelling) koptelefoon

Is er veel lawaai bij jou thuis? Dan kan ik je een goede koptelefoon aanraden. Het liefst van al eentje met noise cancelling (dan hoor je omgevingsgeluiden nog amper), maar een goede koptelefoon kan sowieso zorgen dat je minder last hebt van omgevingslawaai.

De koptelefoon die ikzelf gebruik heeft geen noicecancelling, maar werkt wel draadloos op Bluetooth, héérlijk ding:

fresh-n-rebel-clam-koptelefoon
fresh-n-rebel-clam-koptelefoon

 

Daarnaast raad ik je ook nog deze noicecancelling koptelefoon aan: deze had ik hiervoor, maar toen die na enkele jaren stukging, besloot ik dat ik geen noice cancelling meer nodig had aangezien ik niet meer dagelijks op de trein zat:

bose-quietcomfort-noise-cancelling-koptelefoon
bose-quietcomfort-noise-cancelling-koptelefoon

Je thuiswerk bureau

Ik heb een lange tijd mijn Ikea Malm gebruikt als thuiswerkbureau, maar dat was een erg slecht idee. Het was niet diep genoeg om een scherm op te zetten en was gewoonweg te klein om optimaal op te werken.

Nu heb ik een andere tafel gekocht, een ‘kleine’ eettafel in staal en hout. Ik vond die bovenkant zo mooi (en ook erg handig voor foto’s en Youtubefilmpjes) en het is een grotere tafel waar mijn tweede scherm ook gemakkelijk mee op kan staan.

keukentafel
keukentafel

Neem regelmatig een wandelpauze

Misschien wel even funest voor je lichaam als slecht materiaal: de hele dag door zitten. En oh, het is zo verleidelijk… tijdens je pauze even Facebook checken, scrollen door Instagram,… en voor je het weet moet je weer beginnen aan je werk en zit die pauze erop.

Ik zorg er zelf voor dat ik ieder uur even de benen strek en even door het hele huis wandel. Ik ga nog een kop thee maken, drink nog een koffie beneden of ga even op zoek naar de kat en even een babbeltje slaan met vriendlief. Mijn lijf heeft dat ook heel erg nodig: ik kan alleen maar langer stilzitten als ik in een soort van hyperfocus of flow zit, herkennen jullie dat ook?

Lees ook: thuiswerk dresscode

Written by admin