in

Hoe kies je het juiste tapijt voor in huis? De beste aankooptips

(Last Updated On: January 30, 2021)

Hoe kies je het juiste tapijt voor in huis? De beste aankooptips: Een tapijt van goede kwaliteit brengt een vloer van werkbaar naar huiselijk. Het transformeert onmiddellijk een ruimte, verzacht het uiterlijk van een kamer en absorbeert geluid om een ​​gezellige omgeving te creëren. Maar het kiezen van het beste tapijt voor uw huis kan een mijnenveld zijn, van pooltypes tot kleuren – de mogelijkheden zijn schijnbaar eindeloos.

Om je te helpen de mogelijkheden te doorzoeken en uiteindelijk het beste tapijt voor je en uw huis te vinden, wilt je deze beste tapijttips overwegen.

Typen tapijt: geweven of getuft?

Er zijn twee soorten tapijt, geweven en getuft. Geweven tapijt wordt gemaakt met een arbeidsintensieve methode waarbij kleuren en decoratie worden ingeweven in plaats van gedrukt op het oppervlak.

Een high-end product, het is meestal gemaakt van 80 tot 100 procent wol, en het komt in twee vormen: Axminster, vaak voorzien van een patroon met een fluwelen afwerking, en Wilton, dat effen of gestructureerd kan zijn.

Getuft tapijt is het meest populaire type, met een meer gevarieerde keuze aan stijlen. Het wordt gemaakt door het poolgaren met naalden in een rugweefsel te ponsen, wat resulteert in gesneden en lussenpoolontwerpen.

Hoeveel kost tapijt?

Er is een enorm prijsverschil tussen de verschillende soorten tapijt. Je kunt een tapijt met schuimrubberen rug vanaf € 2,99 per vierkante meter bij de handelaars kopen, terwijl de kosten bij sommige high-end leveranciers oplopen tot meer dan € 100 per vierkante meter.

Gemiddeld kijk je rond de € 20, – per vierkante meter voor polypropyleen tapijt en € 30, – per vierkante meter voor wolrijk tapijt plus ondertapijt en beslag.

Welke soorten tapijtmateriaal moet ik kiezen?

Bij het kiezen van het materiaal voor uw tapijt, is de belangrijkste overweging of je de voorkeur geeft aan natuurlijk of synthetisch. Beiden hebben hun voordelen, dus het hangt vooral af van uw persoonlijke keuze – en budget.

Wol wordt al lang gebruikt bij de productie van tapijten en wordt nog steeds erkend als de beste vezel. Het heeft een luxe uitstraling en een lage neiging tot vervuiling. Het is ook van nature vlamvertragend.

Wol is veerkrachtig, zacht en warm en behoudt zijn uitstraling. Zowel 100 procent wollen tapijten als mengsels met synthetische vezels in een verhouding van 80/20 of 50/50 zijn beschikbaar. De laatste twee zijn misschien beter voor drukke doorgangen zoals gangen en trappen.

Welke soorten tapijt leggen in welke kamers?

Tapijt kan in elke kamer worden gelegd, maar wordt niet aanbevolen voor keukens, en de meeste mensen vermijden het in badkamers. Hallen, trappen en bordessen zijn het meest onderhevig aan slijtage, dus het is aan te raden om in deze ruimtes een slijtvast ontwerp te leggen met een wolgehalte van ten minste 80 procent.

Je kunt bijvoorbeeld wat meer toegeeflijk zijn in slaapkamers die niet zo vaak worden gebruikt. Overweeg kunstmatige vezels zoals polypropyleen voor kinderkamers en eetruimtes, omdat het zeer vlekbestendig is.

Het is ook vermeldenswaard dat de meeste tapijten geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming, maar het is raadzaam om uw keuze na te gaan bij de fabrikant van het verwarmingssysteem.